Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 1st, 2022 | by fileto

0

Αντιμέτωπος με αυτοδίκαιη αργία δήμαρχος της ΑΜΘ

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • Του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα από τον Ανακριτή Πρωτοδικών Καβάλας. Κατηγορείται για το αδίκημα της “απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ποσό που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ” 

Ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα επιβλήθηκε σε δήμαρχο της ΑΜΘ και συγγενικό του πρόσωπο από τον Ανακριτή Πρωτοδικών Καβάλας κατά την απολογία τους ως κατηγορούμενους για το αδίκημα της “απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ποσό που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ”.

Να σημειώσουμε για το ίδιο αδίκημα απολογήθηκαν συνολικά 11 κατηγορούμενοι ενώπιον του Ανακριτού αλλά μόνο στους δύο επιβλήθηκε αυτός ο περιοριστικός όρος.

Η ανακριτική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Ακολουθεί η απόφαση για παραπομπή ή όχι σε δίκη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για κακουργηματική πράξη. Πρόκειται για το ποινικό μέρος της υπόθεσης που εκκινήθηκε με μήνυση ένα χρόνο πριν. Για την ίδια υπόθεση που έχει κριθεί στα αστικά δικαστήρια με την διαταγή επιστροφής στους αντιδίκους το ποσό του 1.117.000 ευρώ. Ασκήθηκε Έφεση η οποία και εκδικάστηκε αλλά δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

 Σε αυτοδίκαιη αργία εφόσον του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση

Σύμφωνα με τον Άρθρο 236α N. 3852/2010 που αναφέρεται  σε Διοικητικά μέτρα αιρετών όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 63 ΝΟΜΟΣ 4795/2021 με ισχύ την 17/4/2021 προβλέπεται:

Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 236 ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας.

Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Μεταγενέστερη άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αίρει αυτοδικαίως την αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα.

Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, αίρεται αυτοδικαίως η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Στην περίπτωση αυτήν καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από τον χρόνο έκδοσης της διαπιστωτικής σε βάρος του πράξης.

Κατά συνέπεια ο εν λόγω αυτοδιοικητικός είναι ένα βήμα κοντά στην αυτοδίκαιη αργία εφόσον του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑