Άποψη - Γνώμη

Published on January 6th, 2023 | by fileto

0

Ένα μεγάλο στοίχημα για το 2023!

Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι οριακή εφόσον σέρνει τέσσερις μεγάλες εκκρεμότητες από τα προηγούμενα βάρη.

Την πολυετή οικονομική κρίση για την χώρα μας και την πανδημία που μας αποτελείωσε.

Επίσης η ενεργειακή επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών και οι συνεχείς αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αναγκάσει σε ένδεια μεγάλο αριθμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιβίωση των πολιτών, η οποία θα εξαρτηθεί από την λογική διαχείριση των διαθέσιμων οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αύξηση (φραγκοδίφραγκα) των συντάξεων, ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά η ουσία και το ζουμί βρίσκεται στην διαβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων, αλλά κυρίως των χαμηλόμισθων που μετρούν κάθε μήνα όσα βγάζουν και φυσικά ποτέ δεν φτάνουν μια και εξατμίζεται το εισόδημά τους σε υπηρεσίες όπως φως, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο και στα είδη διατροφής.

Μόνη διέξοδος είναι η αύξηση των μέσων μισθών – και όχι μόνο των κατώτατων ορίων – η οποία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του 2023, καθώς καμία βελτίωση δεν έχει επέλθει σε αυτή την κατηγορία των αμοιβών, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν στις κατώτατες αμοιβές τα τελευταία χρόνια.

Η κατάρρευση των κλαδικών συμβάσεων την τελευταία δεκαετία έχει ως αποτέλεσμα – μόλις και μετά βίας – να καλύπτουν το 25% των εργαζομένων.

Έτσι το 80% των εργαζομένων δηλώνει πως δεν έχει λάβει καμία αύξηση εντός του έτους, γεγονός που σημαίνει πως οι αυξήσεις στα κατώτατα όρια δεν επηρεάζουν τους υπόλοιπους μισθούς.

Το συγκεκριμένο «στοίχημα» θα κριθεί – εν πολλοίς – από την επιστροφή ή όχι του καθεστώτος που ίσχυε γύρω από τις κλαδικές συμβάσεις πριν από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την ίδια την κοινωνία προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

Πάντως, η κατάρρευση των κλαδικών συμβάσεων και κατ’ επέκταση των μέσων μισθών – σε συνδυασμό με την έκρηξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση – έχει οδηγήσει το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία ταυτοχρόνως δείχνει κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης τόσο του μέσου όσο και του κατώτατου μισθού, ο οποίος ενισχύθηκε στις αρχές του έτους.

Η βασική αιτία που οι αυξήσεις μισθών δεν περνούν στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων είναι η έλλειψη κλαδικών συμβάσεων. Το 2021 υπογράφηκαν 16 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, 9 τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και 182 επιχειρησιακές.

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές που βρίσκονται σε ισχύ καλύπτουν δυνητικά περίπου 625.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση φτάνει το 70%.

Οι 182 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτουν δυνητικά 152.077 μισθωτούς.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων στερείται συμβάσεων, αμείβεται με χαμηλές αμοιβές και πλήττεται περισσότερο από τη νέα έξαρση της κρίσης

Συνεπώς η επαναφορά όλων των μισθών σε τροχιά αυξήσεων προϋποθέτει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για επαναφορά και νομικού καθεστώτος που ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις προ της οικονομικής κρίσης και της ισχύος των μνημονίων.

Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την οριστική λήξη της δύσκολης αυτής περιόδου και θα έδινε το έναυσμα για ουσιαστικότερη βελτίωση των αμοιβών, ικανοποιώντας και το πάγιο αίτημα των εργαζομένων, σύμφωνα με το οποίο το ύψος των αμοιβών θα πρέπει να καθορίζεται μέσω των διαπραγματεύσεων των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων.

Λέγεται ότι δρομολογείται εντός του Ιανουαρίου η διαδικασία καθορισμού της τρίτης – κατά σειρά – αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και να εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2023.

Η επίσπευση της διαδικασίας για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού – ώστε οι αυξήσεις να είναι γνωστές πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών – και η διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών πάνω από τα 751 ευρώ και κοντά στα 800 ευρώ μηνιαίως αποτελούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν εν όψει της εκκίνησης της διαδικασίας.

Προσφάτως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε «για εκπλήξεις» στο ποσοστό της αύξησης, που θα διαμορφώσουν τον μισθό κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (αυτό προσδιορίζεται κοντά στα 780 ευρώ).

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού ως ένα ακόμη «όπλο» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Εκείνο που έχει ουσιαστική αξία είναι η ενεργοποίηση μέσω αμοιβών των νέων ανθρώπων στην δυναμική είσοδό τους στην κοινωνία δημιουργώντας οικογένειες και χτίζοντας με αισιοδοξία των μέλλον τους, που μέχρι σήμερα μοιάζει ζοφερό.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑