Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 10th, 2023 | by fileto

0

Δύναμη η εκπομπή Άκη Πετρετζίκη για την Ξάνθη

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίστηκε με ένα λαχταριστό επεισόδιο «Akis’ Food Tour» στην Ξάνθη, το Σάββατο 09 Δεκεμβρίου στις 20:00, στο πέμπτο επεισόδιο του α΄ κύκλου της σειράς. 

Ο γνωστός σεφ επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο στα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Ο Άκης συνάντησε έναν συμφοιτητή του από τη σχολή Λογιστικής ο οποίος τον παρότρυνε να κάνουν mpougatsa tasting σε όλα τα μπουγατσατζίδικα της πόλης. 

Αφού δοκίμασαν όλες τις γεύσεις, χωρίς όμως να αποκαλύψουν το βραβείο, συνέχισαν για ένα μαγαζί με δεκάδες διαφορετικά είδη χαλβά, ζητώντας από το κατάστημα να τους βάλει μια απ’ όλα. https://www.youtube.com/embed/_6ZidJEQSns
Πέρασαν από το γλυκό στο αλμυρό, δοκιμάζοντας τον αέρινο, φρεσκότατο παστουρμά της Ξάνθης και συνέχισαν στη Δημοτική Αγορά τρώγοντας γλώσσα καπνιστή και θρακιώτικο καβουρμά.

Κι ενώ ο φίλος του Άκη τον εγκαταλείπει εξουθενωμένος, ο γνωστός σεφ συνεχίζει ακάθεκτος. Στην πλατεία Ωρολογίου, επισκέπτεται ένα ζαχαροπλαστείο με ιστορία 100 χρόνων και κάνει σεμινάριο στα γλυκά ταψιού και τις ανατολίτικες κρέμες. Παραμιλάει με το καζάν ντιπί που δοκιμάζει, ενθουσιάζεται με το εκμέκ κανταΐφι, περνάει σε άλλη διάσταση τρώγοντας το αφράτο ραβανί και εκεί που παραδίδεται είναι όταν δοκιμάζει το σιροπιαστό σεκέρ παρέ!

Ο μαραθώνιος τελειώνει με μια γλυκιά επίσκεψη στα άδυτα της καριόκας Ξάνθης, εκεί όπου παράγονται δεκάδες χιλιάδες καριόκες την ημέρα. 

Οι ζαχαροπλάστες έμαθαν στον Άκη και τους τηλεθεατές ποια είναι τα μυστικά για την πιο νόστιμη καριόκα και για έξτρα δώρο τον κέρασαν ένα ταψί με λαχταριστά ζεστά ισλί, τα κεντητά χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα.

Την επόμενη μέρα, το οδοιπορικό του «Akis’ Food Tour» συνεχίστηκε στο χωριό της Γενισέας. 

Ο Άκης Πετρετζίκης ήθελε να κάνει ένα διάλλειμα από τα σιροπιαστά και να δοκιμάσει κάτι ακόμα πιο γλυκό. Εκεί, συνάντησε τις γυναίκες του ντόπιου συλλόγου, οι οποίες έχουν αναβιώσει την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στον κάμπο της Ξάνθης και παράγουν το πιο γλυκό super food, το «πετιμέζι Γενισέας», ένα προϊόν που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο.

Πίσω στην Ξάνθη, ο Άκης ξεχνιέται κάνοντας βόλτα στα πανεμόμορφα στενάκια της Παλιάς Πόλης. Σε ένα από τα πιο κλασσικά εστιατόρια της παραδοσιακής γειτονιάς χάνει τα λόγια του με ένα νόστιμο χουνκιάρ μπεγιεντί, μελωμένο μοσχαράκι με κατάλευκο πουρέ μελιτζάνας. Και μιας και βρίσκεται στην Θράκη, την πατρίδα του Διονύσου, μαθαίνει την ιστορία των αρχαίων κρασιών και δοκιμάζει σπάνια φυσικά κρασιά από τοπικές ποικιλίες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑