Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 27th, 2021 | by fileto

0

Τα εγκλήματα των Χριστουγέννων

Τα εγκλήματα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι σπάνια στην Ελλάδα. Πολλά, μάλιστα, έχουν καταγραφεί στο θυμικό της κοινής γνώμης, που τα παρακολουθεί άλλοτε «με κομμένη την ανάσα» και άλλοτε με ένοχη συνείδηση, καθώς φαίνεται ότι γνώριζε.

2009: Η δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου

Χριστούγεννα στο προαύλιο των Παιδικών Κατασκηνώσεων Νέας Περάμου Παγγαίου Καβάλας και δύο υπάλληλοι του Δήμου Παγγαίου στήνουν ενέδρα και εκτελούν με νοικιασμένο ούζι, τον τότς δήμαρχο Παγγαίου, Τριαντάφυλλο Κουκούδη για οικονομικές διαφορές και ατασθαλίες… που συνέβαιναν στον Καποδιστριακό δήμο.

Τελικά οι δύο ταμίες του Δήμου Παγγαίου ομολογούν πως δολοφόνησαν τον Τριαντάφυλλο Κουκούδη για να σβήσουν τα ίχνη της υπεξαίρεσης που σύμφωνα με πληροφορίες έφτανε τα 700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι δύο ταμίες 47 και 48 ετών όταν πήραν την απόφαση να σκοτώσουν το Δήμαρχο ζήτησαν από έναν φίλο τους, επίσης κάτοικο Παγγαίου, να τους προμηθεύσει με ένα όπλο. Εκείνος, τους νοίκιασε το Ούζι που κατείχε βεβαίως παράνομα!

Παγίδευσαν τον 45χρονο κλείνοντάς του ραντεβού θανάτου Κυριακή απόγευμα, ημέρες εορτών. Το πτώμα του δημάρχου το ανακάλυψε τυχαία ένας περαστικός στην παραλία της Σαρακήνας κοντά στη Νέα Πέραμο.

Τελικά την καταδίκη των τριών κατηγορουμένων για τη στυγερή δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη, τον Δεκέμβριο του 2009, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κομοτηνής.

Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον ένα ταμία του δήμου Σ.Σ. και 17 έτη κάθειρξης στους άλλους δύο κατηγορούμενους, για άμεση και απλή συνέργεια αντίστοιχα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης άσκησαν έφεση.

Ο δολοφονηθείς δήμαρχος Παγγαίου Τριαντάφυλλος Κουκούδης

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κίνητρο της δολοφονίας ήταν η προσπάθεια κάλυψης του ελλείμματος ύψους 700.000 ευρώ που διαπιστώθηκε στα ταμεία του δήμου. Οι δύο ταμίες έδωσαν ραντεβού την Κυριακή το απόγευμα στο δήμαρχο σε ερημική περιοχή του Δήμου Ελευθερών προκειμένου να του δώσουν όπως του είπαν τηλεφωνικά τίτλους ιδιοκτησίας και συμβόλαια ακινήτων τους ώστε ο δήμαρχος να τα βάλει ως εγγύηση και να βγάλει δάνειο στο όνομα τους για να καλυφθεί έτσι το χρέος τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν, τον πυροβόλησαν οκτώ φορές με ούζι στο θώρακα και το κεφάλι και τον τοποθέτησαν στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τοπικές εφημερίδες της εποχής διαβάζουμε σχετικά με την πρώτη δίκη ότι: «Υπό καθεστώς βρασμού επιμένουν ότι τελέσθηκε η δολοφονία, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν ο εκφοβισμός», υποστηρίζει η πλευρά της υπεράσπισης των δύο ταμίων του Δήμου Παγγαίου, που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Εφετείου Θράκης για τη δολοφονική επίθεση στον 46χρονο δήμαρχο Παγγαίου Τριαντάφυλλο Κουκούδη πριν έξι χρόνια ακριβώς.

Ο δολοφονηθείς δήμαρχος ωστόσο θεωρείτο συνυπεύθυνος στην υπεξαίρεση και για τα 700.000 ευρώ, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο εξαντλητικό διερευνητικό πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών που έγινε  και στρέφει σε νέα δίωξη τους δύο ταμίες για υπεξαίρεση  με άλλη δίκη τον Οκτώβριο του 2014. 

Αυτό είναι το νέο στοιχείο που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα της Κομοτηνής “ΧΡΟΝΟΣ”, και το οποίο εμπλέκει ουσιαστικά ως συνυπαίτιο στο οικονομικό άνοιγμα και τον ίδιο τον αποθανόντα δήμαρχο που αν ήταν εν ζωή θα βρισκόταν υπόλογος.

Κατά την διάρκεια της φυλάκισης των δύο υπαλλήλων του Δήμου είχε έρθει στη δημοσιότητα ότι ενώ ήταν καταδικασμένοι για την δολοφονία του δημάρχου, έπαιρναν και τον μισθό τους.

Τότε μετά από την δημοσιότητα που πήρε το θέμα με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, απολύθηκαν τελικά από το δημόσιο οι  δύο ταμίες του δήμου,  χάνοντας και τον μισθό τους.

Ήταν χαρακτηριστικό ότι την είδηση της απόλυσης είχε δώσει  μέσω του twitter o ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ εκτός της τραγικής διάστασης της δολοφονίας η υπόθεση… έβγαλε μάτι για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των πειθαρχικών ελέγχων, όπως σημειώνουν εφημερίδες της εποχής.

Μάλιστα οι καταδικασθέντες χρησιμοποίησαν κάθε έννομο μέσο για να καθυστερήσουν τη διακοπή πληρωμής του μισθού τους και την τελεσίδικη και οριστική απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο.

Μετά από όλα αυτά ξανακάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Θράκης  για να λογοδοτήσουν σε δεύτερο βαθμό για το έγκλημα, επικαλούμενοι πάλι ότι δεν είχαν ανθρωποκτόνο διάθεση, αλλά απλά ήθελαν να εκφοβίσουν τον δήμαρχο για το οικονομικό άνοιγμα που ήδη αντιμετώπιζαν σε ένα περίεργο γαϊτανάκι συναλλαγών χιλιάδων ευρώ που κρατιούνταν σε ένα πρόχειρο τετράδιο και αποκάλυπταν ροή χιλιάδων ευρώ σε ένα όργιο κατασπατάλησης.

Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο ποινικολόγος Ξάνθης Στέργιος Γιαλάογλου και ο δικηγόρος Αθηνών Θ. Σύψας, ενώ της πολιτικής αγωγής ο δικηγόρος Καβάλας Χρυσόστομος Βελλάκης.

Για την υπόθεση παρέλασαν πρώην δήμαρχοι, στελέχη του δήμου Παγγαίου, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κι άλλοι μάρτυρες που κλήθηκαν να φωτίσουν τη σχέση των δύο ταμίων με τον δήμαρχο και το χρονικό του θανάτου του αλλά και το μοιραίο ραντεβού του ξεκαθαρίσματος.

2012: Ο «Δράκος» της Ξάνθης

Τα Χριστούγεννα του 2012 η χώρα συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανούς αγριότητας έγκλημα. Το πτώμα μιας γυναίκας είχε βρεθεί κάτω από το μπαλκόνι του πατρικού της σπιτιού στην Ξανθή.

Επρόκειτο για την 34χρονη Ζωή Δαλακλίδου, που είχε επιστρέψει από την Θεσσαλονίκη για να δει την οικογένειά της για τις γιορτές.

Η κοπέλα επέστρεφε από διασκέδαση στο σπίτι της όταν της επιτέθηκε στην εξώπορτα ο δράστης. Ένας 27χρονος τότε άνδρας που διατηρούσε μανάβικο κοντά στο σπίτι της.

Από την ιατροδικαστική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι η 34χρονη βιάστηκε και κακοποιήθηκε με αιχμηρό αντικείμενο.

Προηγουμένως, ο δράστης την ακινητοποίησε χτυπώντας το κεφάλι της στο δάπεδο και για να ολοκληρώσει το έργο του, πήρε βενζίνη από τα μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην πιλοτή της πολυκατοικίας, την περιέλουσε και της έβαλε φωτιά ενώ ήταν ακόμη ζωντανή.

Εκείνη την στιγμή αντιλήφθηκε τη φωτιά ο πατέρας της, ο οποίος επιχείρησε να την σβήσει, μη γνωρίζοντας ότι καιγόταν το παιδί του. Ύστερα από έρευνες οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον 27χρονο που, αν και αρχικά αρνήθηκε την πράξη του, στη συνέχεια αναγκάστηκε να ομολογήσει.

«Έτσι μου ήρθε και το έκανα. Την ήξερα και μου άρεσε. Την είδα τυχαία μπροστά μου και την ακολούθησα. Της επιτέθηκα όταν έβαζε τα κλειδιά στην πόρτα. Θα με αναγνώριζε και γι’ αυτό την έκαψα» είπε κυνικά στην απολογία του.

Έναν χρόνο μετά το έγκλημα, τον Νοέμβριο του 2013, του επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας ποινή ισόβιας κάθειρξης και 25 ετών και μετήχθη στις Φυλακές Γρεβενών για να εκτίσει την ποινή του. Ο εισαγγελέας της έδρας, είχε πει απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο: «Ούτε ο Ομέρ Βρυώνης δεν συμπεριφέρθηκε στον Αθανάσιο Διάκο όπως συμπεριφέρθηκες εσύ στη Ζωή». Την ίδια ποινή έλαβε και στο δεύτερο βαθμό, ενώ το 2016 φέρεται να είχε εμπλακεί και σε κύκλωμα που εξαπατούσε ιερείς μέσα από την φυλακή.

2019: Γυναικοκτονία στην Κρήτη

Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ένας 54χρονος άντρας σκότωσε τη νεαρή σύζυγό του στο χωριό Νέα Αλικαρνασσός Ηρακλείου. Ο δράστης, υδραυλικός στο επάγγελμα, κακοποιούσε συστηματικά τη γυναίκα. Όλοι γνώριζαν, όμως κανείς δεν μιλούσε. Το βράδυ της δολοφονίας, ο δράστης επέστρεψε στο σπίτι μετά από διασκέδαση. Της επιτέθηκε και την πυροβόλησε με καραμπίνα μέσα στο παιδικό δωμάτιο, δίπλα στο τετράχρονο παιδί τους, το οποίο άρπαξε κι άρχισε να περιφέρεται στην περιοχή. Τελικά, ο δολοφόνος πείστηκε να παραδοθεί. Μετά την απολογία του στον ανακριτή, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

1993: Υπόθεση Δουρή

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1993. Στην Ερμιόνη Αργολίδας αποκαλύπτεται ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Πίσω από μαντρότοιχο βρίσκεται νεκρό ένα επτάχρονο αγόρι. Το παιδί είχε βιαστεί και στραγγαλιστεί. Ως δράστης συλλαμβάνεται ο πατέρας του, Μανώλης Δουρής, ελαιοχρωματιστής και πολύτεκνος. Τα 24ωρα πριν συλληφθεί, έκανε εκκλήσεις στα κανάλια και συμμετείχε στις έρευνες για το εξαφανισμένο αγόρι. Ο Δουρής ομολογεί το έγκλημα, όμως αργότερα αναιρεί την κατάθεσή του.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν στοιχεία που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δράστες να ήταν δύο ή περισσότεροΙ. Μέγα μυστήριο παραμένει ως σήμερα το γεγονός ότι η σύζυγος και τα υπόλοιπα παιδιά του, τον στήριξαν μέχρι το τέλος. Ο Δουρής βρέθηκε απαγχονισμένος στις φυλακές Τρίπολης. Είχε αυτοκτονήσει με το καλώδιο της τηλεόρασης.

1965: Οι θανατηφόροι κουραμπιέδες

Πρώτη είδηση στις εφημερίδες της εποχής είναι ένα φρικτό έγκλημα που έγινε στους Παπαδάτες Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο σόκαρε το πανελλήνιο μέσα στις γιορτές. Η «λύκαινα της Αμφιλοχίας», όπως χαρακτηρίστηκε από τους δημοσιογράφους, η Ειρήνη Τ., πενήντα τεσσάρων χρονών, έφτιαξε κουραμπιέδες δηλητηριασμένους με παραθείο για να ξεκάνει την αρραβωνιαστικιά του εραστή της, αλλά σκότωσε δύο κοριτσάκια και τον παππού τους, που έφαγαν τους κουραμπιέδες. Στο φρικτό έγκλημα οδηγήθηκε από το πάθος της για τον κατά είκοσι οχτώ χρόνια μικρότερό της ηλεκτρολόγο, με τον οποίο διατηρούσε ερωτικές σχέσεις.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1965, όταν η σαραντάχρονη Ειρήνη Τ. αποφάσισε να βγάλει από τη μέση τη Βασιλική Κ., εικοσιεννιά χρονών, αρραβωνιαστικιά του εικοσιεξάχρονου Βασίλη Τ. Η Ειρήνη, κάτοικος Αμφιλοχίας, ήταν ερωτευμένη με τον νεαρό ηλεκτρολόγο, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στην πόλη της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Ειρήνη συνεννοήθηκε με τον Βασίλη να στείλουν για χρόνια πολλά στην αρραβωνιαστικιά του ένα δέμα με κουραμπιέδες, ζάχαρη, καφέ και μπισκότα. Μέσα στο κουτί με τους κουραμπιέδες είχε ρίξει παραθείο, με στόχο να την σκοτώσει τη Βασιλική.

Ο πατέρας των δύο μικρών θυμάτων, της Καλλιόπης, τεσσάρων ετών και της Αγνής, τριών, Χριστόφορος Κ., αδερφός της Βασιλικής, αναφέρει στην κατάθεσή του ότι το δέμα το παρέλαβαν με χαρά από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που έφτασε στο χωριό, γιατί πίστεψαν ότι ο αρραβωνιαστικός της αδερφής του ήθελε να τους ευχηθεί στέλνοντας γλυκά. Το πήραν στο σπίτι, το άνοιξαν, αλλά κουραμπιέ έφαγε μόνο ο εβδομηντάχρονος πατέρας του, Δημήτρης Κ., επειδή η υπόλοιπη οικογένεια νήστευε για να μεταλάβει την επομένη.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο εβδομηντάχρονος πέθανε μέσα σε φρικτούς πόνους, χωρίς κανείς να σκεφτεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασης. Όλοι πίστεψαν ότι πέθανε από την καρδιά του, επειδή τον ταλαιπωρούσαν χρόνια καρδιακά προβλήματα. Την πιστοποίηση έκανε ο γιατρός της περιοχής και στην κηδεία που έγινε το απόγευμα την ίδιας ημέρας παρευρέθηκε και ο ηλεκτρολόγος.

Το πρωί της επόμενης ημέρας τα δύο ανυποψίαστα κοριτσάκια βρήκαν το κουτί με τους κουραμπιέδες και έφαγαν από έναν. Από μισό κουραμπιέ έφαγαν και η Βασιλική και μία γειτόνισσα, αλλά τίναξαν την άχνη για να μην είναι τόσο γλυκοί. Λίγη ώρα αργότερα, τα κοριτσάκια άρχισαν να σφαδάζουν από τους πόνους και να κλαίνε απαρηγόρητα, έτσι ο πατέρας τους τα πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τα βοηθήσουν. Τα παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο και ο χαροκαμένος πατέρας τα μετέφερε νεκρά στο χωριό.

Μετά τον θάνατο των τριών ανθρώπων άρχισαν αμέσως τακτικές ανακρίσεις στο Μεσολόγγι, με βασικούς ύποπτους τον αρραβωνιαστικό της Βασιλικής που είχε στείλει το δέμα αλλά και την ερωμένη του Ειρήνη, με την οποία ήταν γνωστό στη μικρή κοινωνία της Αμφιλοχίας ότι είχαν ερωτική σχέση.

Η σοβαρότατη υπόθεση εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 1967 στο Κακουργιοδικείο της Πάτρας, με κατηγορούμενους την Ειρήνη ως φυσική αυτουργό και τον ηλεκτρολόγο ως ηθικό αυτουργό στη δολοφονία των τριών ατόμων και τις δύο απόπειρες. Εκτός από την αρραβωνιαστικιά και τον αδερφό της, εξετάστηκαν κι άλλοι μάρτυρες μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα από την Αμφιλοχία, που έριχνε τον καφέ. Αυτή κατέθεσε ότι ανήμερα των Χριστουγέννων την είχε επισκεφτεί η Ειρήνη και της είχε ζητήσει να της ρίξει τον καφέ. Ήταν πολύ φοβισμένη και αρκετά ανήσυχη, ενώ αναστέναζε και ζητούσε να μάθει νέα για τον ηλεκτρολόγο, αν δηλαδή την αγαπούσε.

Τελικά, μετά από διαδικασία που διήρκεσε δέκα μέρες, το κακουργιοδικείο εξέδωσε την απόφασή του τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου 1967, καταδικάζοντας την Ειρήνη σε κάθειρξη είκοσι ετών κατά συγχώνευση και χρηματική ικανοποίηση 115 χιλιάδων δραχμών συνολικά, ενώ δέχτηκε ότι είχε επιδείξει καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση των εγκλημάτων της.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑