Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 4th, 2022 | by fileto

0

Αρχές 2024 βάζει μπρος η μονάδα ρεύματος στην Κομοτηνή

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής στον νέο αεριοστροβιλικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil Hellas, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. 

Το έργο σημειώνεται ότι κατασκευάζεται από την TERNA SA. Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για τον Σταθμό, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, είναι η πλέον σύγχρονη και προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. 

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή εταιρεία που αναπτύσσει το έργο Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, έχει υπογράψει σύμβαση προμήθειας για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής με τη Siemens Energy.

Συγκεκριμένα η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει τον πρώτο HL-class gas turbine της Siemens που θα έρθει στην Ελλάδα, τον SGT5-9000HL.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.

Προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2  έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.

Αποτελεί δε έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

πηγη: energypress.gr – ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑