Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 10th, 2023 | by fileto

0

Τι συμβαίνει με την ακίνητη Περιουσία της Περιφέρειας;

Επερώτηση με θέμα: “Τι συμβαίνει με την ακίνητη Περιουσία της Περιφέρειας;”, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Την επερώτηση, η οποία θα αναπτυχθεί σε επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον Επικεφαλής της παράταξης Κώστα Κατσιμίγα, συνυπογράφουν και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι: Π.Ε. Έβρου Νίκος Αργυρίου, Π.Ε. Ξάνθης Ριτβάν Κουράκ, Π.Ε. Καβάλας Δημήτρης Λυμπεράκης, Π.Ε. Ξάνθης Σερκάν Μαχμούτ και Π.Ε. Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου.

Έχει αναρτηθεί δε, στην ιστοσελίδα της παράταξης, στη θέση www.anenopro-amth.gr/ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/Ερωτήσεις– ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και έχει ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 Τον κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΘΕΜΑ: Tι συμβαίνει με την ακίνητη Περιουσία της Περιφέρειας;

Τραγελαφικό ήταν το Σχέδιο Αξιοποίησης της ακίνητης Περιουσίας της ΠΑΜΘ, που παρουσίασε η Διοίκηση σε ειδική Συνεδρίαση του Π.Σ. στις 14/12/2022.

Η καταγραφή της περιουσίας ήταν πλημμελής, η δε πρόταση της αξιοποίησης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΕΤΑ) ήταν θεωρητική και μόνο.

Εκείνο που απουσίαζε ήταν η παντελής έλλειψη νομικής διερεύνησης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κυριότητα του ακινήτου από Πιστοποιητικά Μεταγραφής στο Υποθηκοφυλάκειο ή εγγραφές στο Κτηματολόγιο.

Αμήχανα ο Περιφερειάρχης στην κριτική που του έγινε μας μίλησε για τα πολύχρωμα μπλε, πράσινα, κίτρινα και κόκκινα δελτία που θα συμπληρώνουν οι υπηρεσίες για να δουν πως θα αξιοποιήσουν τα ακίνητα της ΠΑΜΘ, για τα οποία ωστόσο δεν είχε διασφαλιστεί η κυριότητα.

Στη Ξάνθη, μας παραθέσανε σειρά συμβολαίων του 1968, με τα οποία η τότε κρατική Νομαρχία αγόρασε οικόπεδα για την κατασκευή κατοικιών δασκάλων στον ορεινό όγκο αλλά και οικοπέδων για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε άλλη περίπτωση, με συμβόλαιο του 1968 εμφανίζεται αγορά οικοπέδου για ανέγερση Γυμνασίου – Λυκείου στη Γλαύκη.

Το ίδιο και στην Καβάλα, εμφανίζονται συμβόλαια για αγορά οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων, τα οποία σήμερα υφίστανται και λειτουργούν. Επίσης, εμφανίζονται συμβόλαια αγοράς οικοπέδων αγνώστου σήμερα χρήσης.

Στον Έβρο, δεν μας έκαναν την τιμή να μνημονεύσουν τίτλους απόκτησης των ακινήτων. Εδώ εμφανίζεται και το Παλαιό Νοσοκομείο Αλεξ/πολης ως ιδιοκτησία μας, ενώ πρόκειται για παραχώρηση μόνο της χρήσης.

Η προχειρότητα της καταγραφής αναδεικνύεται στη Ροδόπη, όπου εμφανίζονται και τα μισθωμένα γραφεία στην οδό Αποστόλου Σούζου, καθώς και χώρους που μίσθωνε η πάλαι ποτέ κρατική Περιφέρεια σε άλλα σημεία της πόλης. Ευτυχώς διαγράφηκαν την τελευταία στιγμή.

Ως ιδιοκτησία μας καταγράφηκαν και δύο όροφοι του Διοικητηρίου στην Κομοτηνή, το οποίο ως γνωστόν ανήκει στο σύνολό του, κατά κυριότητα, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Δράμα όπου δεν αναφέρονται τίτλοι ιδιοκτησίας, αλλά τουλάχιστον εδώ δεν εμφανίζεται σχολική περιουσία.

Η καταγραφή της περιουσίας είναι τραγελαφική και έξω από την πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση της περιουσίας βρίσκεται πολύ μακριά, τη στιγμή που ακόμη δε γνωρίζουμε ποια είναι.

Ερωτάται ο Κος Περιφερειάρχης

  1. Γιατί δεν έχει εφαρμόσει η Περιφέρεια τους Νόμους α) 1894/90, άρθρο 5, όπως ισχύει σήμερα, β) Ν. 3463/06, άρθρο 274 και γ) Ν.4483/17 άρθρα 71 και 72, σύμφωνα με τους οποίους, όλα τα σχολικά κτίρια, τα οικόπεδα αλλά και γενικώς όλη η ακίνητη περιουσία που ανήκει σε σχολεία, σχολικές Επιτροπές ή στον ΟΣΚ, περιέρχονται στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, στους οικείους Δήμους, με ατέλεια κατά τη μεταγραφή των τίτλων;
  2. Πως εξασφαλίζεται η κυριότητα της Περιφέρειας σε ακίνητα μικτής Χρήσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 3852/10 “Πρόγραμμα Καλλικράτης”. Για παράδειγμα, το κτίριο της οδού Σισμάνογλου 78 στην Κομοτηνή όπου στεγάζονται υπηρεσίες τόσο της Αιρετής Περιφέρειας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Έγινε κάποια διαδικασία για τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας;
  3. Γνωρίζει η Διοίκηση ότι το κτίριο που στεγάζεται το Γραφείο Περιφερειάρχη στην οδό Κακουλίδη 1 στην Κομοτηνή, ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον Δήμο Κομοτηνής, ως κτίριο που ανήκε στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που μεταβιβάστηκε μαζί με άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις (Στάδιο, Κολυμβητήριο) στον Δήμο Κομοτηνής;
  4. Γνωρίζει η Διοίκηση ότι το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Δασαρχείο και Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πρώην ΠΕΓΕΑΛ) και βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της Εθν. Οδού Κομοτηνής – Αλεξ/πολης (έναντι πρώην ΣΤΟΡΚ), σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ. 3298/139701ΠΕ/30/1/2014 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανήκει τεκμηριωμένα στην απόλυτη κυριότητα της Αιρετής Περιφέρειας ΑΜΘ; Γνωρίζει επίσης η Διοίκηση ότι στο κτίριο απαιτούνται άμεσες εργασίες συντήρησης;
  5. Γιατί δεν καταγράφεται και σε ποιόν ανήκει τελικά το ακίνητο στις Καγκέλες Μαρώνειας (Αναψυκτήριο), το οποίο μέχρι το 2010 μίσθωνε η ΑΝ.ΡΟ. (Αναπτυξιακή Ροδόπης), Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ροδόπης, η οποία από το 2011 ετέθη σε καθεστώς εκκαθάρισης; Ποιος φροντίζει για τη συντήρηση του κτιρίου αυτού που αποτελεί πολύ αξιόλογη τουριστική υποδομή και που αποτελεί ισχυρό περιουσιακό στοιχείο της Περιφέρειας;
  6. Η ΕΕΤΑ που παρουσίασε τα πολύχρωμα δελτία για συμπλήρωση, έλαβε αμοιβή; Εάν ναι, πόση;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Κώστας Κατσιμίγας

Επικεφαλής / Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Νίκος Αργυρίου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου

Ριτβάν Κουράκ

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Δημήτρης Λυμπεράκης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας

Σερκάν Μαχμούτ

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Χρήστος Χατζηπέμου

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

 Από το Γραφείο Τύπου


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑