Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 9th, 2023 | by fileto

0

Υπέρ Λαφτσή ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ…

Σε απολογία η Ελένη Λαφτσή γιατί… τα έβαλε με το Τουρκικό Προξενείο

Σε απολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται η Ελένη Λαφτσή, με αφορμή τη δημόσια καταγγελία της κατά του μηχανισμού του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής για χειραγώγηση ψήφων υπέρ του Οζγκιούρ Φερχάτ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές της Ροδόπης.

Την ίδια ωρα όμως ο εμφύλιος στο κόμμα συνεχίζεται, αφού με επιστολή τους 160 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης υπερασπίζονται ανοιχτά την Ελένη Λαφτσή.

Πιο αναλυτικά, η Κουμουνδούρου, με αφορμή τα σχόλια του στελέχους της στα κοινωνικά δίκτυα για τον νομό Ροδόπης κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, αποφάσισε την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τριμελές κλιμάκιο της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκέντρωσε όλο το προηγούμενο διάστημα τα σχετικά στοιχεία που αναμένεται να εξετάσει το βράδυ της Πέμπτης η ολομέλεια του πειθαρχικού οργάνου, προκειμένου να αποφασίσει, κατά πληροφορίες, την οριστική διαγραφή ή την αναστολή της ιδιότητας του κομματικού μέλους.

[Τι είχε πει η Ελένη Λαφτσή]

Υπενθυμίζεται ότι η κα Λαφτσή κατήγγειλε «παρέμβαση ωμή και αισχρή!» από πλευράς του τουρκικού προξενείου στις τελευταίες εθνικές εκλογές στον νομό, «συγχαίροντας» όσους «συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη», «δείχνοντας» προς την πλευρά του εκλεγμένου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, Φερχάτ Οζγκιούρ.

Η τότε ανάρτησή της αναλυτικά: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!».

[Ηχηρή αντίδραση από τους 160]

Με αναλυτική επιστολή τους 160 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης τίθενται ανοιχτά υπέρ της Ελένης Λαφτσή, θυμίζοντας ότι και ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος προεκλογικά είχε ταχθεί κατά της επιρροής του Τουρκικού Προξενείου στην κάλπη. Παράλληλα, καυτηριάζουν ότι ο εκλεγμένος βουλευτής Ροδόπης του κόμματος Οζκιούρ Φερχάτ συναλλάσσεται ανοιχτά με τις δομές που έχει στήσει η Άγκυρα στην περιοχή.

Ολόκληρη η επιστολή:

Συντρόφισσες/-οι, Σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο, το κόμμα βρίσκεται, ακόμη, υπό την επήρεια του σοκ της εκλογικής του κατάρρευσης, υπάρχει κενό στην ηγεσία του κόμματος και αναζητείται ο προσανατολισμός που θα ακολουθήσει,

Γεννά πολύ σοβαρά ερωτήματα η εσπευσμένη και με διαδικασίες Fast Track – παραπομπή της σ. Ελένης Λαφτσή στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η ανάρτηση της σ. Ελένης Λαφτσή, ανεξαρτήτως της στιγμής που έγινε, στην ουσία εξέφρασε αυτό που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, από όσα αυτή βίωσε με τις ανοικτές παρεμβάσεις τρίτων στα τοπικά πολιτικά πράγματα, γεγονός άλλωστε, που και ο σ. Γ. Κατρούγκαλος καυτηρίασε με δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή. Εξάλλου, η αξιοποίηση από τον κ.Μητσοτάκη των παρεμβάσεων της προξενικής αρχής, ήταν σχεδιασμένη και ομολογούμενη στα πάνελ από το πρώτο βράδυ των αποτελεσμάτων. Ο στόχος του ήταν προφανής, η συσκότιση των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μέσω μιας διπλωματίας υποχωρήσεων σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Ως μέλη του ΣΥΡΖΑ – Π.Σ. , ως πολιτικά πρόσωπα και ως πολίτες με επαγγελματική και κοινωνική δράση στην περιοχή, αρνούμαστε να αναλαμβάνουμε διαρκώς ρόλο απολογούμενου προς την τοπική κοινωνία για πρακτικές και συμπεριφορές τοπικών στελεχών του κόμματος, που συναλλάσσονται ανοιχτά με τους παράτυπους μουφτήδες και τους ισχυρούς παρακρατικούς μηχανισμούς τους στην περιοχή, διχάζοντας τους πολίτες προς ίδιον όφελος.

Τοποθετούμαστε με σαφήνεια ότι :

– Τέτοιου είδους πρακτικές αξιολογούνται από εμάς ως συμπεριφορές έξω και πέρα από κάθε ηθικό κώδικα, μακριά από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς που υπηρετούμε με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια εδώ και δεκαετίες.

– Τέτοιου είδους πρακτικές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πλήττουν το κύρος του, υποβαθμίζουν το ηθικό του πλεονέκτημα και ακυρώνουν το ρόλο του ως πολιτική δύναμη έκφρασης και απεύθυνσης στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι μονοδιάστατα σε ένα μόνο τμήμα της. Ας μην ξεγελούν τα πρόσκαιρα και ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων στο νομό μας.

Για την υιοθέτηση των εν λόγω πρακτικών, των οποίων οι διαστάσεις και επιπτώσεις υπερβαίνουν το πολιτικό «γίγνεσθαι» του Ν. Ροδόπης, ενημερώσαμε με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία-και κατ’ επανάληψη- την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε καμία επίσημη πολιτική απάντηση και καμία κεντρική κομματική παρέμβαση για την άρση των εν λόγω πρακτικών και συμπεριφορών συγκεκριμένων τοπικών στελεχών , που εξέθεταν καθημερινά το κόμμα. Αντιθέτως, η μόνη στάση /απάντηση του κόμματος ήταν η στοχοποίηση όσων μελών τις καταδείκνυαν και όχι αυτών που τις υιοθετούσαν και εξέθεταν τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Προφανώς, στο κόμμα μας το προνόμιο και την ασυλία να διατυπώνουν δημόσια τις προσωπικές τους απόψεις το έχουν μόνο τα προβεβλημένα στελέχη μας, ανεξαρτήτως αν η θέση τους πλήττει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ή ακόμη κι αν εκθέτει τη χώρα, όπως η θέση που διατυπώνει πρώην υπουργός μας για την ανάγκη – στην επόμενη απογραφή πληθυσμού -να ζητηθεί η καταγραφή της καταγωγής των τριών συνιστωσών που συναποτελούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη!

Όλοι εμείς, έχοντας μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης,

– Αρνούμαστε να αποδεχθούμε την τακτική ότι πολιτικά και δικαιωματικά – ιδεολογικά ζητήματα, όπως το ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ, που επηρεάζουν βαθιά τις συνειδήσεις και τις πολιτικές συμπεριφορές των ανθρώπων στην περιοχή, μπορούν να αντιμετωπίζονται με κατασταλτικά και διοικητικά μέτρα, πολλώ δε μάλλον σε ένα δημοκρατικό κόμμα – που ως τέτοιο θεωρούσαμε το κόμμα μας.

– Αρνούμαστε να αποδεχτούμε την τακτική της καταστολής με διαγραφές και ποινές πολιτικής και ηθικής στοχοποίησης, με αφορμή την εκφορά άποψης επί σοβαρών και κρίσιμων θεμάτων για τα οποία μάλιστα ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση στις ΟΜ και δεν έχουν ακουστεί οι γνώμες των μελών.

Κατόπιν τούτων, επισημαίνουμε τα εξής:

1. Την αδυναμία μας να αντιληφθούμε τους λόγους που υπαγορεύουν την εσπευσμένη και επιλεκτική παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας της σ. Ελένης Λαφτσή, και μάλιστα λίγο πριν από τις δυο συνεδριακές διαδικασίες και από την εκλογή του/της νέου/ας προέδρου από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και από τους φίλους του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια τέτοια ενέργεια, σε μια χρονική στιγμή που ο χώρος ήδη φυλλορροεί και λίγο πριν από τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά και διαλυτικά στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όμως, όλοι γνωρίζουμε καλά ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάγκη σταθεροποίησής του, η εκ νέου συσπείρωσή του και επανεκκίνησή του.

2. Η παραπομπή της σ. Ελένης Λαφτσή και η ενδεχόμενη «τιμωρία» της δεν θα λειτουργήσει ως«κίνηση καλής θέλησης» προς τους πολίτες της Μειονότητας, αλλά ως μια κίνηση προς τέρψη του πιο σκληρού τμήματός της. Στην πραγματικότητα, θα προκαλέσει αρνητικά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και θα αποκόψει το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ένα μεγάλο τμήμα της.

3. Η τοπική μας κοινωνία έχει κατακτήσει ένα επίπεδο αρμονικής συμβίωσης εδώ και πολλά χρόνια. Οφείλουμε ως κόμμα, στελέχη από μειονότητα και πλειονότητα, μέλη των Ο.Μ. – να συμβάλουμε στην εμβάθυνσή του. Να πρωτοστατήσουμε για την ενίσχυση της τάσης απεγκλωβισμού της μειονότητας από την επιρροή τρίτων στην περιοχήκαι για την εμπέδωση της βεβαιότητας σε αυτήν ότι τα όποια προβλήματα θα επιλύονται στο εσωτερικό της χώρα μας. Και όχι με τις στάσεις και τις συμπεριφορές να την στέφουμε στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Με τον πιο σαφή τρόπο , ζητούμε :

1. Να παύσει η αντιμετώπιση πολιτικών και ιδεολογικών θεμάτων με πειθαρχικά μέτρα, όπως στην περίπτωση της συντρόφισσας Ε. Λαφτσή.

2. Να ανοίξει οργανωμένη συζήτηση και για τα θέματα που αφορούν την Μουσουλμανική Μειονότητα, εν όψει του έκτακτου Συνεδρίου.

3. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση σε ένα κόμμα που αρνείται το διάλογο στο εσωτερικό του για τόσο σοβαρά θέματα, που επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών και που διώκει πολιτικά σ/φους/φισσες για τις απόψεις τους.

Η εμμονή σε κατασταλτικά μέτρα, για θέματα που αφορούν πρωτίστως την κοινωνία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη συζήτησή τους στην δημόσια σφαίρα.

Υ.Γ. Υπογράφεται από τρεις υποψήφιους βουλευτές Ροδόπης, από δέκα(10) μέλη της Ν.Ε Ροδόπης, από τους τρεις γραμματείς των οργανώσεων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, και πάνω από 150 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

ΠΗΓΗ: ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑