Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 15th, 2022 | by fileto

0

Τζάμπα τα αναχώματα στον Έβρο!

Δέκα οκτώ  κατοικίες και επτά επιχειρήσεις υπέστησαν εκτεταμένες ή πιο περιορισμένες ζημιές από τις πλημμύρες που «χτύπησαν» το Σάββατο (11/06) τις περιοχές Λεπτής, Νεοχωρίου, Βάλτου και Κυπρίνου του δήμου Ορεστιάδας, εξαιτίας σφοδρότατων βροχοπτώσεων. Συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα τις καταγραφές των ζημιών στα σπίτια, ενώ από χθες το πρωί γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εκτιμήσεων για τις ζημιές σε καλλιέργειες, και έχει “ανοίξει» τις σχετικές αναγγελίες για τις δηλώσεις των παραγωγών.

«Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών, το ζητούμενο θα είναι η ταχύτητα με την οποία θα δοθούν οι αποζημιώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης. Όπως εξήγησε, τα έγγραφα για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής που θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «έφυγε άμεσα από τον δήμο και πέρασε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και απομένει η υπογραφή του Περιφερειάρχη».

Σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες που διαπιστώνονται μετά την καταστροφή, σημείωσε ότι «ένας καλύτερος καθαρισμός ρεμάτων και μία παρέμβαση για το συγκεκριμένο ρέμα που περνά από Βάλτο-Νεοχώρι-Λεπτή-Πύργο-Παλαιά Σφαγεία Ορεστιάδας, για το οποίο ο δήμος έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό σχετική πρόταση, θα περιόριζε την ένταση των πλημμυρών.

 «Εδώ και 5 χρόνια τα ρέματα και τα κανάλια, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας», εξήγησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι και πριν την πενταετία, όταν για κάποια από τα ρέματα είχε αρμοδιότητα ο δήμος, ήταν αδύνατο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, “λόγω οικονομικής αδυναμίας”.

Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης πως «κάποιες πλημμυρικές καταστάσεις δεν θα αποφεύγονται, διότι κάποιες κατοικίες είναι χτισμένες μέσα σε ρέμα και σε χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο», πρόσθεσε όμως ότι «οι τεχνικές παρεμβάσεις που έχουν προταθεί από τον δήμο για αύξηση της χωρητικότητας των καναλιών και για ταχύτερη ροή των υδάτων σε αυτά, θα περιόριζαν τους κινδύνους». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «όποια κυβέρνηση καταλάβει τι πληρώνει σε αποζημιώσεις-πέρα από την ψυχική αναστάτωση και την ταλαιπωρία των κατοίκων-θα έπρεπε να προτιμήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, παρά να αποζημιώνει…».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑