Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 18th, 2022 | by fileto

0

Ξεκολλάει και αναβαθμίζεται το λιμάνι στο Πόρτο Λάγος

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του Σχεδιασμού για την εκπόνηση Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) του Λιμένα Πόρτο Λάγος στην αίθουσα του Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμασιών των Βαλκανικών Χωρών στη Γενισέα.

Tην παρουσίαση του Master Plan έκανε η επιστημονική ομάδα της εταιρείας ReDePlan Α.Ε. Consultants και η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις ανάπτυξης της λιμενικής υποδομής και τα προτεινόμενα έργα βελτίωσης του Λιμένα Πόρτο Λάγος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε  την τοποθέτηση εφτά νέων πλωτών προβλητών για την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού για αλιευτική και τουριστική χρήση και την συντήρηση των υπαρχόντων, εκσκαφές προκειμένου να επεκταθεί ο κύκλος ελιγμών για την εύρυθμη κυκλοφορία των πλοίων, τη δημιουργία στεγασμένης ιχθυόσκαλας, την κατασκευή νέου κρηπιδώματος για εμπορική χρήση, επέκταση του κρηπιδώματος στο νότιο τμήμα κατά 2800τ.μ., κατασκευή νέας ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών κ.α.

Μετά τις αναφερόμενες παρεμβάσεις η χωρητικότητα του Λιμένα Πόρτο Λάγος θα αυξηθεί κατά 50%. Επίσης παρουσιάστηκε και η πολεοδομική οργάνωση για την ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης του Λιμένα με τον καθορισμό των οικοδομικών τετραγώνων και τη χρήση τους, καθώς και το προτεινόμενο κτιριακό πρόγραμμα.

Την  παρουσίαση του Master Plan  χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αβδήρων και η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων και παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές του Νoμού Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και κ. Μπαράν Μπουρχάν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κουρτίδης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης κ. Χαλιορής Κωνσταντίνος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής κ. Καραγιώργης Ανδρέας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΑΜΘ κ. Γαλανόπουλος Δημήτριος και κ. Αμοιρίδης Μιχάλης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης Στυλιανός,  οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αβδήρων, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων, Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Αβδήρων, Εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Λιμενάρχης και Υπολιμενάρχης του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγος και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων. Εκπρόσωπος των ξενοδόχων Ν. Ξάνθης, του Συλλόγου ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ξάνθης, των επαγγελματιών Αλιέων, ο Πρόεδρος των Λιμενεργατών και κάτοικοι του οικισμού Πόρτο Λάγος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑