Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 22nd, 2022 | by fileto

0

Εκοιμήθη ο γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης

Από την αδελφότητα των Δανιηλαίων με καταγωγη από το Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας

Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Γέροντας Δανιήλ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους. Εγγονός και φερώνυμος του Οσίου Δανιήλ, του Κατουνακιώτου, αγωνίσθηκε στην έρημο και ακολούθησε πιστά τα βήματα εκείνου, που ήταν ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους.

Διακρίθηκε για το ταλέντο του στη βυζαντινή μουσική καθώς ήταν από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους.

Ο Φαναρίου Αγαθάγγελος το ανακοίνωσε

Ο μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος με βαθύτατη θλίψη έγραψε για τον μακαριστό γέροντα :

Με βαθύτατη θλίψη σας γνωρίζω ότι μετά το μεσονύκτιο κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης, μια οσιακή φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.

Εμείς πτωχεύουμε και πλουτίζει ο χορός των δικαίων στον ουρανό.

Σας ανακοινώνω την είδηση, διότι ήμουν με την χάρη του Θεού ο τελευταίος Επίσκοπος που τον επισκέφθηκε και αξιώθηκα να τον κοινωνήσω των Αχράντων Μυστηρίων και να λάβω την ευχή του.

Ας έχουμε την ευχή του.

Με αγάπη

+Φ.Α.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ

Γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης). Βρέθηκε στο Άγιον Όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1952). Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισόν αιώνα.

O ίδιος ψάλλει έκτοτε, και διά βίου, στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (σήμερα συχνά και εκτός Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο).

Δωρικός και βροντόφωνος, με ιδιάζον προσωπικό ηχόχρωμα, αποδίδει τα μέλη κατά την παράδοση του ειδικού τόπου της Σκήτης της Αγίας Άννης, αλλά και κατά τη σύγχρονη αγιορειτική ψαλτική εκφορά.

Πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς.

O πατήρ Δανιήλ, με την Αδελφότητα των Δανιηλαίων, εξακολουθούν να διατηρούν σήμερα ζωντανή τη λειτουργική παράδοση του οικείου ψαλτικού αγιορειτικού τρόπου.Πολλά, και λαμπρά, μέλη του στη Σειρά “Σύμμεικτα”, Αγιορειτικά Απανθίσματα Α’,


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑