Άποψη - Γνώμη

Published on November 28th, 2021 | by fileto

0

Οι εφιάλτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Οι ισλαμιστές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έμαθαν να χάνουν. Έμαθαν μόνο να κερδίζουν, θεμιτά ή αθέμιτα.

Και η πτώση είχε αρχίζει να φαίνεται από το μακρινό 2019, όπου η εμμονή του Ερντογάν να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας είχε τότε διπλό στόχο.

Να κερδηθεί χρόνος ώστε να κουκουλωθεί όπως-όπως το όργιο της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς που βασίλευε για ολόκληρες δεκαετίες στο πιο σημαντικό άντρο των ισλαμιστών και να προετοιμαστεί μεθοδικά η επανάκτηση του Δήμου της Πόλης από τα χέρια ενός απροσδόκητου αντιπάλου.

Η αδυναμία κάλυψης, με τις «παραδοσιακές» τεχνικές νοθείας, της μεγάλης διαφοράς προτίμησης υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, υποχρέωσε τον Τούρκο πρόεδρο τότε που ήταν ακόμη ντούρασελ, να ακυρώσει δεκάδες προεκλογικές ομιλίες υποστήριξης του έμπιστου ταμία της «Φαμίλιας Ερντογάν» Μπιναλί Γιλντιρίμ, ώστε να μειωθεί η ένταση της προσωπικής ήττας ενός Προέδρου που συνήθισε, σαν σύγχρονος Βέγγος, να μετατρέπεται σε κομματάρχη του καθεστώτος σε προεκλογικές περιόδους.

Τότε τέλος Ιουνίου 2019, η παραπαίουσα Τουρκική οικονομία φαινόταν ότι ήταν κάποτε ευημερούσα και ταυτόχρονα ήταν το μεγάλο του «όπλο» για την εγκαθίδρυση του ισλαμικού καθεστώτος.

Τότε πριν από τριάμιση χρόνια, η υποτιμημένη Τουρκική λίρα απειλήθηκε με μια ακόμα πιο μεγάλη κρίση, τη στιγμή που το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξάνονταν συνεχώς παρά την αύξηση των εξαγωγών λόγω της υποτιμημένης λίρας, ενώ τα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς.

Τα χρόνια περνούσαν και οι εφιάλτες του Ταγίπ συνέχιζαν να τον στοιχειώνουν στα μεγάλα παλάτια του.

Όταν ο νταής γείτονάς σου σε προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κρίσης ουδείς θα προστρέξει να σε βοηθήσει και θα είσαι μόνος σου να τα βγάλεις πέρα μαζί του.

Τότε πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτά που ακούς είναι σαφή, ξεκάθαρα σημάδια. Όταν ο γείτονάς σου προσπαθεί να σε δαιμονοποιήσει, έχει αρχίσει τις προπαρασκευαστικές επιχειρήσεις -τον λεγόμενο ψυχολογικό πόλεμο- προσπαθώντας να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο, να σπείρει αμφιβολίες, κατηγορώντας σε ως την πηγή όλων των δεινών, τότε μην έχεις καμιά αμφιβολία. Οι βάρβαροι θα έρθουν, είναι θέμα χρόνου.

Είτε με τον σημερινό τους πρόεδρο, παλαιό πρωθυπουργό και μελλοντικό σουλτάνο, μεγάλο βεζίρη ή όπως αλλιώς θέλει να τον αποκαλούν στην κρίση του μεγαλείου του, είτε με κάποιον άλλο μπροστάρη.

Και ήρθε το σήμερα που συνταράσσει. Εφιάλτης για τους πολίτες η κατάρρευση της λίρας. Βγαίνουν στους δρόμους κατά του Ερντογάν που μιλά για «συνωμοσία».

Από την άλλη αβάσταχτο είναι το κόστος ζωής. Ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο και στα 224 δολάρια (199 ευρώ) τις τελευταίες μέρες, περίπου λόγω της τρέχουσας ισοτιμίας της ημέρας.

Η νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, επιδεινώνει τα προβλήματα για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.

Την ίδια στιγμή η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ, γίνεται με το δελτίο και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους πολίτες που βλέποντας καθημερινά το εισοδήμά του να μειώνεται σημαντικά και την αγοραστική αξία του τουρκικού νομίσματος να πέφτει στο ναδίρ, βγήκε στους δρόμους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.

Η πολλοστή κατακρήμνισή της καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, εξερχόμενος από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του κράτους έφθασε στο σημείο να καταγγείλει «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

«Βλέπουμε καθαρά το παιγνίδι ορισμένων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με τα νομίσματα, με τα επιτόκια, με τις αυξήσεις τιμών», πέταξε.

Η τοποθέτησή του αυτή το δίχως άλλο συνέβαλε στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος μερικές ώρες αργότερα.

Εξέλιξη που καταγράφηκε ενώ ήδη, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο.

Ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει –επισήμως– σχεδόν στο 20% από την αρχή της χρονιάς.

Πολλοί ζητούν πρόωρες εκλογές με τον Ερντογάν, όμως, να το αρνείται.

Έχει ενδιαφέρον το ότι ζητούν συνεχώς πρόωρες εκλογές.

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν κανονικά τον Ιούνιο του 2023», απαντά ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ψυχούλα του το ξέρει…

Αρκετοί Τούρκοι ομολογούν πως δεν μπορούν να σταματήσουν να παρακολουθούν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να κάνουν συνεχώς υπολογισμούς για τα έξοδά τους – υπολογισμούς που «αλλάζουν εκατό φορές την ημέρα».

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι ετικέτες που κυριαρχούν μεταξύ των χρηστών στην Τουρκία είναι αρκετά ενδεικτικοί του κλίματος: «Βυθιζόμαστε», «Κυβέρνηση παραιτήσου», «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στις περιοχές των Κούρδων έμποροι έκαψαν ψεύτικα δολάρια στον δρόμο. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι, δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον μας», είπε ένας.

Αρκετοί εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι λένε πως με το που θα πάρουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους, μετατρέπουν αμέσως το ποσό σε συνάλλαγμα.

«Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023;

Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!», αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑