Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 7th, 2022 | by fileto

0

Σείστηκε η Κομοτηνή από το Άξιον Εστί

Διαφορετική εικόνα από αυτή της Θάσου και της Καβάλας αυτή της Κομοτηνής με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να βρίσκεται σε διήμερη περιοδεία στην περιοχή.

Σε Κομοτηνή και Σάπες βρίσκεται αυτό το διήμερο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο υποδέχθηκαν πανηγυρικά κλήρος και χιλιάδες πιστοί στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Στο Ναό, όπου επίσης βρίσκεται η ιερή εικόνας Παναγίας “Άξιον Εστί” από το Άγιο Όρος, την οποία κατά εκατοντάδες σπεύδουν οι πιστοί να προσκυνήσουν, τελέστηκε  επίσημη δοξολογία, μαζί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, χάρη σε ενέργειες του οποίου τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο κι η εικόνα της Παναγίας βρίσκονται στην Κομοτηνή.

Εκδρομικά από Βουλγαρία για το Άξιον Εστί

Χιλιάδες λαού και δεκάδες εκδρομικά καταφθάνουν στην Κομοτηνή προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα «Άξιον Εστί» που μετέφεραν στην πόλη της Θράκης οι άνθρωποι του ΚΤΕΛ Ροδόπης.

Να σημειωθεί πως η Κομοτηνή είναι η μοναδική επαρχιακή πόλη που υποδέχεται την εικόνα, η οποία έχει εξέρθει του Αγίου Όρους κατά το παρελθόν μόνο για μείζονα ιστορικά ή θρησκευτικά γεγονότα, δύο φορές σε Αθήνα, δύο σε Θεσσαλονίκη και μία στην Κύπρο. Η σημειολογία της παρουσίας στην πόλη μας είναι υψηλή, καθώς η εικόνα θα ερχόταν στην Κομοτηνή προ δύο ετών, με αφορμή τη συμπλήρωση της 100ετίας από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό. Δύο χρόνια αργότερα, με τα μέτρα κατά της πανδημίας να έχουν ελαχιστοποιηθεί, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής κατάφερε να φέρει την εικόνα.

Παρόντος κλήρου, στρατού, πολιτικών και πιστών από πολλές ενορίες της πόλης, χωριών, από όλη τη Θράκη, αλλά και Βουλγαρία και Ρουμανία, πολιτιστικών συλλόγων με τα λάβαρά τους, η εικόνα λιτανεύτηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξει στο Ηρώο. Εκεί λαοθάλασσα πιστών ανέμενε την άφιξη.

Η εικόνα «Άξιον Εστί»

Η θαυματουργή αυτή εικόνα, που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο του Πρωτάτου των Καρύων, βρισκόταν κατά τα τέλη του Ι’ αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία «Άξιον εστίν» λόγω του εξής θαύματος: Ενώ ο Γέροντας του Κελιού απουσίαζε σε αγρυπνία του Πρωτάτου, συνέβη να φιλοξενήσει ο υποτακτικός του, που έμεινε μόνος στο κελί, κάποιον άγνωστο περαστικό μοναχό μαζί με τον οποίο, μάλιστα, έψαλλε και την ακολουθία του όρθρου της Κυριακής. Όταν λοιπόν έφθασαν στην θ\’ ωδή του κανόνα, ο μεν μοναχός του Κελιού έψαλλε «Την Τιμιωτέραν», το γνωστό αρχαίο αυτό ύμνο του Αγίου Κοσμά του Ποιητή, που ψαλλόταν τότε όπως και σήμερα μαζί με τους θεομητορικούς στίχους της θ\’ ωδής (Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον…), ενώ ο ξένος μοναχός άρχισε τον ύμνο διαφορετικά, προσθέτοντας στην αρχή του το μέχρι τότε άγνωστο προοίμιο «Άξιον εστίν ως αληθώς…».

Το προοίμιο αυτό τόσο θαυμασμό προκάλεσε στον ντόπιο μοναχό, ώστε το ζήτησε και γραπτώς, για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και πρόσθεσε ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξους. Έπειτα, έγινε άφαντος. Οι Αγιορείτες έστειλαν την πλάκα στον βασιλιά και στον Πατριάρχη, ενώ την εικόνα, μπροστά στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά ο αγγελικός ύμνος, τη μετέφεραν στο Πρωτάτο, στο οποίο καθιερώθηκε να γίνεται και η ετήσια πανήγυρη σε ανάμνηση του θαύματος και προς τιμή της Θεοτόκου. Σύμφωνα με το αρχαίο συναξάρι, η γιορτή αυτή αρχικά τελούνταν στο Κελί, όπου είχε γίνει το θαύμα, και μάλιστα προς τιμή του αρχάγγελου Γαβριήλ, που χωρίς άλλο ήταν ο θαυμαστός εκείνος ξένος μοναχός.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑