Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 29th, 2023 | by fileto

0

Ο απολογισμός του απερχόμενου Μιχάλη Αμοιρίδη!

Στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει η θητεία μου στην περιφέρεια ΑΜΘ και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βρεθήκαμε μαζί σε αυτή την ξεχωριστή περίοδο των εννέα περίπου ετών που υπηρέτησα την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Υπηρεσιακούς παράγοντες, συνοδοιπόρους αυτοδιοικητικούς αλλά και όσους διαφωνήσαμε. Ιδιαίτερα θέλω να τιμήσω την υποστήριξη των χιλιάδων συμπολιτών μου για τους οποίους ήμουν διαχρονικά η επιλογή τους. Θα είμαι δίπλα τους γιατί η διάθεση μου για την εξυπηρέτηση των πολιτών δεν σταματάει και η ευθύνη που μου ανέθεσαν δεν εξαρτάται από θέσεις. Οι δυνάμεις μου στη διάθεση τους.

Εύχομαι αυτοί που θα είναι στο περιφερειακό συμβούλιο και στα δημοτικά συμβούλια, να έχουν παραγωγική θητεία. Είναι ιδιαίτερα τυχεροί, ακόμη και όσοι θα βρεθούν στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Η δυνατότητα έκφρασης των θέσεων και απόψεων τους θα διαμορφώσει την καθημερινότητα όλων μας και αυτό είναι προνόμιο που πρέπει να αξιοποιήσουν.

Η Ξάνθη ήταν πάντοτε η προτεραιότητα μου, όμως τα θεματικά αντικείμενα που μου ανατέθηκαν, τα υπηρέτησα με γνώμονα  την προσφορά για όλη την ΑΜΘ και τους ανθρώπους της. Το αντικείμενο και η καθημερινότητα της θέσης ενός θεματικού αντιπεριφερειάρχη, μπορεί να μην έχει τα εκλογικά πλεονεκτήματα, της καθημερινής προσωπικής επαφής με ψηφοφόρους, που αποκομίζει ένας χωρικός αντιπεριφερειάρχης, όμως είναι θέση ευθύνης που προσφέρει στον τόπο και σου επιτρέπει να συμμετάσχεις σε ένα ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό με δημιουργικό τρόπο και αποτελέσματα.

Στον τουρισμό κάναμε πάρα πολλά και μετά τα εξαιρετικά που κατά γενική ομολογία σημειώθηκαν στην πρώτη θητεία μου 2014-2017, η δεύτερη εμπλοκή μου με την τουριστική πολιτική και η δουλειά που κάναμε με το Χρήστο Μέτιο και τους συνεργάτες μας, εφαρμόζοντας την απόφαση του να ιδρύσουμε τον οργανισμό προβολής και διαχείρισης του τουριστικού προορισμού ΠΑΜΘ, που θα υλοποιούσαμε εφόσον ήμασταν διοίκηση από το 2024, θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή για το μέλλον της εφαρμοζόμενης περιφερειακής πολιτικής για τον τουρισμό. Ελπίζω η δουλειά που έγινε να αξιοποιηθεί.

Στο σύντομο διάστημα που είχα το χαρτοφυλάκιο των υποδομών, ασχολήθηκα με την μόχλευση έργων που διατρέχουν όλη την περιφέρεια ή έχουν εμβληματικό αποτύπωμα. Με το Χρήστο Μέτιο καταφέραμε να προχωρήσουμε μεταξύ άλλων στην ωρίμανση έργων που αφορούν τους κάθετους άξονες, έργων πρότυπων οδικών διαβάσεων, αναχωμάτων των μεγάλων ποταμών μας, αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων. Είχαμε κάνει σημαντική πρόοδο για την ανάταξη του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου από τις Σέρρες μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την κατασκευή των νέων συνδέσεων (Θεσσαλονίκη-Ν Καρβάλη – Τοξώτες και Λιμένας Αλεξανδρούπολης- Ορμένιο), δυστυχώς όμως το γνωστό τραγικό γεγονός, πήγε πίσω τον προγραμματισμό αυτό με άγνωστο ακόμη ορίζοντα υλοποίησης. Πιο συγκεκριμένα για τη Ξάνθη εργασθήκαμε για τα αναχώματα του Νέστου, τη δημοπράτηση των γνωστών κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό, την κατασκευή νέας γέφυρας στο 8ο χλμ Ξάνθης – Σταυρούπολής και Εχίνου που περιλαμβάνει και κυκλικό κόμβο πλέον, την κατασκευή 36 πρότυπων διαβάσεων σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Ξάνθης, την κατασκευή νέας οδικής σύνδεσης μεταξύ Εχίνου – Σμίνθης, την ωρίμανση της μελέτης της ανατολικής παράκαμψης της Ξάνθης. Νομίζω ότι και εδώ, με λίγους μήνες μόλις, στη θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη υποδομών, έδωσα όσα περισσότερα μπορούσα και αφήνω ένα θετικό αποτύπωμα για τον τόπο μας. Η παρακαταθήκη των προς υλοποίηση έργων, που ετοιμάσαμε με το Χρήστο Μέτιο και τους υπόλοιπους συναδέλφους, είναι μεγάλη κληρονομιά για τον τόπο.

Ως περιφερειακός σύμβουλος, είτε συμμετέχοντας στη διοίκηση είτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είχα πάντοτε διάθεση να πιέζω για την υλοποίηση δράσεων και έργων, ήμουν κοντά στα ζητήματα που αφορούσαν τους συμπολίτες μου και γενικότερα εργάστηκα ώστε να συνδράμω όχι στην ανάδειξη των προβλημάτων αλλά στην εξεύρεση λύσεων. Ήμουν κοντά σε όλους και όποτε χρειάστηκε ήμουν αρωγός τους χωρίς να αποτελεί κριτήριο το εάν με ψήφισε κάποιος ή όχι. Εργάσθηκα για το καλό και προσπάθησα σε όσα περισσότερα μπορούσα για τον τόπο μας. Πάντα με παραγωγικό και δημιουργικό λόγο και με σταθερή στόχευση και αξιοπιστία στα πεπραγμένα. Μίλησα χωρίς λαϊκισμό και ποτέ δεν υποσχέθηκα κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει. Σταθερά με θετική στάση, ομαδικό πνεύμα και με συνεργασίες προς την υλοποίηση έργων. Με προτάσεις , σχέδιο και αισιοδοξία που επιβεβαιωνόταν.

Ολοκληρώνοντας μία θητεία εννέα ετών είμαι ικανοποιημένος που δεν ακολούθησα τον εύκολο δρόμο για τα μικρά αλλά επικέντρωσα τις δυνάμεις μου στην ωρίμανση έργων σημαντικών για την περιφέρεια μας και δράσεων ουσίας που έφτασαν κάποτε την περιφέρεια ΑΜΘ να είναι η πρώτη περιφέρεια που ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού των ηνωμένων εθνών την προσκάλεσε να συμμετάσχει στην ετήσια σύσκεψη των υπουργών τουρισμού στο Βερολίνο.

Η καθημερινότητα μπορεί να χρειάζεται και τα μικρά, είναι απαραίτητα για το σήμερα, όμως οι μεγάλοι στόχοι είναι αυτοί που μπορούν να βελτιώσουν το μέλλον μας και σε αυτά εύχομαι να επικεντρωθούν όσοι θα διοικήσουν περιφέρεια και δήμους από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Ξάνθη 28 Δεκεμβρίου 2023

Με απεριόριστη εκτίμηση,

Μιχάλης Αμοιρίδης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑