Lifestyle

Published on October 2nd, 2022 | by fileto

0

Επίσημο γεύμα Ελπιδοφόφου στο Château Nico Lazaridi

To οινοποιείο Château Nico Lazaridi διοργάνωσε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 επίσημο γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, με την ευκαιρία της επίσκεψής του για τον επαναπατρισμό του χειρόγραφου «Ευαγγελισταρίου 220» του 11ου αιώνα από το Μουσείο της Βίβλου, Ουάσιγκτον D.C., στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, Όρους Παγγαίου.

Στο γεύμα παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμονας, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελος, ο Οφφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γιώργος Καλαντζής, ο διευθυντής του Μουσείου της Βίβλου Στιβ Γκριν, οι επιστημονικοί συνεργάτες του Μουσείου Τζεφ Κλόχα, Μπράιαν Χάιλαντ και η λέκτορας του πανεπιστημίου Tufts Δόκτωρ Ελισάβετ Προδρόμου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αρχών, καθώς και επιχειρηματίες. Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μήνη του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου, ο οποίος εργάσθηκε σθεναρά για τον επαναπατρισμό του συγκεκριμένου κειμηλίου.

Προηγήθηκε ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, την υπόγεια κάβα και τέλος στην αίθουσα τέχνης «Μαγικό Βουνό», όπου και παρατέθηκε το γεύμα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της NICO LAZARIDI κύριος Φεδερίκος Λαζαρίδης στο καλωσόρισμά του, «η συγκεκριμένη δωρεά επαναφέρει ένα σημαντικό κειμήλιο υψηλής θρησκευτικής και πολιτιστικής αξίας στον τόπο όπου φυλάχτηκε για αιώνες. Και μας συγκινεί όλους. Ως μέλος της κοινότητας αυτής, εγώ προσωπικά εντυπωσιάζομαι και χαίρομαι ιδιαίτερα για την γενναιόδωρη πράξη του κυρίου Green. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πλέον μέλος της ευρύτερης κοινότητας και έτσι τον καλωσορίζουμε!»

Το γεύμα επιμελήθηκε ο σεφ Γιώργος Παπαδόπουλος και η εταιρία ΗΔΩΝAΣ με προϊόντα της δραμινής γης ενώ σε όλους του καλεσμένους δόθηκαν 3 φιάλες Μαγικό Βουνό Ερυθρό 2017 με την ειδική ετικέτα «Εγώ ειμί η άμπελος» για να τιμηθεί το ξεχωριστό γεγονός.

Είναι η δεύτερη φορά που αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέπτεται το οινοποιείο Château Nico Lazaridi. Η πρώτη ήταν το 2016, όταν με την ευκαιρία της επιστροφής σπάνιου ελληνικού χειρόγραφου του 9ου αιώνα, από την Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου στη Μονή της Εικοσιφοινίσσης είχε επισκεφθεί και παραστεί σε δείπνο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μαζί με τον πατέρα Alex Karloutso, εμβληματική προσωπικότητα της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑