Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 7th, 2023 | by fileto

0

Την κοπανάει η Frontex από την Ελλάδα;

O επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ (FRONTEX) άφησε ανοιχτή την πόρτα για τον τερματισμό των επιχειρήσεών της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης την Πέμπτη σχετικά με το ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά των ελληνικών ακτών στην Πύλο τον Ιούνιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 500 άτομα.


Το περιστατικό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό της Ελλάδας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με επικρίσεις ότι η ελληνική ακτοφυλακή δεν έκανε αρκετά για να σώσει όσους επέβαιναν στο πλοίο, αναφέρει το Politico.


«Βρισκόμαστε στο στάδιο να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για συνολικά τρία περιστατικά – δύο προηγούμενα και τώρα αυτό – και να καθορίσουμε εάν έχουν οποιεσδήποτε συνέπειες στη συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Χανς Λέιτενς σε μια κατάμεστη συνεδρίαση νομοθετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Οι εντάσεις στην αίθουσα αναζωπυρώθηκαν όταν δύο δεξιοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η μετανάστευση ευθύνεται για τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.


«Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, και ας είμαστε ειλικρινείς οι μετανάστες στη Γαλλία έχουν πολύ καλύτερη ζωή από ό,τι στην Αφρική», δήλωσε ο Σλοβάκος ανένταχτος ευρωβουλευτής Milan Uhrík, προκαλώντας χλευασμούς και οργισμένες αντιδράσεις από άλλους συναδέλφους στην αίθουσα.

Πιέσεις για αναστολή των δραστηριοτήτων της Frontex στην Ελλάδα – Από τι θα εξαρτηθεί
Ο Λέιτενς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αναστείλει τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα, μετά από σύσταση του υπεύθυνου θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Jonas Grimheden.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Frontex συνέστησε μια ομάδα εργασίας για να αξιολογήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα και να παράσχει συμβουλές σχετικά με το αν θα πρέπει να τερματιστούν οι δραστηριότητες στη χώρα.

Οι ελληνικές Αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τον ισχυρισμό επιζώντων της τραγωδίας ότι η τοπική ακτοφυλακή πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό προκειμένου να κατευθύνει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.


Ο επικεφαλής της Frontex ανέφερε την Πέμπτη ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί τελικά από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει στα ερωτήματά του σχετικά με το περιστατικό.
«Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι τι πραγματικά συνέβη», τόνισε ο Λέιτενς στη συνεδρίασή του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παραμέρισε τις κατηγορίες ότι ο οργανισμός της ΕΕ δεν βοήθησε το πλοίο με τους μετανάστες.

Η Frontex κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα
Ο επικεφαλής της Frontex έδειξε με το δάχτυλο τις ελληνικές αρχές, ισχυριζόμενος ότι αγνόησαν δύο φορές το αίτημα για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.


«Προσφέραμε βοήθεια, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Λέιτενς, προσθέτοντας ότι ένα drone της Frontex που είχε σταλεί νωρίτερα για την παρακολούθηση ενός άλλου πλοίου μεταναστών στη νότια Ελλάδα έφτασε τελικά στον τόπο της τραγωδίας, όταν όμως ήταν πολύ αργά.


Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, αντέδρασε στις πιέσεις των ευρωβουλευτών να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα της ΕΕ για το ναυάγιο.


«Δεν έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε αυτό, τα κράτη μέλη μπορούν να το κάνουν», τόνισε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει μια «ενδελεχή, αποτελεσματική και διαφανή» έρευνα.
πηγη: ieidiseis.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑