Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 9th, 2022 | by fileto

0

ΕΥΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ: Η δυναμική πρόεδρος της Δράμας…

ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ”… ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Βαρύτητα στον χώρο της Αγίας Βαρβάρας και το ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο εκτιμά ότι είναι έντονα παραμελημένο, δίνει η Κοινότητα Δράμας, με το φετινό τεχνικό πρόγραμμα έργων της.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου, τόνισε ότι στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα για τα έργα που προγραμματίζει η Κοινότητα Δράμας να εκτελεστούν, σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις που προτείνει στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας και στο Ιστορικό κέντρο της πόλης.
«Βέβαια, το φετινό τεχνικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα προγράμματα των έργων της Κοινότητας και των προηγούμενων ετών, που όμως μένουν μόνο ως τίτλοι στον προϋπολογισμό του δήμου χωρίς η Δημοτική Αρχή να έχει την διάθεση και την θέληση να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς αυτά τα έργα που είναι σημαντικά για την πόλη μας και που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά «λιμνάζει» ένα ποσό προϋπολογισμού έργων περίπου 3.700.000 ευρώ για την Κοινότητα της Δράμας» εξηγεί η ίδια.
Επιπλέον επισημαίνει ότι: «Στα προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα ασχοληθήκαμε και ακουμπήσαμε πάρα πολλά προβλήματα που απασχόλησαν εμάς και τους συμπολίτες μας όπως: Οι σχολικές αυλές με το ποσό των 600.000 ευρώ για τις οποίες ολοκληρώθηκε μόνο η αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου δυστυχώς, όπως και γύρω το ποσό των 300.000 ευρώ για αποκαταστάσεις στεγών Σχολείων της Δράμας αλλά και ανακαινίσεις WC σχολικών κτιρίων τα οποία περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και πριν λήξει το 2022 να δημοπρατηθούν.
Παράλληλα τονίζει ότι υπήρξε μέριμνα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις (Στεγανοποίηση εξωτερικής οροφής του Δημοτικού Γηπέδου Δ. Κραχτίδης, κατασκευή βοηθητικού γηπέδου μικρών διαστάσεων εντός του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ακρίτα Ν. Κρώμνης, προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας 150 θέσεων με κατασκευή υπόβασης στο Δημοτικό γήπεδο του Αρκαδικού, προμήθεια και τοποθέτηση τάπητα για την αντικατάσταση του υπάρχοντος δαπέδου των γηπέδων Τένις επί της 1ης Ιουλίου, προμήθεια και τοποθέτηση στεγάστρου στο δημοτικό γήπεδο Ν. Αμισού κ.α.
Επίσης υπήρξε μέριμνα για αναπλάσεις χώρων πρασίνου, (Σίψα, πλατεία Ν. Αμισού, Στενημάχου κα) παιδικές χαρές, (εργατικές κατοικίες Μαυροβάτου, Αμπελάκια). Έγινε προμήθεια και τοποθέτηση ηλιακών σημείων φόρτισης κινητής τηλεφωνίας, παγκάκια, στην περιοχή της Ανάπλασης και της Αγίας Βαρβάρας. Ενώ έγιναν και αναπλάσεις περιοχών μέσω της οδοποιίας όπως η οδος Ολύμπου, Λ. Στρατού, Π. Διονυσίου, Σιδηροδρομικές διαβάσεις ΔΕΗ και Α. Κωνσταντίνου, διαβάσεις πεζών σε όλη την πόλη, πεζοδρόμια στο Αρρένων κλπ. Ακόμη έγιναν τουαλέτα ΑΜΕΑ στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, μελέτη για καταφύγιο αδέσποτων και το πάρκο ζώων συντροφιάς, καθώς και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίου για την ανάπλαση των πλατειών Αρκαδικού και Στενημάχου, και πολλά άλλα έργα…
Τώρα όσον αφορά στα έργα που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2023 η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας εξηγεί: «Σκεφτήκαμε και συναποφασίσαμε λοιπόν ως Κοινότητα Δράμας ότι είναι σημαντικό να ασχοληθούμε με τον χώρο της Αγίας Βαρβάρας και το ιστορικό κέντρο το οποίο είναι έντονα παραμελημένο. Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στο κέντρο της Δράμας και αποτελεί ορόσημο για την πόλη μας. Να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση του πάρκου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρο, η οποία βραβεύτηκε στο Αμβούργο ως η καλύτερη μελέτη αξιοποίησης τουριστικού χώρου. Το μοναδικό αυτό πάρκο έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης από το πρόγραμμα Culture 2000. Αποτελεί μια όαση ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
Ανάμεσα στους χώρους του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται ίσως ο πιο σημαντικός χώρος πολιτισμού της Δράμας, οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, του πιο γνωστού φεστιβάλ της πόλης με πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Μέσα στο πάρκο υπάρχει επίσης και το ανοιχτό αμφιθέατρο της Δράμας, ένας άλλος αξιοπρόσεκτος χώρος πολιτισμού της πόλης.
Εκτός όμως από τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τα τεράστια, αιωνόβια πλατάνια, και τους χώρους πολιτισμού, στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν ακόμη και εκλεκτά εστιατόρια και καφέ, κάνοντας την περιοχή μια πραγματική όαση ψυχαγωγίας και πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους τουρίστες. Αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο για την πόλη, με πολλά τρεχούμενα νερά, λίμνες με πάπιες, χήνες και κύκνους, καταρράκτες και ποταμάκια γεμάτα με ψάρια. Όμορφα ξύλινα γεφυράκια και μονοπάτια για τους επισκέπτες μέσα σε ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, κάνουν το πάρκο ένα μοναδικό χώρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Αυτός λοιπόν ο χώρος αλλά και το ιστορικό κέντρο της πόλης μας, μένει αναξιοποίητο εδώ και 8 χρόνια, πάντα με τη δικαιολογία ότι δεν θα επιτρέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες παρεμβάσεις σε τέτοια σημεία της πόλης και έτσι ρημάζει το «δυνατότερο», πολιτιστικά και ιστορικά, σημείο της Δράμας, τη στιγμή που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις και συντηρήσεις σε κτίρια αλλά και χώρους της περιοχής αυτής, προγενέστερα της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία το 2023 θα συμπληρώσει 9 χρόνια διοίκησης του Δήμου Δράμας».
Η κα Αθανασιάδου εξήγησε επίσης ότι συμβουλευόμενη αρμοδίους υπηρεσιών καθώς και αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών σε όμορους νομούς αλλά και άλλων δήμων που υλοποίησαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε ιστορικά σημεία των πόλεών τους, την ενημέρωσαν ότι φυσικά και μπορούν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε ιστορικά σημεία, αρκεί οι παρεμβάσεις αυτές να είναι συμβατές με το αρχιτεκτονικό – πολιτιστικό – ιστορικό πλαίσιο που απαιτείται να εκπονηθεί η όποια μελέτη. Συζήτησε μαζί τους αρκετά πράγματα σχετικά με το θέμα αυτό και ενημέρωσε τα μέλη της Κοινότητας, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας να καταλήξει από κοινού στις παρακάτω παρεμβάσεις για τα έργα του 2023:

Ανάπλαση γύρω από τη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας  και το Ιστορικό Κέντρο που περιλαμβάνει: Φάση 1η: Ανακαίνιση WC και καμαρινιών στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας Φάση 2η: Ήπιες επεμβάσεις στα πεζοδρόμια  και στο τοιχίο της λίμνης περιμετρικά Φάση 3η: Ήπιες επεμβάσεις  σε δρόμους περιοχής Ιστορικού Κέντρου  & Αγίας Βαρβάρας: Βας. Όθωνος, Σολωμού, Ναυαρίνου, Κιλκισίου, Κουντουριώτη  κ.ά. Φάση 4η: Ήπιες επεμβάσεις στις διαδρομές του πάρκου της  Αγίας Βαρβάρας Φάση 5η: Παγκάκια κατά μήκος του πεζοδρομίου παραλίμνια Φάση 6η: Φώτα μέσα στη λίμνη Φάση 7η: Σιντριβάνι μέσα στη λίμνη και να παίζει μουσική                  300.000,00 €
Αντικατάσταση φωτιστικών και ενίσχυση φωτισμού στην οδό Αδριανουπόλεως50.000,00 €
Οδοποιία Κοινότητας Δράμας 2023225.140,00 €
Επεκτάσεις-μετατοπίσεις Η/Φ10.000,00 €
Κατασκευή ταφώνων στα νεκροταφεία Αμπελακίων7.000,00 €
Βελτίωση παιδικών χαρών Κοινότητας Δράμας10.000,00€
Βελτίωση χώρων πρασίνου Κοινότητας Δράμας15.000,00€

«Σίγουρα το ποσό των 300.000 ευρώ δεν είναι αρκετό» επισημαίνει η πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας, συμπληρώνοντας: «Nα θυμίσουμε όμως ότι ο προϋπολογισμός της ΚΔ είναι περίπου 600.000 ευρώ οπότε για την Κοινότητα Δράμας, είναι μεγάλο το ποσό που διαθέτει και φυσικά στόχος μας είναι να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι και να ωθήσουμε τη Δημοτική Αρχή να ακουμπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το μεγάλο αυτό κομμάτι του πολιτισμού της πόλης μας και σιγά σιγά να το αναβαθμίσει Μέσα από τα έργα που προτείνουμε αποτυπώνουμε το δικό μας όραμα ως Κοινότητα Δράμας για την πόλη μας και μέσα από αυτό την αγάπη μας για τον τόπο μας».

ΠΗΓΗ: ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑