Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 10th, 2022 | by fileto

0

ΒΕΡΒΕΣΟΣ: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, το οποίο άπτεται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δημοκρατικών θεσμών και εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισής του, ιδίως με το επιχείρημα ότι αφορά λίγους και ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρώνεται στα προβλήματα της καθημερινότητας

Παρουσία των υπουργών Δικαιοσύνης και Άμυνας, κ.κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καβάλα η επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, όπου παρευρέθησαν ακόμη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος, βουλευτές και εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς και πλήθος δικηγόρων.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός στην ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη περιφρούρησης του κράτους δικαίου και προστασίας των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας. Αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, το οποίο άπτεται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δημοκρατικών θεσμών και εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισής του, ιδίως με το επιχείρημα ότι αφορά λίγους και ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρώνεται στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρακολουθούνται 15.000 συμπολίτες μας και λογικές υποβάθμισης της σημασίας του φαινομένου οδηγούν ιστορικά σε επικίνδυνες ατραπούς. «Το κράτος δικαίου δεν ανέχεται νησίδες αυθαιρεσίας ούτε κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους αυτοεξαιρούμενους του ελέγχου και της λογοδοσίας. Στις δημοκρατίες αυτοί που ετάχθησαν να φυλάττουν Θερμοπύλες, είναι αυτοί που πρέπει να ελέγχονται πρωτίστως. Διότι, αλλιώς, ποιος θα μας φυλάττει από τους φύλακες;», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης ότι καθίσταται αδήριτη ανάγκη η πλήρης διερεύνηση της νομιμότητας ή μη των επίμαχων επισυνδέσεων ως προς τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα και ότι η σχετική έρευνα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε πλημμεληματικής υφής ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας υπενθύμισε τις δράσεις του δικηγορικού σώματος για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας και επεσήμανε τους αγώνες για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με αποχή από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, αγώνας που τελεσφόρησε, όπως επίσης και τις δράσεις κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής που δικαιώθηκαν δικαστικά με την απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους καταναλωτές, εάν δεν πληρώνουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και την απόρριψη της αιτήσεως της ΔΕΗ από τον Άρειο Πάγο για την διενέργεια πιλοτικής δίκης επί του θέματος αυτού.

Τέλος , ο Πρόεδρος της Ολομέλειας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του δικηγορικού σώματος, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και στις διεκδικήσεις του δικηγορικού κλάδου. Επεσήμανε τα ανεπαρκή ωράρια εξυπηρέτησης στις υπηρεσίες και ιδίως στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία, όπου τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά όλο και περισσότερο, την απροθυμία δημοσίων υπαλλήλων να εκτελέσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους και την ελλειματική χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες, παρά τα βήματα που έχουν γίνει.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας έθεσε ως βασική προτεραιότητα και διεκδίκηση την καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως, την καθιέρωση πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου, ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας των συναλλαγών και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες. Τα αιτήματα για κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, για την επέκταση απαλλαγής των δικηγόρων από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του δικηγορικού σώματος.

Στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Αμυνας

Κων/νος Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης

Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής ΝΔ (ως εκπρόσωπος της ΝΔ)

Γιάννης Δελής, βουλευτής ΚΚΕ

Μυρσίνη Παπαχίου, Αντιπρόεδρος ΑΠ, ως εκπρόσωπος της Προέδρου

Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αντιεισαγγελέας ΑΠ, ως εκπρόσωπος του Εισαγγελέα

Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Θεόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στέφανος

Μαρία Κανάκη, εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Θωμάς Καλοκύρης, εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης

Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Πρόεδρος Εφετών, Αντιπρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Γεώργιος Γραμμένος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Επίσης παρευρέθησαν οι: Δημήτριος Μπαντέκας, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μελάς, Πρόεδρος Εφετών, Βασίλειος Αδάμπας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καβάλας, Αναστάσιος Δοματζόγλου, Ειρηνοδίκης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας, Χρήστος Γάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνος Σιμιτσής, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου, Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου, Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Παγγαίου, Ιωάννης Καραμανλής, Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, τέως Υπουργός, Στέλιος Γκρόζος, Αντιεισαγγελέας ΑΠ ε.τ., Τάκης Αγγελίδης, Πρόεδρος Δημωφέλειας, Σωκράτης Μποζούδης, Πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, τέως Προέδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γεώργιος Κλειτσιώτης, τέως Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Χρυσόστομος Κεβρεκάκης, τέως Πρόεδρος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑