Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 22nd, 2023 | by fileto

0

42 χρόνια ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη

Το 42ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τη μακρόχρονη πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, ανοίγει τις πύλες του από τις 23 Ιουνίου έως και τις 9 Ιουλίου και μας υποδέχεται στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο παρευρέθηκαν εκεί και μίλησαν για την έναρξη του φεστιβάλ ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Μαρία Καραγιάννη, ο κ. Κώστας Χατζηαντωνίου, πεζογράφος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ο κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε για το Φεστιβάλ: “Αυτό το κομμάτι που βρίσκεται εδώ και 42 διοργανώσεις στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένα πολύτιμο πετράδι στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, στη προσπάθεια που κάνουμε όλοι να κάνουμε τη πόλη μας πιο ελκυστική, πιο αναγνωρίσιμη και πιο σημαντική όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παντού σε όλο τον κόσμο.

Θα είμαι και εγώ εδώ, η αντιδήμαρχος μας, όλοι οι άνθρωποι του Δήμου να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια με πολύ μεγάλη χαρά.

” To σημαντικότερο ραντεβού του βιβλιόφιλου κοινού με τους συγγραφείς και τους εκδότες, συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην διάδοση του ελληνικού βιβλίου και αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς και για τους επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. Είναι γνωστό ότι οι βιβλιόφιλοι έρχονται να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες εκδόσεις, να έρθουν σε επαφή με τους Έλληνες συγγραφείς και να παρακολουθήσουν το πλούσιο πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση φέτος είναι αφιερωμένη σε δύο πολύ σημαντικούς ποιητές:

Στον Ποιητή και ευεργέτη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Βαφόπουλο (120 χρόνια από τη γέννησή του, 1903-2023) για την προσφορά του στα Γράμματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης

Στον Ποιητή Κωστή Παλαμά (80 χρόνια από το θάνατό του, 1943-2023) για την προσφορά και το μεγαλείο του στα ελληνικά γράμματα. Καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ περίπου 200 εκδότες θα παρουσιάζουν την ελληνική βιβλιοπαραγωγή στα εκθετήρια τους.

Επίσης 400 συγγραφείς οι δημιουργοί των βιβλίων θα βρίσκονται εκεί για να συνομιλήσουν με το βιβλιόφιλο κοινό και να τα υπογράφουν.

Οι εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις του θεσμού αυτού που θα πραγματοποιούνται στην εξέδρα από την έναρξη έως τη λήξη του φεστιβάλ στις 9 Ιουλίου, δίνει τη δυνατότητα αλλά και υποστηρίζει έμπρακτα τους πνευματικούς δημιουργούς, το έργο των φορέων και των πολιτιστικών συλλόγων, αναδεικνύοντας την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά.

Φέτος οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τα δύο αφιερώματα στους ποιητές Κωστή Παλαμά και Γιώργο Βαφόπουλο αντίστοιχα, που γίνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Κωστή Παλαμά από την Αθήνα, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου, στο οποίο θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις λόγου, μουσικής με ανάγνωση ποιημάτων αλλά και προβολή του σπουδαίου έργο τους.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις όπως: -Διαγωνισμός φωτογραφίας για την έκθεση βιβλίου -Ψηφοφορία για την ανάδειξη του βιβλίου του Φεστιβάλ -Έρευνα για τη φιλαναγνωσία, την αναγνωσιμότητα και την εξέλιξη του ελληνικού βιβλίου με τη συμμετοχή του κοινού -Μουσικό

Αφιέρωμα για τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Σπανό, που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια και αγαπημένη φωνή του ίδιου, Ντίνα Παπαϊωάννου. -Το ραδιώφονο προβάλει το δημιουργικό έργο των λογοτεχνών.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM100 καλεί τους συγγραφείς και αναμεταδίδει τη συνέντευξη τους και στο Youtube, αλλά και από την ηχητική του Φεστιβάλ -Το Σάββατο 24 Ιουνίου και ώρα 20:00, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου), απολαμβάνοντας μουσικές επιλογές της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα μας ταξιδέψει με αγαπημένες μελωδίες υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Κλεάνθη Ζαρίμπα.

Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνουν την Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 20:30 μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει η Big Band Of Moudania σε ρυθμούς της παγκόσμιας μουσικής και θα συνεχίσει αμέσως μετά τη τελετή των εγκαινίων, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες ένα πλούσιο ρεπερτόριο με πολύ γνωστά αγαπημένα κομμάτια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Σαμαρά.

Ευγενική συμμετοχή: Δήμος Νέας Προποντίδας Το πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑