Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 15th, 2024 | by fileto

0

Με την Καβάλα πιο δυνατό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Στο Δεύτερο Forum Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με την συμμετοχή πολλών Υπουργών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της αγοράς και σημαντικών ακαδημαϊκών, συμμετείχε, ως ομιλητής, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης. 

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στο πάνελ με τους: Αναστάσιο Τζήκα Πρόεδρο Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης – Helexpo SA Greece, Φώτη Μάρη Πρύτανη και Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ και Πέτρο Σουκουλιά Προϊστάμενο της Επιστημονικής Επιτροπής Lighthub. Το πάνελ συντόνισε η δημοσιογράφος του MEGA TV Στέλλα Στυλιανού.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η ΑΜΘ μπορούν να εξελιχθούν σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, προσελκύοντας μέρος της παγκόσμιας εκπαιδευτικής αγοράς που όπως είπε από το 2003 και μετά διευρύνεται κατά 7% ετησίως και αποτελείται από το 3% των διεθνών φοιτητών που κινούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε δίδακτρα. Η Ελλάδα, λόγω της ιδεοληψίας κάποιων πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, παραμένει απούσα αφήνοντας χώρο σε κράτη όπως: Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Τσεχία, Σερβία κλπ, τα οποία δεν είχαν μέχρι πρότινος καμία εκπαιδευτική παράδοση. Αντί να καταστήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, στην παιδεία και στον πολιτισμό εργαλεία ανάπτυξης, έχουμε μεταβληθεί με τις επιλογές μας σε ζώνη διεθνούς εκπαιδευτικής απομόνωσης. Ο νέος νόμος της Κυβέρνησης για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 θα ανοίξουν τον δρόμο και στα μη κρατικά πανεπιστήμια δημιουργώντας τις προϋποθέσεις όχι μόνο να επαναπατριστούν εξόριστοι Έλληνες επιστήμονες αλλά και να επιλέξουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό ξένοι φοιτητές και ερευνητές που θα ενισχύσουν το ΑΕΠ μας και θα μεταφέρουν φρέσκια τεχνογνωσία και νοοτροπία στην τοπική αγορά. 

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι: «η απελευθέρωση της Ανώτατης εκπαιδευτικής αγοράς των ΑΕΙ δεν αποτελεί απειλή αλλά ευκαιρία τόσο για το ΔΠΘ όσο και για την περιοχή μας. Η συνέργεια του ΔΠΘ με μη κρατικά πανεπιστήμια, η σύνδεση με την τοπική αγορά και την βιομηχανία και η εξωστρεφής δράση του Δημοκριτείου με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το καθιστούν τρίτο μητροπολιτικό πανεπιστήμιο στην χώρα και θα μετεξελίξουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό. Αυτό είναι το κεντρικό μας όραμα για την περιοχή, να καταστεί ένα ανοιχτό διεθνές πανεπιστήμιο».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρώην Υπουργός Παιδείας είχε εκτενή διάλογο με μαθητές-εκπροσώπους των σχολείων από τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑