Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 6th, 2024 | by fileto

0

Μουσείο φωτογραφικών μηχανών στη Δράμα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΣΠΙΤΙ Ή ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Το 2024 μας φέρνει τα γεννητούρια ενός καινούργιου μουσείου στον Βορρά, το οποίο μπαίνει στην τελευταία φάση της ολοκλήρωσής του τους προσεχείς μήνες.

Το Αρχοντικό Αναστασιάδη ή Μαρμάρινο Σπίτι, όπως το αποκαλούν οι Δραμινοί, θα φιλοξενήσει από φέτος πάνω 1.500 φωτογραφικές μηχανές, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και την τελευταία δεκαετία του 20ού. Κοντολογίς, τα μοντέλα πριν από τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία.

Η θαυμάσια αυτή συλλογή –μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη– ανήκει στον ναυπηγό Αρη Θεοδωρίδη, ιδρυτή της ΑΜΚΕ Κύκλωψ, ο οποίος θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά του αγόρασε το οικοδόμημα που είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά.

Αφού προηγήθηκε έρευνα σε αρχεία, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στην κατοικία του 1875 και την όμορη καπναποθήκη που διήρκεσαν δύο ολόκληρα χρόνια και έφεραν στην επιφάνεια πολλές εκπλήξεις για τον διάκοσμο αλλά και το παρελθόν του κτιρίου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το αρχοντικό το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην έδρα του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην τοποθεσία της Αγίας Βαρβάρας, μακράν η ωραιότερη της πόλης.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όταν με το καλό ανοίξει ολόκληρο το κτίριο για το κοινό, μιας και τώρα λειτουργεί μόνον ο χώρος περιοδικών εκθέσεων, είναι ο εγκιβωτισμός. Ο επισκέπτης θα βλέπει ένα μουσείο μέσα σε ένα άλλο μουσείο.

Από τη μια θα περιηγείται σ’ ένα εμβληματικό οικοδόμημα της πρώιμης αστικής και βιομηχανικής εποχής της Δράμας, που συνδυάζει ανατολικά και δυτικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, κατασκευασμένο με πολυτελή υλικά. Από την άλλη θα μαθαίνει την εξέλιξη της φωτογραφικής τέχνης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στις προθήκες που τώρα στήνονται φορητές camera obscura, μηχανές δαγκεροτυπίας, κατασκοπικές μηχανές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και την ψυχροπολεμική περίοδο, στερεοσκοπικές και πανοραμικές μηχανές.

Στους χώρους του μουσείου θα υπάρχει ακόμα λειτουργικός σκοτεινός θάλαμος, αναπαράσταση φωτογραφικού στούντιο εποχής και βιβλιοθήκη φωτογραφικών θεμάτων.

Στόχος της ΑΜΚΕ Κύκλωψ, πάντως, δεν ήταν μόνον η διάσωση του αρχοντικού ή η μετατροπή του σε μουσειακό χώρο, αλλά η διασύνδεσή του με τη ζώσα ιστορία της πόλης.

Εγινε έκκληση από την ΑΜΚΕ στη δραμινή κοινωνία να συμβάλουν όλοι ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχείο με παλιές φωτογραφίες της πόλης. Ιδιώτες, φορείς και σύλλογοι έχουν μέχρι στιγμής δώσει εκατοντάδες φωτογραφίες για να σκαναριστούν και να αρχειοθετηθούν.

Η διαδικασία αυτή είναι εν εξελίξει και κάθε τόσο προστίθεται και άλλο υλικό.

Αν πάντως βρεθείτε στη Δράμα αξίζει να κάνετε μια στάση για να επισκεφθείτε την κομψότατη έκθεση της Nelly’s που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και φιλοξενείται στην Καπναποθήκη που θα είναι ανοιχτή μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Πηγή: Καθημερινή


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑