Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 2nd, 2022 | by fileto

0

Ανάστατοι οι Κομοτηναίοι με την φωτιά στο Παπίκιο

Αιχμές κατά του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας…

Γίνεται η κατάσβεση μιας φωτιάς να εξαρτάται από μια… σύμβαση; Κι όμως, στην Ελλάδα του 2022 γίνεται. Εδώ και 11 μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ασταμάτητη πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος στην Κομοτηνή, η οποία έχει αρκετά μέτωπα και καίει σε εξαιρετικά δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία.

Λόγω του μεγάλου υψομέτρου άλλα και του ανάγλυφου της περιοχής, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν τα φλεγόμενα σημεία του όρους, και τα πεζοπόρα τμήματα σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να περπατήσουν έως και τρεις ώρες για να προσεγγίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Όμως τι είναι αυτό που κρατάει ενεργή μια πυρκαγιά για 11 ολόκληρες μέρες; Όχι μόνο το ότι καίει σε δύσβατα σημεία, άλλα και ότι η φωτιά ξεκίνησε… «off season»!

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόσο οι εναέριες όσο και τα πεζοπόρα τμήματα είναι λιγοστές. Μια επιτυχής κατάσβεση της φωτιάς μπορεί να γίνει κυρίως από αέρος, άλλα τα αεροπλάνα μπορούν να επιχειρήσουν κυρίως σε κορυφογραμμές και όχι σε δύσκολα σημεία όπως χαράδρες και απότομες πλαγιές. Στα δυσπρόσιτα σημεία, χρειάζονται πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία είναι και τα μόνα που μπορούν να επιχειρήσουν κάθετα.

Όμως ελικόπτερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα, διότι έχει λήξει η… αντιπυρική περίοδος και έχει τελειώσει η σύμβαση για χρήση των ελικοπτέρων! Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Κούκουρας:

«Υπάρχουν εναέρια μέσα τα οποία όμως δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε όλα τα σημεία που υπάρχει φωτιά, αλλά μόνο στις κορυφογραμμές, διότι υπάρχει θέμα ασφάλειας. Δεν μπορούν να μπουν στις χαράδρες και στις ρεματιές, όπου και με την παρουσία καπνού το έργο τους είναι πάρα πολύ δύσκολο. Υπάρχουν αναταράξεις και είναι θέμα ασφάλειας που δεν επιτρέπει να πάνε σε όλα τα σημεία.

Πέσαμε στη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα να έχει τελειώσει η σύμβασή τους. Μόνο εκείνα θα μπορούσαν να μπουν σε τόσο δύσβατα σημεία. Τα αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν (στα ίδια σημεία). Με τα αεροσκάφη προσπαθούμε να περιορίσουμε την επέκταση της φωτιάς», είπε ο κ. Κούκουρας.

Τα όσα αποκαλύπτει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, αποκαλύπτουν την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο. Σε μια χώρα που οι πυρκαγιές είναι καθημερινό φαινόμενο και επεκτείνονται χρονικά και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, άλλα και μετά την λήξη της, δεν υπάρχει σχετική πρόληψη για να αντιμετωπιστούν δύσκολες πυρκαγιές όπως αυτή που καίει στο Παπίκιο Όρος.

Είναι δυνατόν να παρακαλούν την τύχη τους οι πολίτες, αν θα τους βρει μια πυρκαγιά να είναι… εντός της αντιπυρικής σεζόν; Είναι δυνατόν να μην έχει προβλεφθεί πως για ολόκληρο το έτος πρέπει να υπάρχουν εύκαιρα πυροσβεστικά ελικόπτερα για περιπτώσεις ανάγκης;

Προκαλεί μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν έχουν ενισχυθεί έστω και έκτακτα οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από 11 μέρες, με το επιτελικό κράτος ουσιαστικά να αφήνει μια πυρκαγιά στην μοίρα της. Η φωτιά μπορεί προς το παρόν να μην είναι πολύ μεγάλη και να καίει περισσότερο το πεσμένο φύλλωμα και λιγότερο τα δέντρα, άλλα δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό, την χαλαρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση.

Πέρα από την υπεράνθρωπη προσπάθεια της πυροσβεστικής και των εθελοντών, δεν γίνεται ένα κράτος να παρατά ένα ολόκληρο δάσος στις ορέξεις του «στρατηγού ανέμου»…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑