Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 13th, 2022 | by fileto

0

Κίνηση διαφάνειας από τον Μάκη Παπαδόπουλο

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η δημοτική μας παράταξη, συνεπής στις δεσμεύσεις της, προσέφυγε στις 10/02/2022 στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας για να διερευνήσει τη νομιμότητα του συνόλου της διαδικασίας που εφάρμοσε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας για την προμήθεια της “Μίσθωσης εξειδικευμένης μηχανογραφικής εφαρμογής για τις οικονομικές υπηρεσίες – Open Property (Διαχείριση ανταποδοτικών χρεώσεων ακινήτων)”.

Πρώτοι εμείς εντοπίσαμε το θέμα και το φέραμε σε γνώση των δημοτών μας. Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας επιχείρησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το πρόβλημα νομιμότητας που η ίδια δημιούργησε με αποκλειστική ευθύνη της. Όλο το προηγούμενο διάστημα, συλλέξαμε με προσοχή όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία και, κατόπιν μελέτης τους και νομικής αξιολόγησης, προχωρήσαμε στην υποβολή Αναφοράς.

Σκοπός μας είναι να προφυλάξουμε τη διαφάνεια στον Δήμο Καβάλας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα όλων των Καβαλιωτών. Αυτό απαιτεί και ο ρόλος μας, να ελέγχουμε τις πράξεις της διοίκησης του Δήμου.

Η διαδικασία της “απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση” με έναν συγκεκριμένο κληθέντα και όχι περισσότερους, που επέλεξε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αντί του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, δεν είναι νομικά ορθή για τους εξής πολύ συγκεκριμένους λόγους:

· δεν προκύπτει η κατεπείγουσα ανάγκη που επικαλείται η διοίκηση του Δήμου και απαιτεί η νομοθεσία, η οποία ερμηνεύεται συσταλτικά λόγω της εξαιρετικής φύσης της.

· καταστρατηγήθηκε η ανταγωνιστική διαδικασία και οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας.

· η προμήθεια του συγκεκριμένου λογισμικού επιλέχθηκε να κατατμηθεί, έτσι ώστε τεχνητά να συγκρατηθεί κάτω του χρηματικού ορίου (και με τη χρήση του αδιαφανούς όρου “δοκιμαστική χρήση” στη σύμβαση που συνυπέγραψε ο Δήμαρχος με την ανάδοχο εταιρεία), με σκοπό τη φαινομενικά νομιμοφανή δυνατότητα επιλογής της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, και μάλιστα με πρόσκληση αποκλειστικά σε έναν συμμετέχοντα.

· υπάρχει αλλαγή του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης και παραβίαση των όρων της πρόσκλησης συμμετοχής με την προσθήκη της “δοκιμαστικής χρήσης” άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών, χωρίς έγκριση της προσθήκης αυτής από την Οικονομική Επιτροπή.

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών έχει δηλώσει στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και σε Μέσα Ενημέρωσης, ότι θα προχωρήσει σε παρόμοιες “απευθείας αναθέσεις” για την προμήθεια και των άλλων εφαρμογών της συγκεκριμένης εταιρείας που χρησιμοποιήθηκαν “δοκιμαστικά”. Χωρίς διαφάνεια, με κατάτμηση και χωρίς δημόσιο, ανοικτό διαγωνισμό.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας να μην προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες. Οφείλει να σεβαστεί τον Νόμο, τους δημότες, το δημοτικό χρήμα, τους δημοτικούς υπαλλήλους, το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου μας.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση
“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”
Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑