Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 31st, 2023 | by fileto

0

Άδειασε η Σαμοθράκη από τουρίστες

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ 3ΗΜΕΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ

Tις πληγές του μετρά το νησί της Σαμοθράκης εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Έβρο, της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί στην ΕΕ τουλάχιστον από το 2000, αλλά και της τριήμερης παραμονής του χωρίς ρεύμα, καθώς το υπόγειο καλώδιο προερχόμενο από τη Μεσημβρία Έβρου που το ρευματοδοτεί έπαθε σοβαρή βλάβη.

Αποτέλεσμα ήταν οι τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί να αποχωρήσουν και οι ακυρώσεις κρατήσεων να πέφτουν σα βροχή, ενώ παράλληλα επιστράφηκαν οι προκαταβολές.

Την ίδια ώρα μεγάλη ήταν η καταστροφή για τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς πέταξαν στο σύνολό τους τις προμήθειες που υπήρχαν στα ψυγεία τους.
Εκτιμάται πως η οικονομική ζημιά για τους ανθρώπους του τουρισμού, το διάστημα 21 μέχρι και 27 Αυγούστου, οπότε και αποκαταστάθηκε η βλάβη στο υποθαλάσσιο καλώδιο που ξεκινά από τον νότιο Έβρο, ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Ωστόσο, το μέγεθος της οικονομικής τρύπας που προκλήθηκε στα έσοδα του κλάδου θα είναι ξεκάθαρο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνει το… ταμείο για το φετινό καλοκαίρι.


Το νησί με τους περίπου 2.200 μόνιμους κατοίκους και τους τουλάχιστον 6.000 τουρίστες που φιλοξενούσε το επίμαχο διάστημα έμεινε στο σκοτάδι από τις 22 μέχρι τις 25 Αυγούστου, όποτε και έφτασαν γεννήτριες από τη Μυτιλήνη, ενώ η ζημιά του καλωδίου του ΔΕΔΜΗΕ αποκαταστάθηκε στις 27 του μήνα.

Ποιός θα πληρώσει τη ζημιά;
Τα προβλήματα ωστόσο είχαν ξεκινήσει από τις 21 Αυγούστου όταν οι φωτιές είχαν πλησιάσει το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «πλωτό νοσοκομείο» στο ένα και μοναδικό πλοίο, το Αδαμάντιος Κοραής, που εξυπηρετεί τη μια και μοναδική γραμμή που ενώνει την ακριτική Σαμοθράκη με την ενδοχώρα και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη.


Την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε μόνο ένα δρομολόγιο για όσους ήθελαν να επιστρέψουν στην Αλεξανδρούπολη και αυτό αφού είχαν προηγηθεί εντάσεις και διαπληκτισμοί, όπως ήταν αναμενόμενο. Αξίζει να σημειωθεί πως την καλοκαιρινή περίοδο καθημερινά υπάρχουν δύο δρομολόγια προς Σαμοθράκη και δύο προς Αλεξανδρούπολη.


«Δυστυχώς η ζημιά που υπέστη το νησί το 2019, όταν έμεινε χωρίς πλοίο, δεν μας δίδαξε. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, και σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας, Μάκη Βορίδη, να υπάρξει και δεύτερη γραμμή προς την ενδοχώρα, για παράδειγμα την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Λαύριο, που για μια δεκαετία, στο παρελθόν, υπήρχε σύνδεση», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, ο οποίος διατηρεί ξενοδοχείο στο νησί.

Κουβάδες με νερό από τις πισίνες

«Τις ημέρες που δεν είχαμε ρεύμα η κατάσταση ήταν τραγική, κουβαλούσαμε με τους κουβάδες νερό από τις πισίνες των ξενοδοχείων για τις τουαλέτες των δωματίων, καθώς δεν είχαμε ούτε νερό. Τα παράπονα, εύλογα, ήταν έντονα από τους τουρίστες και, όπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησαν από το νησί. Εκτιμώ πως το 80% των τουριστών που ήταν στη Σαμοθράκη το διάστημα 22 με 23 Αυγούστου έφυγε», λέει στη Voria.gr, περιγράφοντας την κατάσταση, ο κ. Γλήνιας.


Όπως τονίζει, «η φετινή θερινή περίοδος ήταν πολύ καλή για τη Σαμοθράκη, τα καταλύματα ήταν όλα κλεισμένα μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς όλα ανατράπηκαν το διάστημα 21 έως 27 Αυγούστου και φυσικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Όσοι έχουν κάνει κρατήσεις για αυτές τις ημέρες που διανύουμε έρχονται κανονικά, ωστόσο για μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι προκαταβολές των καταλυμάτων, είναι άγνωστο τι θα συμβεί». Και όλα αυτά την ώρα που, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, «το νησί αποκτά αναγνωρισιμότητα και οι τουρίστες που το επιλέγουν είναι ολοένα και περισσότεροι. Κάναμε αγώνα για να ακουστεί το νησί με συμμετοχές σε εκθέσεις, διαφήμιση… Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή».


Για τους ανθρώπους που ζουν στη Σαμοθράκη και συχνά νιώθουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα, είναι απαραίτητη, όπως λένε, η δεύτερη σύνδεση με την ενδοχώρα, αλλά και η πρόβλεψη για εναλλακτική μορφή ενέργειας, π.χ. γεννήτριες, ντιζελομηχανές, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές που πρόσφατα βίωσαν.

πηγη: voria.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑