Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 27th, 2022 | by fileto

0

Η αλήθεια του Ευριπίδη δεν άρεσε στην Άγκυρα;

«Όπως εμείς φερόμαστε στους Μουσουλμάνους της Θράκης έτσι θα πρέπει να φέρεται η Τουρκία στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τένεδου»

Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Νομού ΡοδόπηςΕυριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, με τίτλο «ΘΡΑΚΗ – το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον» με την τοποθέτησή του ενόχλησε τους ανθρώπους της τουρκικής προπαγάνδας, που θέλουν να παρουσιάζουν τεχνηέντως ότι η Ελλάδα καταπιέζει τους μουσουλμάνους της Θράκης!

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα σέβεται την αρχή της αμοιβαιότητας που επιβάλλει η Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και εκπληρώνει πλήρως τις απαιτήσεις της. Το σημείο όμως που τους έκανε έξω φρενών ήταν όταν είπε: «Όπως εμείς φερόμαστε στους Μουσουλμάνους της Θράκης έτσι θα πρέπει να φέρεται η Τουρκία στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τένεδου»!

Τόνισε το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης ακόμα και σε περίπτωση που το Ελληνικό κράτος συκοφαντείτε από κάποιους κύκλους, δηλώνοντας ότι «εμείς δείχνουμε δημοκρατική ανοχή και διδάσκουμε πως πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία στη πράξη» και υποστηρίζοντας ότι έχουν κατοχυρωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο πρώτος που έτρεξε να εκφράσει την αντίδρασή του για τις δηλώσεις Στυλιανίδη ήταν ο γνωστός «άνθρωπος» της Άγκυρας και της προπαγάνδας της, ο Πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF)», Χαλίτ Χαμπίμπογλου. Ο οποίος φυσικά έσπευσε να αποδείξει στην Τουρκία πόσο αγωνίζεται για τα συμφέροντά της, επιμένοντας να χαρακτηρίζει «τουρκική» την μουσουλμανική μειονότητα και δηλώνοντας:

«Ο Στυλιανίδης που μίλησε στην εκδήλωση της Αμερικανικής Λεγεώνας της Αθήναςεπιδιώκει να δημιουργήσει μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία είναι και πάλι στρεβλή και λανθασμένη, σχετικά με την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης και τη χρήση των δικαιωμάτων και ελευθεριών οι οποίες πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης για την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης. Διότι ο Στυλιανίδης δήλωσε ότι η Τουρκία δεν ενεργεί σύμφωνα με την αμοιβαιότητα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από τη Συνθήκη στον τομέα της εκπαίδευσης και της θρησκείας διασφαλίζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας. Θα ήθελα να θέσω την εξής ερώτηση στον Στυλιανίδη: Μπορούν οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τένεδου να αυτοπροσδιοριστούν ως Ρωμιοί; Έχουν, ως κοινότητα, το δικαίωμα να εκλέγουν και να διαχειρίζονται τη δική τους διαχείριση των ιδρυμάτων; Μπορούν να διαχειρίζονται τα δικά τους σχολεία παρά τον ελάχιστο αριθμό τους ως κοινότητα; Στον θρησκευτικό τομέα, μπορούν να καθορίσουν οι ίδιοι τον Πατριάρχη στον Οικουμενικό Πατριαρχείο; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι «ναι» για τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τένεδου, από την άλλη, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για την Τουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε την Τουρκική μας ταυτότητα, οι σύλλογοι μας που περιέχουν την λέξη «Τούρκική» στην ονομασία τους κλείνουν. Όσον αφορά την εκπαίδευση έχουμε τα δικά μας σχολεία όμως δεν είναι αυτόνομα λόγω κρατικής παρέμβασης, έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας τους από τις εφορευτικές επιτροπές μας καθώς είναι αδύνατο να πούμε ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα δικά μας σχολεία. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τους Μουφτήδες μας, το κράτος διορίζει Μουφτήδες από μόνο του. Όμως, όσον αφορά τα λόγια, ο Στυλιανίδης υποστηρίζει ότι ενεργούν σύμφωνα με την αμοιβαιότητα! Ρωτώ τον κ. Στυλιανίδη: Όντως θα θέλατε να φερθεί η Τουρκία στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τένεδου όπως εσείς φέρεστε σε εμάς;».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑