Stuttgart

Published on February 11th, 2024 | by fileto

0

30 χρόνια Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΕΧΡΗ

Η Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων και Διανοούμενων Βάδης-Βυρτεμβέργης καλωσόρισε την Γενική Πρόξενο σε μια ζεστή βραδιά, που συνέπεσε με την 30η επέτειο από την ίδρυση της ΕΕΕΔ.ΒΒ, και έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τον ελληνισμό της περιοχής.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος Dr. Karras.

Παραβρέθηκαν εκτός της γενικής προξένου της Ελλάδας στην Στουτγάρδη Μαρία Κεχρή, ο κ. Αλατάκης που πρώτος παρέδιδε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, ο γιατρός Αθανάσιος Σίμογλου, ο Αν. Βασιλειάδης, στέλεχος της ΝΔ στην Βάδη Βυτεμβέργη οπου διατέλεσε και πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης, ο γνωστός μουσικός Billys που είναι και ξάδελφος της Μ. Ανουσάκη γνωστής ηθοποιού και βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και άλλοι…

Παραβρέθηκαν επίσης η κ. Θεοδωρίδου, παιδαγωγός και εικαστικός και η δημοσιογράφος Ιωάννα Ζιώγαλα.

Παρών και ο ανταποκριτής μας Γιάννης Δημητριάδης.

Η νέα Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Κεχρή στο ” καλωσόρισμα ” της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης, ανέφερε:

Τη γνωρίσαμε, τη συμπαθήσαμε και της υποσχεθήκαμε ότι θα τη στηρίξουμε.

Ήταν μια ευχάριστη βραδιά. Χαλαρά και χωρίς πρόγραμμα, μιλήσαμε για ευχάριστες ιστορίες από το παρελθόν και γρήγορα περάσαμε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Γερμανίας και ο Ελληνισμός γενικότερα παντού. Όσον αφορά τη Γερμανία και την Ευρώπη, η εποχή των φιλοξενούμενων εργατών έχει ήδη τελειώσει. Σήμερα έχουμε Ελληνόπουλα τρίτης και τέταρτης γενιάς που είναι πολύ καλά ενσωματωμένα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Είναι Ευρωπαίοι πολίτες και έχουν και δεύτερο διαβατήριο εκτός από το ελληνικό. Η οικονομική κρίση έφερε νέους μετανάστες στην Ευρώπη.

Όχι αγρότες και ανειδίκευτους εργάτες, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακαδημαϊκούς.

 “Δεν υπάρχει γερμανικό νοσοκομείο χωρίς Έλληνα γιατρό”, είπε στην ομιλία του ο γιατρός Θανάσης Σίμογλου.

Η ένταξη των Ελλήνων στις τοπικές κοινωνίες είναι επιθυμητή και σωστή. Δεν θέλουμε παράλληλες κοινωνίες. Τα ενταγμένα ελληνόπουλα δεν αποκόπτονται από τον ελληνικό χώρο.

Όμως μετά την ενσωμάτωση έρχεται η αφομοίωση. Μια λογική, σωστή και αναπόφευκτη ροή της μετανάστευσης.  Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη ροή. Και όμως μπορούμε να την επηρεάσουμε θετικά. Ναι στην ενσωμάτωση και ναι στην αφομοίωση, αλλά μαζί με τον ελληνικό πολιτισμό.

Με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ γενικότερα. Το ενταγμένο και αφομοιωμένο ελληνόπουλο δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Αντιθέτως. Πρέπει να προσπαθήσει να τις διατηρήσει και να τις εφαρμόσει στην κοινωνία στην οποία έχει ενσωματωθεί και αφομοιωθεί.

Γιατί μόνο αυτές οι αρχές και οι αξίες, σύμφωνα με τον Γεώργιο-Στυλιανό Πρεβελάκη, θα ενώσουν κάποτε τους ανθρώπους σε μια παγκόσμια κοινωνία.

Και το ερώτημα είναι αν και πώς οι Έλληνες, και ιδιαίτερα οι Έλληνες του εξωτερικού, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. 

Οι 13 συμμετέχοντες στη χθεσινή εκδήλωση αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις. Και το συμπέρασμα ήταν: Ναι. Μπορούμε. Αλλά.

Υπήρξαν σημαντικές προτάσεις για το “αλλά”.  Καμία από τις προτάσεις δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν γίνουν τα εξής:

1. Προσαρμογή των ελληνικών οργανώσεων στη νέα μετα-Gastarbeiter εποχή. 

2. Ανεύρεση οικονομικών πηγών για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.

3. οργάνωση και δικτύωση του Ελληνισμού σε τοπικό, εθνικό, υπερπεριφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

4. αξιοποίηση όλων των αξιόλογων ανθρώπων της ελληνικής διασποράς.

Ειπώθηκαν πολλά και δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα σε αυτή τη σύντομη ανάρτηση.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έμειναν ικανοποιημένοι και η Δώρα θα ήθελε τέτοιες συναντήσεις και συζητήσεις να γίνονται συχνότερα. Τριμηνιαία. Και έτσι θα ξανασυναντηθούμε την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου και ελπίζουμε και οι προσκεκλημένοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ασθένειας.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον “τυχαίο” συμμετέχοντα στη συνάντηση, συμπατριώτη μας Τάσο Ιωνάς, ο οποίος μόλις έφτασε από την Ελλάδα και μας εξέπληξε με την προθυμία του να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης του ιστορικού από τα Ιωάννινα.

Ο Ιωάννης Ζελεπός είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Η μικρή ιστορία της Ελλάδας”, στο οποίο καταγράφει με πολύ κατανοητό τρόπο την ιστορία της Ελλάδας τα τελευταία 400 χρόνια σε μόλις 250 σελίδες. Πριν από την πανδημία, του πρότεινα, σε συνεργασία με άλλους ιστορικούς και αρχαιογενετιστές, να καταγραφεί η ελληνική ιστορία 5.000 ετών σε 250 σελίδες. Η ιστορία μέχρι το 3.000 π.Χ. έχει ήδη γραφτεί από τους αρχαιογενετιστές (Johannes Krause).

Πιστεύω ότι η γνώση της ιστορίας μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωσή μας και στις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας, γιατί ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Εκτός από το διπλωματικό διαβατήριο, ο Έλληνας απόδημος χρειάζεται και ένα ιστορικό διαβατήριο. Η ΕΕΕΔ.ΒΒ προγραμματίζει μια τέτοια ημερίδα για τα μέσα Νοεμβρίου24. 

Στη χθεσινή συνάντηση αναφερθήκαμε και στην ημερίδα που θα πραγματοποιήσουμε στις 2 Μαρτίου24. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους ομιλητές της ημερίδας.

Ο ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας από το μαρτυρικό χωριό Κομμένο, Δημήτρης Βλαχοπάνος, θα βρίσκεται στη Στουτγάρδη από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου. Έχουμε σχεδιάσει μια εκδήλωση με τους μαθητές του Λυκείου στις 29.2.24. Στο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής κοινότητας της Στουτγάρδης πρότεινα να οργανώσουμε μια εκδήλωση στην την Παρασκευή 1 Μαρτίου. Την ίδια πρόταση έκανα και στην Ελληνική Κοινότητα του Waiblingen και στην Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων για την Κυριακή 3 Μαρτίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ΗΜΕΡΙΔΑΣ θα είναι έτοιμο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Θα αναρτηθεί στο FB και θα αποσταλεί σε μεγάλο αριθμό παραληπτών. Τα έξοδα της ημερίδας θα καλυφθούν από μια μικρή συνεισφορά των συμμετεχόντων. Ενδιαφερόμαστε επίσης για δωρεές.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και η αισιοδοξία μας για την επιτυχία της ΗΜΕΡΙΔΑΣ και των εκδηλώσεων για το Μαρτυρικό Χωριό Καμμένο είναι μεγάλη.

Ελπίζω να παραμείνουμε όλοι υγιείς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – YIANNIS DIMITRIADIS


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑