Άποψη - Γνώμη

Published on March 31st, 2023 | by fileto

0

Λίρα εκατό… και η κάλπικη λίρα

Η έκφραση «λίρα εκατό» προέρχεται από την τουρκοκρατία και αναφέρεται στην χρυσή τούρκικη λίρα η οποία ήταν ίση με 100 γρόσια.

Οτιδήποτε λιγότερο σε περιεκτικότητα χρυσού καθιστούσε την λίρα λειψή και ελαττωματική.

Και όλα αυτά βέβαια για μια χρυσή τούρκικη λίρα και όχι για την (μεταγενέστερη) χρυσή λίρα Αγγλίας, η οποία -γνωστόν τοις πάσι- ήταν πολλαπλάσιας αξίας.

Στην πολιτική χρησιμοποιούμε και τις δύο έννοιες.

Και ότι ο πολιτικός είναι …λίρα εκατό και ότι αποδείχθηκε τελικά …κάλπικη λίρα!

Και το αναφέρω αυτό για όσους παρουσιάζουν σε εκδηλώσεις ότι έχουν για παράδειγμα μια κατοστάδα υποψηφίους και τους βγάζουν στο σεργιάνι για να αποδείξουν ότι έχουν την δύναμη.

Από την άλλη όταν αποδειχθεί ότι η κατοστάδα ήταν σκάρτη και δεν έπιανε μπάζα ή χαρτωσιά, τότε σίγουρα θα μιλήσουμε ότι η χρυσή κατοστάδα ήταν μια κάλπικη λίρα. Σήμερα στην πολιτική σκηνή έχουμε μόνο κάλπηδες.

Υπάρχουν πρωθυπουργοί που την πρώτη στιγμή που βγήκαν ή μάλλον προεκλογικά μας έλεγαν ότι είναι …λίρα εκατό!

Ιδιαίτερα οι τελευταίοι πρωθυπουργοί μηδέ των ευρωπαίων εξαιρουμένων ενώ από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης τους (στον δημόσιο βίο) διαφημίστηκαν ως χρυσές λίρες Αγγλίας και μάλιστα η πιο ακριβή (συλλεκτική) έκδοση της, που από την μία πλευρά έχει σκαλισμένο το κεφάλι της Βασίλισσας Βικτωρίας και από την άλλη τον θυρεό Ανσελ.

Ωστόσο αποδείχθηκε ποικιλοτρόπως ότι ήταν ο ορισμός της -καθ’ ημάς- κάλπικης λίρας. Η κάλπικη λίρα της πολυδιαφημισμένης αριστείας.

Στην αρχή της χρονιάς που διανύουμε οι αναλυτές έλεγαν ότι η οικονομία θα κρίνει την μάχη των εκλογών που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς μέσα στο 2023.

Διάβαζα τότε…από την Κατερίνα Κοκκαλιάρη στην Ναυτεμπορική.

«Είναι η οικονομία, ανόητε». Τη φράση αυτή είχε πει ο Τζέιμς Κάρβιλ, υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα του Μπιλ Κλίντον, στην ομάδα του για να τονίσει πως αυτός ήταν ο παράγοντας που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η καμπάνια στο όχι και τόσο μακρινό 1992 αποδείχθηκε στην πράξη επιτυχής, με τον Μπιλ Κλίντον να νικά τον Τζορτζ Μπους στις αμερικανικές εκλογές.

Τρεις δεκαετίες αργότερα η φράση αυτή έρχεται για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, καθώς είναι εμφανές πως η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν τον Απρίλιο. Η πορεία των τιμών αλλά και η επόμενη ημέρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτελούν τα βασικά θέματα συζήτησης σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο.

Άλλωστε  σε μια σειρά δημοσκοπήσεων αποδεικνύεται πως οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα εξελίσσονται στο βασικό πρόβλημα των πολιτών, που αγωνιούν για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς . Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη έρευνα της Merton Analysis το 32% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια και ακολουθεί με 29% η οικονομία. Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Alco στο ερώτημα με ποιο  κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες στην πρώτη θέση των απαντήσεων είναι η οικονομία (με 28%) και ακολουθεί η στήριξη της κοινωνίας (με 24%).

Το χαρτί της οικονομίας θέλει να παίξει προεκλογικά η κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη θεματική ενότητα στις συνεντεύξεις που ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός  είναι η οικονομία, η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργούν μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα και εστιάζουν σε στόχους όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές και η προσέλκυση επενδύσεων.

Νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να μιλά για «εισαγόμενη κρίση ακρίβειας». Από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται η κυβέρνηση δεν θα διστάζει αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να το αξιοποιήσει για τη στήριξη πολιτών  που σήμερα δυσκολεύονται.

Στο τερέν της οικονομίας και ιδιαίτερα στο καυτό θέμα των μισθών σκοπεύει να ρίξει το κύριο βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες θέλουν δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη ρύθμιση χρεών και τέλος στην αισχροκέρδεια». Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται στην κυβέρνηση, που όπως σημειώνεται « εδώ και έναν χρόνο επιδοτεί την αισχροκέρδεια και συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και κοιτά κυρίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την μεσαία τάξη, με την οποία επιδιώκει να αναθερμάνει τις σχέσεις της. «Υπάρχει τρομακτική αισχροκέρδεια, δεν υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι.

Υπάρχει συγκάλυψη μίας τακτικής που έχει σαν στόχο να διογκώσει τα κέρδη κάποιων αλλά να λεηλατήσει το εισόδημα των πολιτών»  υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικά η κάλπικη λίρα της οικονομικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης με κρεσέντο επενδύσεων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και των πολλών νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, έγινε ακρίβεια που καλπάζει με την μεγαλύτερο πληθωρισμό (6,2%) για τον μήνα Ιανουάριο να αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας 25ετίας.

Παράλληλα η κάλπικη λίρα του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου θέτει κόφτη (σε εμβρυακό ύψος) στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, σε συνδυασμό με την απροθυμία μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης. στα καύσιμα.

Κι όλα αυτά τα ονειρικά και εξόχως προβλέψιμα, έγιναν τούμπα και ήρθαν τα πάνω κάτω και άντε να βρεις εσύ τώρα ποιος είναι πιο κάλπικος από τον άλλον…

“Αόοοοματος!!!”


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑