Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 2nd, 2022 | by fileto

0

Το Γαλλικό ARTE στα Πομακοχώρια

Τους μουσουλμάνους της Ξάνθης παρουσιάζει το αφιέρωμα του γνωστού γαλλικού καναλιού με ευρωπαϊκή εμβέλεια ARTE στην εκπομπή του “Πρόσκληση για ταξίδι”

Η εκπομπή αναφέρεται στην καταγωγή και την ιστορία των μουσουλμάνων της Ξάνθης, την κοινή συνύπαρξη, τη γλωσσική πολυμορφία, τις σημερινές συνθήκες. Τους συντελεστές της εκπομπής ξεναγεί κυρίως ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σαμή Καραμπουγιούκογλου ενώ μιλούν και διάφοροι κάτοικοι της περιοχής. Εκτός από την Ξάνθη, ταξιδεύει μέχρι την Κοτύλη για τα ιδιαίτερα έθιμα των μουσουλμάνων της ορεινής περιοχής αλλά και στην Καβάλα και το Ιμαρέτ, αναζητώντας τα ίχνη της Οθωμανικής Αυτοκρατίας, παρουσιάζει το θέατρο σκιών του Απόστολου  Δομτζίδη.

Oι υπεύθυνοι της εκπομπής αναφέρουν:

Οι Πομάκοι, Μουσουλμάνοι της Ελλάδας. Στη βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία, υπάρχει μια περιοχή όπου, παρά τις διαμάχες και τις συγκρούσεις αιώνων, Μουσουλμάνοι και Ορθόδοξοι δεν εγκατέλειψαν να ζουν ειρηνικά. Μέσα στα όρια αυτής της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα χωριά της Θράκης φιλοξενούν μια ζωντανή ιθαγενή μουσουλμανική κουλτούρα, η οποία συνεχίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι σήμερα. Αυτή η διαπλοκή γλωσσών και πολιτισμών το καθιστά μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, όπου η θρησκευτική ποικιλομορφία θεωρείται ο μεγαλύτερος πλούτος.

(Το αφιέρωμα στους μουσουλμάνους της Ξάνθης ξεκινά στο 18ο λεπτό)

https://www.arte.tv/fr/videos/104432-060-A/invitation-au-voyage/


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑