Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 4th, 2023 | by fileto

0

Ο Τοψίδης αμφισβητεί την αισιοδοξία Μέτιου…

ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

«Αναξιοποίητα» χρήματα, «χαμένες» ευκαιρίες και ο Περιφερειάρχης που ούτε τολμά, ούτε αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες

Με ανακοίνωσή της η παράταξη Τοψίδη «Περιφερειακή Σύνθεση», αναφέρεται στα αποτελέσματα των συνεδριάσεων των Επιτροπών για το ΠΕΠ ΑΜ-Θ και αναφέρει: «Πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα οι συνεδριάσεις των επιτροπών παρακολούθησης του ΠΕΠ της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης (όπως πάντα απόλυτα προβλέψιμος) έσπευσε να εκδώσει ένα κενό ουσίας και ενδιαφέροντος ΔΤ και να αυτο-πανηγυρίσει με κοινότυπες εκφράσεις όπως «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στη Δράμα οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου», «πετύχαμε πολλά», «η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την περιοχή μας» κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το ΠΕΠ αποτελεί ένα άθροισμα χαμένων ευκαιριών και αναξιοποίητων πόρων. Δυστυχώς εκείνο που διαφοροποιεί την δική μας Περιφέρεια σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας είναι ότι στην δική μας περίπτωση λείπει ο ουσιαστικός και ευρύτερα αποδεκτός σχεδιασμός και αυτό επιδρά καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα αλλά και στην βαρύτητα που έχει το ΠΕΠ της Περιφέρειάς μας.

Στην δική μας Περιφέρεια, το κορυφαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και για αυτήν καθ’ αυτήν αλλά και για το σύνολο των Δήμων και όλων των φορέων που δυνητικά μπορούν να καταστούν δικαιούχοι χρηματοδοτήσεων από το ΠΕΠ, πέρα από το έλλειμμα αποτελεσματικότητας, φαντάζει «κενό γράμμα» για όλους τους πολίτες. Αντίστοιχες ευκαιρίες χάνονται και για την επιχειρηματική κοινότητα της Περιφέρειας μας, που θα μπορούσε να αντλήσει πόρους από το ΠΕΠ, αλλά αυτά για τη διοίκηση είναι μάλλον «ψιλά γράμματα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο περιφερειάρχης δεν τόλμησε ούτε μία φορά να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το ΠΕΠ, τον σχεδιασμό του, τους στόχους, την πρόοδό του αλλά και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του.

Το ερώτημα «γιατί;» θα συνοδεύει τον Χρ. Μέτιο ακόμη και μετά από την επικείμενη αποχώρησή του από την διοίκηση της Περιφέρειάς μας. Όπως και η πλήρης αδυναμία του να αξιοποιήσει ένα τόσο σημαντικό εργαλείο μέσω του ίδιου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Περισσότερο από βέβαιο είναι ότι το ΠΕΠ μόνο στην δική μας Περιφέρεια αποτελεί ένα άθροισμα «αναξιοποίητων» χρημάτων & «χαμένων» ευκαιριών λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητάς που έχει σε σχέση με αυτήν που θα μπορούσε να έχει και σε σχέση με αυτήν που δικαιούνται οι πολίτες της ΑΜΘ και η ίδια η περιοχή μας να έχει.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι ο Περιφερειάρχης ούτε τολμά να αδράξει, αλλά ούτε αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες. Δεν απέχει άλλωστε, ως παράδειγμα, πολύ, χρονικά η στιγμή κατά την οποία ο Περιφερειάρχης (μόνο αυτός πανελλήνια) μπλόκαρε την χρηματοδότηση δύο δήμων (Νέστου & Παγγαίου) από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ευτυχώς η παρέμβαση της παράταξής μας συνέτισε τον περιφερειάρχη, ο οποίος σύρθηκε, και κατάλαβε και με καθυστέρηση υπέγραψε την ένταξη και την χρηματοδότηση των δύο δήμων.

8 Οκτωβρίου: οι Περιφερειακές Εκλογές πλησιάζουν!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑