Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 7th, 2022 | by fileto

0

Παρέμβαση Μιχάλη Αμοιρίδη για τον Αναπτυξιακό Νόμο

«Δεν είναι η ώρα να δηλώνουμε ξανά αιφνιδιασμένοι αλλά η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα»

«Τον Ιούλιο του 2021, είχα γράψει ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της ΑΜΘ. Αφορούσε το νέο αναπτυξιακό νόμο -που βρισκόταν υπό σύνταξη- και την ανάγκη συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο ώστε ΕΓΚΑΙΡΑ, να συγκεντρώσουμε, να υποβάλουμε τεκμηριωμένα και να διεκδικήσουμε να ενταχθούν, διατάξεις που να μας ικανοποιούν ως ΑΜΘ, για να μην καταλήξουμε για άλλη μία φορά να δηλώνουμε, αιφνιδιασμένοι και παραπονούμενοι.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι στο διάστημα των έξι και πλέον μηνών που το νομοσχέδιο βρισκόταν σε ανοιχτή διαβούλευση και δύο περίπου μηνών που το συζητούσαν στις επιτροπές και την ολομέλεια της βουλής, θα έπρεπε να έχουν υπάρξει οι απαιτούμενες σε τοπικό επίπεδο συνεργασίες και ενέργειες. Αυτό δεν έγινε, συνεργασία δεν υπήρξε. Ψηφίστηκε ο νόμος, κάποια πράγματα δεν μας άρεσαν και για άλλη μία φορά δηλώσαμε αιφνιδιασμένοι και διαμαρτυρόμενοι! Αν για αυτό μας φταίνε άλλοι ή το δικό μας το ξερό μας το κεφάλι, είναι στη ευχέρεια του καθενός μας να το κρίνει.

Παρόλα αυτά συνοπτικά να επισημάνω ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι σε πολλά βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο. Δίνει αρκετά ειδικά πλεονεκτήματα στην ΑΜΘ και λίγο πιο πολλά στη Θράκη. Γενικότερα με έμφαση όχι μόνο τη βιομηχανία και τον τουρισμό αλλά και τον αγροτικό τομέα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο από τον προηγούμενο. Είναι ένας νόμος με σαφείς συνολικές βελτιώσεις έναντι προηγούμενων, με μεγαλύτερες ενισχύσεις, με διευρυμένους άξονες επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να ενταχθούν, με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στις διαδικασίες ένταξης και ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων.

Από σήμερα είναι το εργαλείο το οποίο έχουμε και πρέπει να φροντίσουμε και εμείς από την πλευρά μας  βελτιώσουμε τις υπόλοιπες συνθήκες για την υλοποίηση των επενδύσεων και έχουν να κάνουν με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων κλπ, ώστε έστω και εάν υπάρχουν κάποια σημεία που θα θέλαμε να είναι καλύτερα, να αντιληφθούμε ότι είναι άνευ ουσίας πλέον η γκρίνια, αλλά να εργαστούμε ώστε το γενικότερο κλίμα τοπικά για την στήριξη των παλαιών και την υποδοχή νέων επενδύσεων να είναι θετικό».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑