Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 21st, 2022 | by fileto

0

Ευθύνες στην ΠΑΜ-Θ για τις πλημμύρες σε Θράκη, Παγγαίο

Κανάλια και ρέματα ακαθάριστα, αντλιοστάσια εκτός λειτουργίας, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα υποδομής που παραπέμπονται στις καλένδες και στην αναμονή των … μελετών (!), ανεξέλεγκτα έργα εργολάβων που κυνηγούν με κάθε τρόπο την ελαχιστοποίηση του κόστους ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη τους, υποστελεχωμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, παντελής έλλειψη πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες για τις συνέπειες που αντιμετωπίζει κάθε φορά ο λαός όταν «ο καιρός και η φύση εκδικούνται», με καιρικά και φυσικά φαινόμενα «ακραία»!

Πίσω από αυτά τα χιλιοειπωμένα κάλπικα και βολικά «επιχειρήματα» προσπαθούν να κρυφτούν διαχρονικά κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Για τις συνέπειες από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για τις κρατικές ευθύνες, μέρος των οποίων πρέπει να καταλογιστούν στη σημερινή και τις προηγούμενες περιφερειακές αρχές και συγκεκριμένα για:

  • Τα ακαθάριστα ρέματα στα χωριά Νεοχώρι, Κυπρίνο, Πύργο, Σαγήνη, Φυλάκιο, Βάλτο και Λεπτή στο Δήμο Ορεστιάδας, όπως και αρκετά ακόμα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (όπως στον Απαλό) που από τύχη δεν πλημμύρισαν. Τα αποτελέσματα για το λαό του Βόρειου Έβρου οι μεγάλες ζημίες και καταστροφές που έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, πολλές επιχειρήσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως και τμήμα αγροτικής οδοποιίας.
  • Την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στα χωριά του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης που νεροποντή μιας μόλις ώρας μετέτρεψε καλλιέργειες και δρόμους σε πραγματικούς χείμαρρους.
  • Αντίστοιχα  πλημμυρισμένα χωράφια και  κατεστραμμένες καλλιέργειες στα χωριά Ηλιόπετρα,  Κύρνος,  Κρεμαστή, Κεντητή, Κυψέλη, Δέκαρχο του Δήμου Τοπείρου αλλά και στο Σέλινο του Δήμου Αβδήρων στην ΠΕ Ξάνθης.
  • Η ασυδοσία (ελέω Δημοτικών και Περιφερειακής Αρχής) των εργολάβων του έργου για το δίκτυο του φυσικού αερίου – του οποίου η έναρξη αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον Περιφερειάρχη – σε Ξάνθη και Δράμα. Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, παρασυρμένα αυτοκίνητα  εξαιτίας των εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου του φυσικού αερίου που δεν αποκαταστάθηκαν και δεν ασφαλτοστρώθηκαν!
  • Το συνεχιζόμενο έγκλημα με τα Τενάγη του πρώην Δήμου Φιλίππων στην Καβάλα που μετατράπηκαν για ακόμα μια φορά σε λίμνη … περιμένοντας τις μελέτες να ολοκληρωθούν! Μελέτες που αφορούν αποκλειστικά τον καθαρισμό και τη διευθέτηση της κεντρικής τάφρου που ούτε κατ’ ελάχιστο δεν πρόκειται να αποτελέσουν οριστική και μόνιμη λύση αφού το ζήτημα αφορά τη συνολική διαχείριση των υδάτων της περιοχής. Κατά τα άλλα η Περιφέρεια κάθε χρόνο πανηγυρίζει (!!!) για τις πιστώσεις που εξασφαλίζει για τα επιμέρους έργα καθαρισμού της τάφρου αλλά ούτε κουβέντα για τα αναγκαία έργα υποδομής.
  • Την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην παραλία του Οφρυνίου του Δήμου Παγγαίου που για μια ακόμα φορά η θάλασσα «ενώθηκε» με τη στεριά!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ενιαίας πολιτικής που υπηρετούν κυβερνήσεις,  δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Για την πολύπαθη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυτή η πολιτική έχει ως προτεραιότητα τις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό κρατικό χρήμα (από τα 100 εκατομμύρια θαλασσοδάνειο στην Ενεργειακή που απολύει τους εργαζόμενους και σταματά την παραγωγική δραστηριότητα ως τις περιφερειακές ενισχύσεις για «εκσυγχρονισμό εξοπλισμού» σε μεγάλα συσκευαστήρια), τις αδειοδοτήσεις στα κοράκια των ΑΠΕ, τις κάθε είδους διευκολύνσεις και υποδομές για να «προσελκυστούν οι επενδυτές». Δεν έχει όμως ως προτεραιότητα τα έργα υποδομής για να σώζονται ανθρώπινες ζωές, σπίτια, μικρομάγαζα, καλλιέργειες των βιοπαλαιστών αγροτών. Αυτά κατά τα πρότυπα της ΕΕ αποτελούν κόστος που μάλιστα δεν αποφέρουν κέρδη και επομένως «συμφέρει» να δίνονται οι πενιχρές αποζημιώσεις από το να αντιμετωπιστούν ριζικά τα προβλήματα.

Ο λαός της περιοχής με αφορμή και τις τελευταίες αυτές καταστροφές μπορεί να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο του κεντρικού και του τοπικού κράτους που του λέει ότι στον 21ο αιώνα, όταν θα βρέχει θα πνίγεται, στη χαλαζόπτωση θα βλέπει τους κόπους του να καταστρέφονται και να μην αποζημιώνονται στο 100% της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ (αφού το σύστημα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας είναι κοστοβόρο!), στις πυρκαγιές θα καίγεται και θα απειλείται η ζωή του! Την ίδια ώρα που στα «αναπτυξιακά» περιφερειακά συνέδρια (επί ΣΥΡΙΖΑ) και στη διακομματική επιτροπή της βουλής «για την ανάπτυξη της Θράκης» (επί ΝΔ) αποτυπώνονται οι πραγματικές προτεραιότητες για την καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κερδισμένους (επιχειρηματικούς ομίλους, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και χαμένους (το λαό της περιοχής).

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε λύσεις από τις τοπικές αρχές και το κεντρικό κράτος. Πρώτα από όλα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης του λαού που αποτελεί τη μοναδική ελπιδοφόρα διέξοδο.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι βιοπαλαιστές αγρότες μπορούμε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, τις αναγκαίες υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, τις πλήρεις αποζημιώσεις από το κράτος και τον ΕΛΓΑ. Μπορούμε να βαδίσουμε στο δρόμο της ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑