Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on August 14th, 2023 | by fileto

0

Ακόμη ξεσκέπαστη η Δοξιπάρα…

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ

Σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί για την κατασκευή του κλειστού θολωτού κελύφους στον αρχαιολογικό χώρο του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας- Ζώνης βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η τελική επιλογή του αναδόχου και μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα ξεκινήσει η κατασκευή του κελύφους. «Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία που θέλει το χρόνο της», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Δόμνα Τερζοπούλου.

«Μετά από τόσα χρόνια πλησιάζουμε στην τελική φάση. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεκινήσει η ανέγερση. Είμαστε στην τελική ευθεία για αυτό το μεγάλο αυτό έργο, είμαστε για πρώτη φορά αισιόδοξοι πως θα γίνει», σημείωσε η κα Τερζοπούλου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 13 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Αν. Μακεδονίας- Θράκης. Στο κλειστό θολωτό κέλυφος προστασίας του τύμβου θα κατασκευαστεί εκθεσιακός χώρος 2.150 τετραγωνικών μέτρων και χώροι εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο, χώροι υγιεινής και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Υπενθυμίζεται ότι στον τύμβο έχουν ανακαλυφθεί τροχοί από 4 άμαξες και οστά από 5 άλογα, υπολείμματα καύσης νεκρών και κτερίσματα. Ήταν ο πρώτος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, όπου οι άμαξες ήταν θαμμένες μαζί με τα άλογα σε ανθρώπινο τάφο.

Η ανασκαφή είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2002, με υπεύθυνους αρχαιολόγους τον τότε προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Διαμαντή Τριαντάφυλλο και τη Δόμνα Τερζοπούλου. Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑