Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 16th, 2022 | by fileto

0

Υπάρχει πρόβλημα με το οικόπεδο στο Λιμάνι της Καβάλας;

Τις σοβαρότατες καταγγελίες που προκύπτουν από δημοσιεύματα σχετικά  με τον διαγωνισμό υποπαραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας Φίλιππος Β’, και τα οποία εμπλέκουν τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, φέρνει με ερώτησή της στο ελληνικό κοινοβούλιο η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου.

Όπως σημειώνει, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών, το παραχωρούμενο τμήμα του εμπορικού Λιμένα Καβάλας «Φίλιππος Β’» δεν έχει αποτυπωθεί στα αρχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε να παραχωρηθεί στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας Α.Ε. και κατά συνέπεια να αποτελέσει αντικείμενο του διαγωνισμού της υποπαραχώρησης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις κυρώσεις που έγιναν το 2019 μεταξύ δημοσίου και Οργανισμών Λιμένων, τονίζοντας ότι στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» είχε προηγηθεί η δημιουργία νέα γης, μετά από το έργο επέκτασης κρηπιδωμάτων, με τις απαραίτητες ενέργειες της νέας διοίκησης του ΟΛΚ Α.Ε. να μην έχουν προχωρήσει, με αποτέλεσμα η διαδικασία παραχώρησης να μην ολοκληρωθεί.

Όπως συμπληρώνει, η νυν διοίκηση του ΟΛΚ Α.Ε., και συγκεκριμένα η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού (θέση η οποία …δημιουργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση αφού πριν τον Ιούλιο του 2019 η θέση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καλυπτόταν από το ίδιο πρόσωπο), καθώς και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φέρουν ακέραια ευθύνη για τη μη διευθέτηση του σοβαρού ζητήματος της ένταξης στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα που διαχειρίζεται ο ΟΛΚ του συνόλου της υπό παραχώρηση έκτασης, το οποίο, αν επαληθευτεί θα εκθέσει ανεπανόρθωτα την χώρα.

Ρωτά τους κ. Υπουργούς:

1. Είναι εν γνώσει τους το  πρόβλημα που αφορά στη μη διευθέτηση της ένταξης της νέας γης που προέκυψε από την επέκταση των κρηπιδωμάτων στη Χερσαία Ζώνη του ΟΛΚ; Έχουν ενημερωθεί σχετικά από τη διοίκηση του ΟΛΚ Α.Ε και από το ΤΑΙΠΕΔ.; Τι προτίθενται να κάνουν, ώστε να επιλυθεί άμεσα το σοβαρότατο πρόβλημα που αναδείχθηκε;

2. Γιατί καθυστερεί η διαγωνιστική διαδικασία; Γιατί λαμβάνονται συνεχείς παρατάσεις του σχετικού χρονοδιαγράμματος;

3. Δεσμεύονται οι Υπουργοί να εξετάσουν τις σοβαρότατες καταγγελίες που προκύπτουν από τα δημοσιεύματα; Θα προχωρήσουν σε κυρώσεις για τα στελέχη του ΟΛΚ Α.Ε. που-ενδεχομένως- δεν διαχειρίστηκαν προς όφελος του δημοσίου το ζήτημα;

4. Δεσμεύονται να μην αλλάξει το μοντέλο υποπαραχωρήσεων για το Λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’» και να μην προχωρήσουν σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΚ Α.Ε. σε ιδιώτη;»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑