Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 23rd, 2022 | by fileto

0

Μεγάλες ζημιές στην Ξάνθη…

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες στην Ξάνθη μετά τη χθεσινή θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε δεκάδες καλλιέργειες, ξηλώνοντας δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ.

Μέχρι και αυτή την ώρα τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τοπικά την περιοχή του δήμου Τοπείρου «ξήλωσε» πολλές κολώνες της ΔΕΗ. Κάτοικοι και τεχνικοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή καταστροφή στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης, αφού ήταν μεγάλη η ένταση του ανέμου, που κυριολεκτικά πέταξε στο χώμα μεγάλους στύλους.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις καλλιέργειες αφού η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε πολλά χωριά και κατέστρεψε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Τυχεροί στάθηκαν οι αμπελοκαλλιεργητές που είχαν αντιχαλαζικά δίχτυα και κατάφεραν να συγκρατήσουν το χαλάζι αν και σε κάποιες περιπτώσεις και αυτά δέχθηκαν μεγάλη πίεση και λύγισαν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με τι πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι το χαλάζι κατέστρεψε περίπου 45.000 με 50.000 στρέμματα, πλήττοντας κυρίως δενδροκαλλιέργειες, εκτάσεις με καλαμπόκια, ηλιόσπορο και βαμβάκι. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ανάλογη έντονη κακοκαιρία έπληξε περιοχές της Ξάνθης, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης υπογράμμισε ότι όλα τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς από νωρίς το πρωί τόσο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όσο και για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε κατοικημένους οικισμούς και αγροτικές εκτάσεις.

Διακοπή ηλεκτροδότηση υπήρξε και στο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στο Όλβιο Ξάνθης καθώς ξηλώθηκαν συνολικά δώδεκα κολώνες της ΔΕΗ, οι οποίες και αντικαταστάθηκαν. Στην ανατολική πλευρά του νομού και παρότι εκεί δεν ήταν τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα όσο στη δυτική, καταστράφηκαν καλλιέργειες με ακτινίδια, σιτηρά και καλαμπόκια.

Ο κ. Κουρτίδης επισήμανε ότι τα συνεργεία της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής παραμένουν σε εγρήγορση και σήμερα για την αποκατάσταση των ζημιών και για εκ νέου παρέμβαση, αν χρειαστεί από το απόγευμα και μετά, καθώς και υπάρχει ενημέρωση για εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων.

Με ανακοίνωσή της, η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης ενημερώνει και προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες «υπάρχει το ενδεχόμενο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις – μπουρίνια) σε όλη την περιοχή της περιφερειακής ενότητας. Για τον λόγο αυτό συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Σύσταση δίνεται και προς τους αγρότες να κλείσουν τα αντλιοστάσια τους».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑