Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 11th, 2023 | by fileto

0

Μητσοτάκης από Έβρο έταξε “Dadia Pass”!

ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΡΗΣΤΟ ΜΕΤΙΟ

Αλλαγές στη διαχείριση των δασών και στην οργάνωση της πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε σήμερα το δάσος της Δαδιάς, στην παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το πρόγραμμα «Dadia pass», το οποίο θα είναι «ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά.

Όπως είπε, θα ζητήσει από τον δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουν «νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα».

Κατά τη σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

«Υπάρχουν, όμως, ορισμένες χαραμάδες, τουλάχιστον, αισιοδοξίας. Πράγματι, η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την αποκατάσταση της Δαδιάς, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ενέργειες ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Εύβοια. «Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω: Έχουμε μία πολύ καλή Δασική Υπηρεσία και πολύ έμπειρους ανθρώπους εδώ στο πεδίο και θέλω να τους ευχαριστήσω.

Αυτό το οποίο έχω ζητήσει είναι ταχύτατα -και το γνωρίζει και ο Βαγγέλης Γκουντούφας- να ετοιμάσουμε όλες τις μελέτες, ήδη αυτές έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη, έτσι ώστε με τους αναδόχους αναδάσωσης -έτσι το ονομάζουμε, ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια».

Παράλληλα, προανήγγειλε συζήτηση για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου και ένα πιο συγκροτημένο κεντρικό σχεδιασμό, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πλημμύρες.

protothema.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑