Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 5th, 2023 | by fileto

0

Χρ. Τοψίδης: Στόχος μας να φέρουμε μια νέα νοοτροπία…

Την ανάγκη βελτίωσης όλων των βασικών υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) προκειμένου να υπάρχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, υπογραμμίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ και επικεφαλής του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνθεση» Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης τάσσεται -μεταξύ άλλων- υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιφερειακών ενοτήτων υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός του συνδυασμού του για την ΠΑΜΘ είναι ολιστικός, άρα οι τοπικές ανάγκες εξετάζονται πάντα με παρονομαστή τη συνολική πορεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Τοψίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Βασίλη Λωλίδη:

– Θεωρείτε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αδικημένη σε επίπεδο ανάπτυξης;

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις των αναπτυξιακών δεικτών πανελληνίως και πανευρωπαϊκά. Οπότε, ναι, υστερεί σε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Όμως, πρέπει να βλέπουμε και την αιτία, που είναι η παντελής απουσία διεκδικήσεων, ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια. Εμείς αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα και αυτό υποσχόμαστε ότι θα αλλάξει μόλις αναλάβουμε τη διοίκηση της ΠΑΜΘ.

– Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα την επόμενη πενταετία;

Η εύκολη απάντηση είναι σε όλους. Με βάση όμως την οργανωμένη καταγραφή που έχουμε κάνει ως παράταξη, η βασική μας προτεραιότητα είναι οι υποδομές. Κανένα οικοδόμημα δεν μπορεί να κτιστεί σωστά, αν δεν υπάρχει στέρεη βάση και αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει άρτιο οδικό δίκτυο, δεν έχει επισκευασμένες γέφυρες σε πολλά σημεία, δεν έχει δίκτυα διασύνδεσης των τουριστικών μνημείων, τα τελωνεία της δεν απαντούν στις επιταγές μιας σύγχρονης Περιφέρειας. Επομένως, η βελιστοποίηση των υποδομών σημαίνει αυτόματα ενίσχυση όλων των υπόλοιπων τομέων ώστε συνδυαστικά και με τις βελτιωτικές κινήσεις που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά, να πετύχουμε την ανάπτυξη που αξίζει η Περιφέρεια μας.

– Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες πολλών ταχυτήτων μέσα στην ΠΑΜΘ και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς;

Κατ’ αρχάς πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως συγκοινωνούντα δοχεία. Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε τόπος έχει τις ανάγκες του, αλλά η κάλυψη των αναγκών μιας περιοχής, δεν σημαίνει ότι «αδικείται» κάποια άλλη. Ο σχεδιασμός της «Περιφερειακής Σύνθεσης» είναι ολιστικός. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές ανάγκες εξετάζονται πάντα με παρονομαστή τη συνολική πορεία της Περιφέρειάς μας. Δεν φτάνει -για παράδειγμα- να ενισχυθεί μόνο το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο ή της Εξοχής στη Δράμα. Θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένο οδικό δίκτυο σε όλη την Περιφέρεια ώστε οι τουρίστες να επισκέπτονται όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ή δεν είναι αρκετή η ενίσχυση της εξόρυξης του μαρμάρου στη Δράμα, αν δεν υπάρχει οδικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τη μεταφορά και τη διακίνησή του στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας.

Σας ανέφερα δύο μόνο παραδείγματα για να σας εξηγήσω τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμά μας που βασίζεται στη σύνθεση και όχι στον επιμερισμό. Και, ναι, αυτή την ώρα μπορεί να υπάρχουν περιφερειακές ενότητες πολλών ταχυτήτων, όμως όπως είπα και στην αρχή η αιτία είναι η κακή διαχείριση της διοίκησης και η οποία θα αλλάξει από την δική μας παράταξη. Διότι, στόχος της «Περιφερειακής Σύνθεσης» δεν είναι απλά να αλλάξει η διοίκηση στις 8 Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι να φέρουμε μία νέα νοοτροπία στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση με οδηγούς τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τελικό στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑