Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 6th, 2024 | by fileto

0

Παρασκεύαζαν “μαϊμού” …Ariel

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που υποχρέωνε αλυσίδα σούπερ μάρκετ να καταβάλλει 297.000 ευρώ στην Ariel…

Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμη, απαράδεκτη και αόριστη την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλλει αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βορείου Ελλάδας, η οποία υποχρεωνόταν να καταβάλει στην εταιρεία απορρυπαντικών Ariel το ποσό των 297.000 ευρώ, καθώς είχε αποκαλυφθεί στη Χαλκιδική παρασκευαστήριο απομιμητικών προϊόντων και είχαν κατασχεθεί από την Αστυνομία 4.460 φιάλες «μαϊμού» Ariel, 40 μεζούρων, όπως και 22.000 φιαλίδια καλλυντικών (τζελ, αφροί κλπ.).

Αναλυτικότερα, ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που υποχρεώνει την ιδιοκτήτη αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αν και έχει κλείσει, να πληρώσει 272.000 ευρώ στην Procter & Η Gamble Company, που είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών με έδρα το Σινσινάτι και στη θυγατρική εταιρεία της και αποκλειστική αντιπρόσωπο στην Ελλάδα των προϊόντων της.

Ειδικότερα, το 2013, η Αστυνομία, μετά από έφοδο σε δύο αποθήκες, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής αποκάλυψε παρασκευαστήριο απομιμητικών προϊόντων, τα οποία διοχετεύονταν στο λιανικό εμπόριο ή προορίζονταν να τεθούν προς διάθεση στο καταναλωτικό κοινό, μέσω βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν χιλιάδες απομιμητικά προϊόντα απορρυπαντικών ρούχων και καλλυντικών. Έτσι, κατασχέθηκαν 4.460 φιάλες απορρυπαντικών ρούχων, τα οποία ήταν προϊόντα μαϊμού, καθώς επίσης 22.000 φιαλίδια καλλυντικών (τζελ, αφροί, κλπ.).

Παράλληλα, στις δύο αποθήκες βρέθηκαν τρεις μονάδες παραγωγής και εμφιάλωσης υγρών, 19 δεξαμενές (χωρητικότητας ενός τόνου η καθεμία) που περιείχαν πρώτες ύλες για την παρασκευή των απομιμητικών προϊόντων, κενές φιάλες, ένα ανυψωτικό μηχάνημα και δελτία αποστολής της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ για ποσότητα 5.000 φιαλών απορρυπαντικών.

Στη συνέχεια, τον Μάϊο 2013, συνελήφθη ο 52χρονος ιδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης των αποθηκών και αποδόθηκαν σε βάρος του οι κατηγορίες για παραβάσεις των νόμων περί σημάτων, περί αθέμιτου ανταγωνισμού, πλαστογραφίας, κλπ.

Κατά την απόφαση του Εφετείου οι υπεύθυνοι της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ «με σκοπό αθέμιτου ανταγωνισμού και εναντίον των χρηστών ηθών, έκαναν παράνομη χρήση στις συναλλαγές των σημάτων και ιδιαίτερων διακριτικών γνωρισμάτων, των οποίων δικαιούχος είναι η πολυεθνική εταιρεία θέτοντας αυτά στις συσκευασίες των μη γνήσιων υγρών απορρυπαντικών που διέθεταν στην κατανάλωση, μέσω των καταστημάτων τους σούπερ μάρκετ, κατά τρόπο που μπορούσε να προκληθεί σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό ως προς την προέλευση των απορρυπαντικών, παρουσιάζοντας αυτά ότι είναι γνήσια». Και υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν στην πολυεθνική εταιρεία το ποσό των 297.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος τους απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑