Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 24th, 2022 | by fileto

0

Τοποθετούν ανεμογεννήτριες δίπλα στην καμένη Δαδιά;

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

  • Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τα όσα διαβάζουμε ότι δίπλα από το εθνικό πάρκο της Δαδιάς, μεγάλο μέρος του οποίου καταστράφηκε από φωτιές στις αρχές του Αυγούστου θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες;

Σύμφωνα με την «Αυγή» υποψίες δημιουργούνται στους κατοίκους από το γεγονός ότι η φωτιά στον εθνικό δρυμό ξέσπασε δυο μέρες μετά τη σχετική έγκριση χωροθέτησης των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ της εταιρείας Siemens.

Η υπόθεση της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών σε απόσταση μόλις 4,5 χιλιομέτρων από την ανατολική πλευρά του εθνικού δρυμού της Δαδιάς ξεκινά τον Ιούλιο του 2021. Τότε, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) υποβάλλει προς την περιφερειακή Διοίκηση Μέτιου και τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην θέση Πλατοράχη και του νέου υποσταθμού 33/150kV στη θέση Θυμαριά.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Αυγής» το έργο, που θα το εκτελέσει η Siemens Gamesa Renewable Energy A.E., αφορούσε την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 49 MW, όπως και τη διάνοιξη επτά (7) τμημάτων νέας εσωτερικής οδοποιίας εντός των πολυγώνων του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού μήκους 4.444,25 μέτρων, μαζί με διαμόρφωση πλατωμάτων ανέγερσης των ανεμογεννητριών και της συναρμολόγησης του γερανού ανέγερσης των ανεμογεννητριών με 10 ζώνες επέμβασης, κατ’ αντιστοιχία με τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, προβλέπονταν τοπικές διαπλατύνσεις στον υφιστάμενο κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο προσέγγισης του αιολικού σταθμού (δρόμος που εκκινεί από την Παλαιά Εθνική οδό προς οικισμό Γεμιστής), αλλά και κατασκευή πέντε (5) ζωνών αναστροφής των οχημάτων. Παράλληλα, στη ΜΠΕ προβλέπονταν και εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ επισημαίνει στην αρνητική γνωμοδότησή της, ότι η χωροθέτηση του έργου μπορεί να είναι «εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000», αλλά βρίσκεται σε «αρκετά μεγάλη εγγύτητα» προς το Δάσος Δαδιάς – Σουφλί και τα όρια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, όπως επίσης ότι το αιολικό πάρκο θα απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα και «ο υποσταθμός χωροθετείται μόλις εκτός των ορίων»!

Άλλαξαν την απόφαση;

Στην εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ καταγράφεται ότι η περιοχή που θα χωροθετηθούν οι 10 ανεμογεννήτριες χρησιμοποιείται από σπάνια και απειλούμενα αρπακτικά και υδρόβια είδη ορνιθοπανίδας, με κυριότερα τον μαυρόγυπα -ο πληθυσμός του οποίου είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη-, τον φιδαετό, τον καλαμόκιρκο, τον σφηκιάρη, τον μαυροπελαργό, τον λευκοπελαργό και τον νανόκυκνο, για τον οποίον γίνεται εκτενής αναφορά, καθώς έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά συρρίκνωση του πληθυσμού του, αλλά μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή του δρυμού.

Ενώ ήταν αρνητική η εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, σε επίπεδο Δήμου Αλεξανδρούπολης το κοινοτικό συμβούλιο Πέπλου τον Δεκέμβριο του 2021 έδωσε κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση για το έργο, με το σκεπτικό ότι «η επένδυση δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία».

Όμως, το θέμα επανήλθε σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ και την 17η Μαρτίου 2022 η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, στην οποία έχει την πλειοψηφία η διοικούσα παράταξη του Χρ. Μέτιου, υιοθετεί ομόφωνα την αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αυτή η εξέλιξη, που θα δρομολογούσε και την αρνητική εξέλιξη για το έργο, δεν ικανοποιούσε τις επιδιώξεις της κατασκευάστριας εταιρείας, η οποία προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης υποβάλλοντας αίτημα επανεξέτασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο, επικαλούμενη μάλιστα τη θετική εισήγηση της κοινότητας Πέπλου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Την 13η Μαΐου 2022, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με έγγραφό της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ζήτησε από το συλλογικό όργανο την επανεξέταση της ΜΠΕ του έργου του και την παράσταση της εταιρείας κατά τη συζήτηση του θέματος. Την 6η Ιουλίου 2022 το θέμα επανήλθε στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, που το παρέπεμψε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Την 18η Ιουλίου 2022, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, έγινε η μεγάλη ανατροπή!

Αιχμές για Μέτιο!

Η γαλάζια Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπό τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, εισηγήθηκε όχι την τροποποίηση της αρχικής ΜΠΕ, αλλά την ανάκληση της αρχικής απόφασης της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, που απέρριπτε τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών με βάσει την αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο, η διοίκηση Μέτιου μαζί με τη στήριξη της παράταξης Τοψίδη και Σιμιτζή έδωσε κατά πλειοψηφία την έγκρισή της επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού.

Την εισήγηση του περιφερειάρχη καταψήφισαν επτά περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων τρεις προερχόμενοι από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Αργυρίου, που σχολιάζοντας την υπόθεση είπε στην ΑΥΓΗ: «Δυστυχώς η περιφερειακή Αρχή έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εταιρείας, χωρίς να προχωρήσει σε καμία τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως άλλωστε είχε ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης από την Περιφέρεια».

«Η περιφερειακή Αρχή Μέτιου οχυρώθηκε, λοιπόν, πίσω από την απόφαση της κοινότητας και τη μετέπειτα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αγνόησε την εισήγηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφέρειας, την απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και τελικώς εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις της εταιρείας», υπογράμμισε ο Ν. Αργυρίου.  


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑