Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 3rd, 2023 | by fileto

0

Έπεσαν ακρίδες στα σπαρτά…

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγρότες και κτηνοτρόφοι των περιοχών που βρίσκονται στα όρια των νομών Έβρου-Ροδόπης (Κόμαρος, Πέραμα, Αύρα, Ατάρνη, Μέστη) βλέπουν τη σοδειά τους να χάνεται από την επέλαση των ακρίδων.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών βίκου, σιτηρών και μηδικής που προορίζονται για ζωοτροφές  καταστράφηκαν πριν τη συγκομιδή τους. Σειρά πήραν οι φυτείες του βαμβακιού που αυτό τον καιρό είναι στην ανάπτυξη και μάλιστα αρκετοί παραγωγοί προχώρησαν στην επανασπορά τους.

Παρά την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με ψεκασμούς από την Περιφέρεια, τους Δήμους αλλά κυρίως από τους αγρότες με τον εφοδιασμό εντομοκτόνων, τα αποτελέσματα είναι λιγοστά. Όταν το έντομο μεγαλώσει δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησής του.

Οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

Η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο αν είχε προβλεφθεί, βάσει και της περσινής πείρας, επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ το οποίο θα περιελάμβανε ψεκασμούς σε μέρη αναπαραγωγής των ακρίδων, τις αρχές άνοιξης, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος του πληθυσμού για να μην δημιουργηθεί σμήνος με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα.

Το χειρότερο είναι ότι για άλλη μια φορά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις, δεν προβλέπει αποζημίωση για τέτοιου είδους καταστροφές.

 Εύλογα αναρωτιέται κανείς με δεδομένο και το υψηλό κόστος παραγωγής, πώς θα μπορέσουν οι παραγωγοί να βγάλουν μια πολύ δύσκολη χρονιά είτε αυτοί είναι κτηνοτρόφοι που προόριζαν τις καλλιέργειες για ιδία χρήση είτε είναι αγρότες που υπολόγιζαν στη συγκομιδή της παραγωγής για να την πουλήσουν.

Έστω και την τελευταία στιγμή χρειάζεται:

  • Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100% των απωλειών τους.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη και σχέδιο έτσι ώστε να αποφευχθεί για Τρίτη χρονιά το ’’φαινόμενο’’.

Είναι προφανές ότι εάν δεν επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες κρατικές αρχές με επιστημονικό τρόπο και διαχείριση, θα ερχόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι απαράδεκτο το 2023 να μιλάμε για επιδρομές ακρίδων αλλά ακόμα πιο απαράδεκτη είναι η ύπαρξη του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος όχι μόνο δεν αποζημιώνει τέτοιου είδους καταστροφές αλλά δεν προβλέπει και την ύπαρξη νέων φαινομένων που κατά καιρούς έχουμε δει όπως για παράδειγμα το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, το μωσαϊκό του καπνού και μια σειρά άλλα που εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Απαιτούμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι χωρίς να περιμένουν επίδοξους σωτήρες,  με μαχητική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους μέσα από Αγροτικούς Συλλόγους μπορούν να δώσουν λύσεις και να παλέψουν συνολικά για τη ζωή των οικογενειών τους στα ερημωμένα και παραμελημένα χωριά τους.

                                                               ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΚΚΕ 30/06/2023


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑