Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 16th, 2023 | by fileto

0

Ο ακριδόπληκτος δήμος Μαρωνείας – Σαπών

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε στις ακριδόπληκτες περιοχές του Δήμου για το έτος 2023, να μειωθεί η ελάχιστη στρεμματική απόδοση που απαιτείται, προκειμένου να χορηγηθεί η συνδεδεμένη (ειδική) ενίσχυση βάμβακος στους βαμβακοκαλλιεργητές, έκανε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Ως γνωστόν, κατά το έτος 2023 παρουσιάστηκε μεγάλη έξαρση εμφάνισης ακρίδων στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Ο Δήμος με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κηρύχτηκε «ακριδόπληκτος» και στη συνέχεια διενεργήθηκαν καταπολεμήσεις ακρίδων με τη συνεργασία υπηρεσιακών και άλλων φορέων.   

Ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε η εμφάνιση των ακρίδων στις καλλιέργειες της περιοχής, επισημαίνοντας ότι λόγω των τεράστιων πληθυσμών ακρίδων αλλά και του περιορισμένου χρόνου κατά την οποία ήταν δυνατή η διενέργεια καταπολεμήσεων στις ακριδόπληκτες περιοχές, πολλές καλλιέργειες υπέστησαν μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή σε μία περίοδο χρονική που οποιαδήποτε ενέργεια αντικατάστασης ή και ανάκαμψης των καλλιεργειών ήταν χρονικά αδύνατη.   

Στις συγκεκριμένες περιοχές εκτιμάται ότι οι αναμενόμενες μέσες στρεμματικές αποδόσεις είναι κατά 40% μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν οι ενισχύσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία του τόπου μας.   

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος ζήτησε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η ελάχιστη στρεμματική απόδοση που απαιτείται προκειμένου να χορηγηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοκαλλιεργητές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑