Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 13th, 2023 | by fileto

0

Τι αναφέρει το ΠΟΝΤΙΚΙ για τις εκλογές στην ΑΜ-Θ

Η κακή εκκίνηση της κυβέρνησης πιέζει τη ΝΔ – Κίνδυνος να χαθούν 4+3 περιφέρειες

Την ανησυχία ότι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις συνολικά στις επιδόσεις της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου εκφράζουν στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

Αλλά και γενικότερα το απροσδόκητα κακό ξεκίνημα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας στη διακυβέρνηση, με την επακόλουθη πολιτική φθορά, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η κοινωνική δυσφορία μπορεί να εκφραστεί στις επικείμενες κάλπες.

Η εικόνα του πλημμυρισμένου κάμπου και των τεράστιων καταστροφών που υπέστη η περιοχή έρχεται «καπάκι» μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και συμπληρώνει σταδιακά ένα… ψηφιδωτό κυβερνητικών δυσλειτουργιών, λαθών, παραλείψεων και προκαλεί προβληματισμό σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης του στόχου που η κυβέρνηση είχε θέσει πριν από λίγες εβδομάδες, δηλαδή του «13 στις 13» Περιφέρειες (όπου και ενδέχεται να εκφραστεί πιο έντονα η δυσφορία των πολιτών).

Πλέον πλανάται η απειλή να χαθούν περιφέρειες – ο κίνδυνος αφοράς 4 συν δύο περιοχές: Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνια νησιά, συν Στερεά Ελλάδα,  Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ουσιαστικά αρνήθηκε να παράσχει κάλυψη στον νυν Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, λέγοντας ότι όλοι κρίνονται διαρκώς και ότι τελικός κριτής είναι οι πολίτες. Πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν ότι υπήρξαν κάποιες σκέψεις ακόμα και για αντικατάσταση του κ. Αγοραστού με άλλο υποψήφιο, ωστόσο κρίθηκε ότι ο χρόνος για κάτι τέτοιο μέχρι τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου είναι περιορισμένος, καίτοι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ζήτησε αναβολή των εκλογών (η κυβέρνηση απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο). Ωστόσο, σε κυβέρνηση και κόμμα υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη εκλογική μάχη.

Φυσικά, η Θεσσαλία δεν είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, όπου η κυριαρχία της ΝΔ μοιάζει να τρίζει. Για παράδειγμα, πληροφορίες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρουν ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα, Δημήτρης Πτωχός (ο οποίος επελέγη έναντι του νυν «γαλάζιου» Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα), αντιμετωπίζει προβλήματα αναγνωρισιμότητας, ενώ ο αντίπαλός του, Πέτρος Τατούλης, προερχόμενος άλλοτε από ΝΔ, αλλά με ευρύτερη διείσδυση και αποδοχή πλέον λόγω ισχυρής παρουσίας στην αυτοδιοίκηση – και πρώην Περιφερειάρχης – εμφανίζεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις, ου μην και φαβορί στο δεύτερο γύρο.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου πριν από μερικές εβδομάδες είχε μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να στηρίξει με την παρουσία του την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο νυν Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης – ο οποίος είχε έλθει σε τριβή με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, αν και θεωρείται ότι προέρχεται από τη «γαλάζια» παράταξη – δείχνει να κρατά τις δυνάμεις του και να μην κλονίζεται ακόμα από τη γαλάζια αντεπίθεση.

Προβληματισμός επικρατεί και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου η Ρόδη Κράτσα, που διεκδικεί νέα θητεία, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζεται σοβαρά τόσο από τον «αντάρτη» της ΝΔ και πρώην δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, αλλά και από τον πρώην Περιφερειάρχη και υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, οι οποίοι – λένε οι πληροφορίες – εμφανίζονται και ως οι πιθανότεροι «μονομάχοι» του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Πιέσεις από «αντάρτες» του κόμματος φαίνεται ότι δέχονται οι υποψήφιοι που στηρίζει η ΝΔ και σε άλλες Περιφέρειες, όπως στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο διαγραφείς από τη ΝΔ πρώην βουλευτής, Γιώργος Αμανατίδης, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες να περάσει σε δεύτερο γύρο μαζί με το νυν Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, όπου όλα θεωρούνται ανοιχτά, ανάλογα και με τις συμμαχίες που θα… προκύψουν.

Επίσης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο νυν Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος το 2019 είχε χάσει τις εκλογές για μερικές εκατοντάδες ψήφους, ενώ ουδείς μπορεί να εκτιμήσει την επίδραση της τεράστιας πυρκαγιάς στον Έβρο στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Θέμα υπάρχει και στη Στερεά Ελλάδα, όπου ο νυν περιφερειάρχης Φάνης Σπανός πλαγιοκοπείται από τον Απόστολο Γκλέτσο του ΣΥΡΙΖΑ και τον «αντάρτη» Κώστα Μαρκόπουλο, ενώ στην κούρσα μπήκε και ο Λουκάς Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ. Η φθορά του κ. Σπανού είναι σημαντική και έχει ενδιαφέρον αν και πώς θα συνασπιστούν οι άλλες δυνάμεις στο δεύτερο γύρο.

Τέλος, στην Περιφέρεια Κρήτης τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα, καθώς η ΝΔ ανακοίνωσε μεν ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, νυν Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος και φαντάζει ως πολύ ισχυρό φαβορί για νέα – τέταρτη – θητεία, ωστόσο, μόνο… τραβώντας την από τα μαλλιά μπορεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα να θεωρηθεί ως «γαλάζια».

Σε γενικότερο επίπεδο, πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα «στραβοπατήματα» του διαστήματος από τις εκλογές του Ιουνίου ως σήμερα θα αποτυπωθούν και στις εκλογές των ΟΤΑ και αυτό που την απασχολεί κυρίως είναι πώς θα περιορίσει το μέγεθος των απωλειών σε Περιφέρειες και Δήμους. Μένει να φανεί…

πηγη: το ποντικι


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑