Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 24th, 2023 | by fileto

0

Πετάμε αετό στο Χιονοδρομικο

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ… ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα, αλλά και μικρά και μεγάλα χωριά, διοργανώνουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά εδέσματα, προσφέρουν δωρεάν τα σαρακοστιανά, ενώ μικροί και μεγάλοι διασκεδάζουν με το πέταγμα του χαρταετού.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα Κούλουμα. Μεταξύ των πρώτων που επικράτησαν ήταν εκείνη που υποστήριζε ότι η λέξη Κούλουμα προέρχονταν από τη λατινική «CULUMUS», κάτι που ωστόσο δεν είναι απολύτως ασφαλές ως συμπέρασμα, αφού τέτοια λέξη δεν απαντάται στα λατινικά.

Σύμφωνα, με την προαναφερθείσα εκδοχή τα Κούλουμα, αποτελούν αναγραμματισμό του λατινικού «CUMULUS» που σημαίνει «σωρός, αφθονία», αλλά και «τελείωμα».

Στον Κορύλοβο

Στη Δράμα, ο Δήμος Δράμας θα εορτάσει όπως κάθε χρόνο τα Κούλουμα στον Κορύλοβο  με την προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και χορούς από Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Ο Δήμος Δράμας θα υποδεχτεί όλους τους Δραμινούς από τις 09.00 το πρωί, στα παραδοσιακά κούλουμα του  Κορυλόβου με νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα και με ποικίλους παραδοσιακούς ήχους. Μια παράδοση ετών που πέρασε από γενιά σε γενιά.

Μια  ξεχωριστή  γιορτή που αγκαλιάζουν όλοι οι Δραμινοί.

Έπειτα, η διασκέδαση συνεχίζεται στη Χωριστή για τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιών στις 2 το μεσημέρι. Η  Χωριστή υποδέχεται όλους τους επισκέπτες και υπόσχεται να τους συναρπάσει.

Στο Χιονοδρομικό Φαλακρού

Επίσης, το έθιμο θα τηρηθεί φέτος και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, με την εταιρεία που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, να καλεί τον κόσμο να ανέβει στο Φαλακρό από τις 09.00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, για ένα μεγάλο πάρτι για όλη την οικογένεια με δραστηριότητες, παιχνίδια  και μουσική.

Στον Καλό Αγρό

Επίσης, τα Κούλουμα θα εορτάσει την Καθαρά Δευτέρα και η Κοινότητα Καλού Αγρού, η οποία καλεί τους Δραμινούς στις 11.30 το πρωί, στο γήπεδο Καλού Αγρού, για γλέντι και χορούς και μουσική και τραγούδια. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα προσφερθούν δωρεάν φασολάδα, κρασί και τσίπουρο.

Το Καρναβάλι Χωριστής

Να μην ξεχάσουμε επίσης, ότι την Καθαρά Δευτέρα και ώρα 14.00, διεξάγεται και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Χωριστή, την οποία ανοίγει η φιλαρμονική μπάντα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Την κεντρική παρέλαση θα συντροφεύσουν οι ήχοι των μουσικών επιλογών του DJ SAKIS. Ακόμα, ο Σύλλογος Φαρασιωτών Καππαδοκίας Χωριστής «Ο Άγιος Βασίλειος» θα προσφέρει φασολάδα για το πατροπαράδοτο έθιμο της έναρξης της Σαρακοστής.

πηγη: ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑