Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 14th, 2022 | by fileto

0

Ποιοι παίζουν για τα γαλάζια ψηφοδέλτια της ΑΜΘ

Με τον… επαναληπτικό γύρο της υπόθεσης των υποκλοπών να είναι μια νέα παράμετρος στην εκλογική εξίσωση, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό επιτελείο του Μαξίμου και της Ν.Δ. προετοιμάζονται για την πορεία προς τις εκλογές, οι οποίες πλέον απέχουν μόνο λίγους μήνες από σήμερα.

Αν υπάρχει μια σπαζοκεφαλιά στην πολιτική πιάτσα αυτή την περίοδο, δεν είναι άλλη από την ημερομηνία των πρώτων εκλογών.

Με δεδομένο ότι οι δεύτερες εκλογές δεν μπορούν να συμπέσουν με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που θα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, το ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει οι πρώτες κάλπες να στηθούν πριν από το Πάσχα, δηλαδή στις 2 ή στις 9 Απριλίου, ή αν έχει άλλον σχεδιασμό που ακούει στο τέλος του Μαρτίου 2023.

Εσχάτως, εμβόλιμη σκέψη από συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα, στο τέλος Ιανουαρίου, αλλά αυτό είναι μια ανίσχυρη άποψη.

Η συλλογιστική τους είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον όπου η πολιτική αντιπαράθεση βυθίζεται στις ατραπούς της λάσπης η Ν.Δ. θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, αφ’ ης στιγμής η πρωτοπορία της είναι σταθερή. Θιασώτες αυτής της άποψης είναι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να προσχωρεί σε αυτή την άποψη και προκρίνει εκλογές στον χρόνο τους, ήτοι πρώτες κάλπες την άνοιξη. «Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας.

Προσωπικά, δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν», υπογράμμισε την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση των υποκλοπών, πέραν της αυτονόητης έντασης στο πολιτικό σύστημα, έφερε αμηχανία και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, αναγνώρισε στην εν λόγω συνέντευξη ότι και η υπόθεση Πάτση και αυτή των υποκλοπών δεν ευνόησαν το κυβερνών κόμμα.

Όμως η περίπτωση Πάτση έφερε και μια άλλη πραγματικότητα στη ΝΔ μια και από δω και πέρα κάθε υποψηφιότητα θα περνάει από …λεπτό κόσκινο.

Οι διεργασίες και οι υποψηφιότητες

Και ενώ οι πολιτικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη, μια ομάδα στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του κόμματος εργάζεται προς την κατεύθυνση της κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

Όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, δεν θα έχουν θεαματικές αλλαγές σε σχέση με το 2019, υπό την έννοια ότι το κυβερνών κόμμα αριθμεί 156 βουλευτές. Αέρας ανανέωσης, όμως, θα υπάρξει, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τα γαλάζια ψηφοδέλτια, ήτοι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πολύπειρος περί τα κομματικά, Θανάσης Νέζης.

Για την Καβάλα αναζητούνται δύο πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ένας άνδρας και μια γυναίκα για να συμπληρώσουν το παζλ των: Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γιάννη Πασχαλίδη, Μακάριου Λαζαρίδη.

Από τους άνδρες ακούγεται ισχυρά το όνομα του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκου Δέμπα και εσχάτως τα ονόματα των Θόδωρου Μαρκόπουλου,  και ως μακρινό σενάριο το όνομα του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη.

Ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως υποψήφιος και ο Γιώργος Καλαντζής που έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι πάντα παρών εφόσον του ζητηθεί!

Από τις γυναίκες πέραν της Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου που φαίνεται να έχει καλές γνωριμίες στην Αθήνα, ακούγονται τα ονόματα της Αναστασίας Ιωσηφίδου και της Στέλλας Παπαδοπούλου.

Οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ

Στην Δράμα η οποία ως εκλογική περιφέρεια γίνεται από τριεδρική, διεδρική δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και φαίνεται να επανέρχεται ο Δημήτρης Κυριαζίδης πρώην βουλευτής, ενώ ενδιαφέρον δείχνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης και η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Δοξάτου Νικολέτα Εμμανουηλίδου η οποία καλοβλέπει να την υποψηφιότητά της στον δήμο κόντρα στον διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ  Γιώργο Βογιατζή, παίζει και ως γυναικεία παρουσία στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο.

Επίσης ο αναπληρωτής δήμαρχος Δράμας Μιχάλης Τάσσου έχει ένα προβάδισμα που δεν έχει την αποδοχή του νυν βουλευτή Δράμας Κώστα Μπλούχου.

Στην Ξάνθη η παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Μιχάλη Αμοιρίδη φαίνεται να έχει κλειδώσει μια και η παρουσία του γαλάζιου βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη δεν ήταν μια πετυχημένη εκλογή.

Στην Ξάνθη ακούγεται και το όνομα του Κώστα Ζαγναφέρη που δεν πήγε τελικά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη και κράτησε αποστάσεις και από τον Χρήστο Μέτιο, αλλά έχει καλές σχέσεις με τον Θανάση Νέζη.

Στις γυναίκες προβάδισμα έχει πάλι η κόρη του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη, Μαρίνα Παυλίδου ενώ αναζητούνται και δύο υποψήφιοι από τον χώρο της μειονότητας, με κρούση στον νυν περιφερειακό σύμβουλο του Χριστόδουλου Τοψίδη, Ιρφάν Χατζηγκενέ.

 Στην Ροδόπη ακουγόταν το όνομα του Νίκου Τσαλικίδη που σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης, αλλά μάλλον η υποψηφιότητα αυτή κόλλησε σε διάφορα …διαδικαστικά!

Μπορεί να θέλουν κάποιοι από την Περιφέρεια να απαλλαγούν από την παρουσία του, αλλά δύσκολα θα το καταφέρουν μια και εκείνος ενδιαφέρεται και πάλι για τον ίδιο θεσμό ή ακόμη και για τον Δήμο Κομοτηνής.

Στη Ροδόπη ξαναζεσταίνεται το όνομα του πτεράρχου εα Κώστα Ιατρίδη που συμμετείχε και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και το όνομα της Κατερίνας Ιωαννίδου πρώην προέδρου της ΔΕΣΜΟΣ Α.Ε.

Τέλος στον Έβρο υπάρχει μια σταθερότητα μια και οι τρείς βουλευτές είναι σίγουροι οι Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ενώ φαίνεται να ξανασυμμετέχει η Έλενα Σώκου και η νέα είσοδος από τη νέα γενιά που είναι η αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου.

Αουτσάιντερ για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Έβρου θεωρείται ο Εβρίτης αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Βαφειάδης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑