Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 17th, 2023 | by fileto

0

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη άσκηση ασφαλείας

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η πρώτη Άσκηση Ασφαλείας σε Ζώνη Λιμένος μεγάλης κλίμακας μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με πρωτοβουλία της νέας Διοίκησης του ΟΛΚ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Άγγελο Βλάχο και πρόεδρο τον Γιώργο Φιλόσογλου.

* Το σενάριο συμπεριλάμβανε ασύμμετρη απειλή σε εξέλιξη.

* Υποδειγματική προσπάθεια κάλυψης πολλαπλών κινδύνων μεγάλου εύρους.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της λιμενικής βιομηχανία ΛΣ: «Τα ελληνικά λιμάνια βρίσκονται σε νευραλγικές προσόψεις των αστικών ιστών και αποτελούν κρίσιμες υποδομές. Χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από πλευράς της πολιτείας».

* Στην κρίσιμη φάση που διανύουμε τα ελληνικά λιμάνια καλούνται να προνοήσουν σε ζητήματα δημόσιας ασφαλείας (ασκήσεις, Σχέδια ασφαλείας, κα) αποκαθιστώντας την αίσθηση πως το Κράτος και οι μηχανισμοί του είναι ενεργοί και μπορούν να αμβλύνουν τα αισθήματα δυσφορίας και ανησυχίας των πολιτών

* Ωστόσο, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και της ανελαστικότητας καλύψεις δαπανών συντηρήσεως και εξασφάλισης κρίσιμων υποδομών, τα ελληνικά λιμάνια συχνότατα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές (λ.χ. Εφαρμογή συνθήκης Schengen). Πρόκειται για ένα σοβαρό το πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι αρμόδιες δημόσιες αρχές προεξάρχοντος του υπουργείου Ναυτιλίας…».

Ειδικότερα η Άσκηση Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με τη Άσκηση ΑΡΓΩ 2023 του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος – Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένος – Πόλεως Καβάλας και είχε τη μορφή της «Πραγματικής (Ζωντανής) Άσκησης».

Πιο συγκεκριμένα το σενάριο της εκτεταμένης άσκησης περιλάμβανε απειλή για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε λιμένα αρμοδιότητας της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. Στο πλαίσιο της ασύμμετρης απειλής ο τοποθετημένος μηχανισμός εξερράγη, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός ατόμου, τον εγκλωβισμό ενός ακόμη και την εκδήλωση πυρκαγιάς που επεκτάθηκε στην αποθήκη εύφλεκτων υλικών του πλοίου. Κατά την συνδρομή κατάσβεσης ένα ακόμη άτομο προβλέφθηκε ότι από ατύχημα κατέληξε στη θάλασσα.

Στην Άσκηση συμμετείχαν και συνεργάστηκαν άψογα, εκτός από τους αρμόδιους διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της «Ο.Λ.Κ. Α.Ε.», το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένος Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, το ΕΚΑΒ Καβάλας, η Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και το Τελωνείο Καβάλας. Επιπρόσθετα, συμμετείχαν μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες από τον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων η Energean (που παρείχε το σκάφος συμμετοχής στο θαλάσσιο τμήμα της Άσκησης).

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνεται: «Εκτός της τυπικής εκπλήρωσης μιας νομικής υποχρέωσης στο πεδίο της ασφάλειας, η διοίκηση της Εταιρείας έκρινε σκόπιμη την προσομοίωση των πραγματικών γεγονότων ώστε να κριθεί στο πεδίο η ετοιμότητα και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. Συγχρόνως δε αξιολογήθηκε ως απολύτως απαραίτητη η κατά το δυνατόν ευρύτερη εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις επικρατούσες συνθήκες στα πραγματικά περιστατικά.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρακτικού μέρους, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη όλων των συμμετεχόντων, ώστε να εντοπισθούν ενδεχόμενες αδυναμίες και να βελτιστοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα σχετικά πρωτόκολλα.».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑