Άποψη - Γνώμη

Published on February 11th, 2024 | by fileto

0

Δεν μπορεί είναι αδύνατον…

Δεν μπορεί είναι αδύνατον, κάποιο λάθος θα έλεγε τραγουδούσε ο αείμνηστος τραγουδιστής Κώστας Καφάσης σε στίχους του Κώστα Ψυχογιού, την δεκαετία του 70!

Και για να ολοκληρώσουμε τον πρώτο στίχο του ρεφραίν το παρουσιάζουμε ολόκληρο μια και λέει τα εξής λόγια: «Δεν μπορεί είναι αδύνατον, κάποιο λάθος θα έγινε. αφού άλλος σε χαίρετε, και σε εξουσιάζει…

Πως μου ήρθε ο Καφάσης; Διαβάζω την εξής είδηση:

Η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας από τους οίκους είναι άχρηστες, γράφει άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο Bloomberg.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, τα ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει αποδόσεις 14% τα τελευταία πέντε χρόνια, τις υψηλότερες ανάμεσα στους κρατικούς εκδότες με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Και όμως, η Ελλάδα μόλις πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P και την Fitch, ενώ για κάποιο λόγο, η Moody’s εξακολουθεί να την συγκαταλέγει στο junk.

Κόντρα στα όσα υπαγορεύουν οι αξιολογήσεις για το ποια ομόλογα είναι ασφαλή, η Ελλάδα δανείστηκε τα τελευταία χρόνια σε χαμηλότερο κόστος από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Και τον Μάιο, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, το κόστος δανεισμού της  ήταν ανάλογο με εκείνο χωρών που αξιολογούνται με Α, δηλαδή πέντε σκαλοπάτια υψηλότερα από την δική της αξιολόγηση την εποχή εκείνη.

Οι τιμές στην αγορά δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο περίπου 18 μονάδες βάσης χαμηλότερο από τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑ, δηλαδή 7 σκαλοπάτια υψηλότερη από την δική της.

Και την ίδια στιγμή, το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση κατά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερη από το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου, που αξιολογείται με ΑΑ.

Και φυσικά με κάτι τέτοια χαίρονται στην Κυβέρνηση και έχουν σηκώσει μύτη προσπαθώντας να αλώσουν το εκλογικό σώμα και να σαρώσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές!

Την ίδια ώρα διαβάζουμε τα ονόματα που επιλέγει ή μάλλον ρίχνει στην πιάτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από διαφόρους χώρους, από Ποτάμι μέχρι παλιό ΠΑΣΟΚ, απομεινάρια της Σιμητικής εκσυγχρονιστικής πτέρυγας και τα ορφανά του ΓΑΠ, για να πάρει αντιδράσεις.

Η αντίδραση ήρθε με άρθρο του Νικήτα Κακλαμάνη που πλέον δεν χαρίζει τα λόγια του χαϊδεύοντας και ξεσκονίζοντας τον πρωθυπουργό, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι βάζοντας υποθήκη μήπως και τους θυμηθεί στον επόμενο ανασχηματισμό να τους δώσει μια θεσούλα υφυπουργού για να κάνουν το κομμάτι τους!

Τι λέει ο Νικήτας;

Διαμηνύει πως “το φαινόμενο των “μουσαφιραίων” στη ΝΔ παρατράβηξε”! “Αγνοούν όμως ότι το πολιτικό DNA της παράταξης μας ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται”, τονίζει με νόημα.

Προειδοποιεί πως ότι έχει ακουστεί μέχρι στιγμής για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ έχει προκαλέσει τη δυσφορία μεγάλου κομματιού της Λαϊκής βάσης του κόμματος!

Τονίζει πως η παράταξη πρέπει να έχει μπροστά τον αριθμό 3 (τρία) στις ευρωκάλπες, ενώ ο,τιδήποτε άλλο ισοδυναμεί με ήττα, άσχετα αν τα ποσοστά των άλλων κομμάτων θα είναι χαμηλά.

Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει με νόημα ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για την “κατάρα της δεύτερης θητείας” της κυβέρνησης. Από τι πιστεύετε ότι κινδυνεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Και απαντά ο πρώην υπουργός και παλιός Κοινοβουλευτικός: «βρισκόμαστε μόλις 4 μήνες πριν από μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση , τις Ευρωεκλογές.

Παρά την ιδιομορφία που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες εκλογές, οι οποίες πάντα χρησιμοποιούνται από τον Λαό για να σταλεί μήνυμα προς την εκάστοτε Κυβέρνηση, καμία «κατάρα» δεν απειλεί την Ν.Δ. αν υπάρξουν προϋποθέσεις.

Μου είναι αδιανόητο, υπουργοί και υφυπουργοί να διαφωνούν με τον Πρωθυπουργό και να παραμένουν στις θέσεις τους….

Όσο περνάει ο καιρός τόσο και περισσότερο τη ΝΔ “καταλαμβάνουν” στελέχη του λεγόμενου κέντρου, κυρίως του “σημιτικού” ΠΑΣΟΚ. Πόσο πρόβλημα είναι αυτό και πού μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να οδηγήσει το κόμμα σας;

Ο πρώτος που έκανε πράξη την διεύρυνση ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρνοντας στην Ν.Δ. δύο κολοσσούς, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Θανάση Κανελλόπουλο.

Στην συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής με τον «μεσαίο χώρο» δηλ. με πολιτική, όχι με πρόσωπα, που έκαναν την Ν.Δ. ελκυστική σε ψηφοφόρους άλλων χώρων. Τώρα όμως το φαινόμενο των «μουσαφιραίων» παρατράβηξε. Αγνοούν όμως ότι το πολιτικό DNA της παράταξης μας ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται….»!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑