Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 18th, 2022 | by fileto

0

Μέχρι και το Al Jazeera στο Παγγαίο

Τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έκανε η είδηση της συντριβής του μεταγωγικού αεροσκάφους Antonov μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων στο Παγγαίο.

Μέχρι και το Al Jazeera βρέθηκε στην περιοχή ενώ κανάλια έστειλαν συνεργεία από όλα τα Βαλκάνια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναπαράγει δηλώσεις που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής στους ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ και της ΕΡΤ, καθώς και την ανακοίνωση που έκανε το πρωί στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης ότι πυροσβέστες εξοπλισμένοι με ειδικά όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια. Το εκτενές ρεπορτάζ του AFP, το οποίο αναπαράγεται από πολλά γαλλικά μέσα, όπως από την εφημερίδα Le Monde, περιλαμβάνει επίσης τις δηλώσεις Σέρβων και Ουκρανών αξιωματούχων.

Monde επισημαίνει ότι «πολλοί κάτοικοι βιντεοσκόπησαν, μέσα στη νύχτα, το τέλος της πτήσης του Antonov, που φλεγόταν ήδη πριν συντριβεί στο έδαφος, κοντά στην πόλη της Καβάλας».

Οκτώ μέλη πληρώματος σκοτώθηκαν σε συντριβή ουκρανικού μεταγωγικού στη βόρεια Ελλάδα, τιτλοφορεί την είδηση το πρακτορείο Reuters, που αναφέρεται επίσης στην έρευνα που έγινε στα συντρίμμια του Antonov An-12 με ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Ο πιλότος ανέφερε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με μία από τις μηχανές και ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση», γράφει το πρακτορείο Associated Press, σε μια ανταπόκριση που αναπαράγεται από πολλές αμερικανικές εφημερίδες, όπως από την Washington Post.

Παρόμοια είναι και η ανταπόκριση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, που επικαλείται την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σημειώνει ότι το αεροσκάφος κατευθυνόταν από τη Σερβία στο Μπαγκλαντές και ο κυβερνήτης του ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο αεροδρόμιο.

Τις δηλώσεις του Μάριου Αποστολίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμεταδίδει το κινεζικό, επίσημο πρακτορείο Xinhua που αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό λόγω των επικίνδυνων υλικών που μετέφερε το Antonov αλλά και του κινδύνου τοξικών αναθυμιάσεων.

Το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform περιλαμβάνει την είδηση στην πρώτη σελίδα του, ανάμεσα στις πολλές πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και μεταφέρει την ανακοίνωση της ουκρανικής εταιρείας Meridian ότι και τα οκτώ μέλη του πληρώματος ήταν Ουκρανοί πολίτες.

«Σκηνικό καταστροφής μετά τη συντριβή στην Ελλάδα αεροπλάνου που μετέφερε στρατιωτικά πυρομαχικά» τιτλοφορεί το θέμα του το αμερικανικό δίκτυο CNN που επικαλείται την ΕΡΤ και παρουσιάζει πολλές φωτογραφίες και βίντεο, ενώ αναμεταδίδει και τα συλλυπητήρια του υπουργείου Εξωτερικών.

Στον ιστότοπο του βρετανικού BBC, το θέμα είναι δεύτερο στις «ευρωπαϊκές» ειδήσεις μετά τον καύσωνα. Μετά τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, Ελλήνων και Σέρβων αξιωματούχων, το δίκτυο μεταφέρει την επιβεβαίωση ενός εκπροσώπου του στρατού του Μπαγκλαντές ότι το αεροπλάνο μετέφερε εκπαιδευτικούς όλμους που είχαν αγοραστεί από τη Σερβία, για την εκπαίδευση των στρατιωτών και των συνοριοφυλάκων της χώρας. Το αεροπλάνο θα έκανε στάσεις στην Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία προτού να φτάσει στον τελικό προορισμό του, την Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Η εφημερίδα Guardian γράφει ότι «τα βίντεο και οι αναφορές των μαρτύρων υποδηλώνουν ότι το Antonov An-12 έπιασε φωτιά ενώ ήταν ακόμη στον αέρα». Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις μαρτύρων που είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άκουσαν ισχυρές εκρήξεις ενώ πετούσε στην περιοχή, το βράδυ του Σαββάτου.

«Ένα ουκρανικό αεροσκάφος που μετέφερε σερβικό οπλισμό στο Μπαγκλαντές συνετρίβη στην Ελλάδα», γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου του Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη.

«Πανικός στην Ελλάδα… Αεροσκάφος που μετέφερε “επικίνδυνο” φορτίο συνετρίβη, όλα τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν», γράφει τέλος τη τουρκική Hurriyet που αναπαράγει την ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άκουσαν τις εκρήξεις λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑