Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 15th, 2023 | by fileto

0

Τι δοκιμάζει ο καθηγητής Γιώργος Συλαίος στο Θρακικό;

Δοκιμάζει με την ομάδα του ένα υποβρύχιο αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα σε σχήμα τορπίλης

Με ανάρτησή του ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Γιώργος Συλαίος μας γνωρίζει τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε στο Θρακικό με ένα υποβρύχιο αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα σε σχήμα τορπίλης (glider, SEA EXPLORER της ALSEAMAR), το οποίο προγραμματίζουμε για την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσει στην θάλασσα και αυτό κινείται πάνω σε αυτή την πορεία για περίπου ένα μήνα, όσο δηλ. διαρκεί η μπαταρία του.

Κατά την κίνησή της, η ρομποτική αυτή τορπίλη εκτελεί συνεχείς βουτιές κινούμενη από την επιφάνεια της θάλασσας έως τον πυθμένα και φτάνει μέχρι τα 1000 μ. βάθος.

Η μύτη της ρομποτικής τορπίλης είναι εφοδιασμένη με αισθητήρες καταγραφής των συνθηκών της θάλασσας, όπως η θερμοκρασία νερού, αγωγιμότητα, αλατότητα, pH, διαλυμένο οξυγόνο, χλωροφύλλη, CDOM.

Φέτος προστέθηκαν δύο ακόμη αισθητήρες: ένας ηχοβολιστικός καταγραφέας ρευμάτων (ADCP) και μία υποβρύχια κάμερα (UPV6) για την φωτογράφηση φυτοπλαγκτού και ζωοπλαγκτού. Η κάμερα αυτή που κατασκευάστηκε από το Laboratoire d’Océanographie de Villefranche (LOV) δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε τέτοιες αποστολές.

Στο πίσω τμήμα της τορπίλης υπάρχει μια κεραία μέσω της οποίας το όχημα επικοινωνεί μέσω δορυφόρου με τον σταθμό βάσης, κάθε φορά που αυτό έρχεται στην επιφάνεια.

Η επικοινωνία γίνεται για να στείλει τις συντεταγμένες της θέσης του, να πάρει εντολές διόρθωσης της πορείας του και να στείλει τα συνοπτικά δεδομένα που έχει καταγράψει.

Η χειμερινή δειγματοληψία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με την ανάσυρση της τορπίλης και την ανάκτηση των δεδομένων.

Το Glider κινήθηκε στα βαθύτερα σημεία της Τάφρου Βορείου Αιγαίου, από τον Άθω ως την Σαμοθράκη και την Νότια Θάσο.

Η έρευνα γίνεται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ILIAD (Horizon Green Deal).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑