Άποψη - Γνώμη

Published on August 6th, 2022 | by fileto

0

Ναι με ακούτε;

Δανείζομαι την ατάκα του Μάρκου Σεφερλή για να υποδηλώσω ότι τελικά ως φαίνεται ακόμη και το κινητό …δεν είναι ασφαλές.

Φυσικά στην πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι η πρώτη φορά που ταλανίζεται από παρακολουθήσεις με πρώτο διδάξαντα στην μεταπολίτευση του μεγάλο  κοριό…Τόμπρα.

Ο Θεοφάνης Τόμπρας (1932 – 1996) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς (συνταγματάρχης των Διαβιβάσεων) και επιχειρηματίας, ο οποίος διετέλεσε υποδιοικητής του ΟΤΕ (1981 – 1984) και διοικητής και γενικός διευθυντής του ΟΤΕ (1984 – 1989). Στα χρόνια του σκληρού ΠΑΣΟΚ.

Μετά την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989, ο Τόμπρας κατηγορήθηκε για τις καταθέσεις του ΟΤΕ στην Τράπεζα Κρήτης (τμήμα του σκανδάλου Κοσκωτά) καθώς και για παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ.

Για την πρώτη υπόθεση αθωώθηκε, ενώ η δεύτερη δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη επειδή η Βουλή ανέστειλε τη δίωξη μετά την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά και την δραματική αλλαγή του πολιτικού κλίματος τον Ιανουάριο του 1992.

Μετά ακολούθησε η υπόθεση Μαυρίκη επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πει το αμίμητο: «Η παρακολούθηση των τηλεφώνων δεν σταματά ποτέ…»!

Μετά ήρθε η υπόθεση Κοτρωνιά. Το 2005, εντοπίστηκε κύκλωμα υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου του πρωθυπουργού, πέντε υπουργών της κυβέρνησης, στελεχών των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, και άλλων προσώπων, που  έγιναν στο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μέχρι που εντοπίστηκαν το Μάρτιο του 2005.

Όπως ανακοίνωσε ο τότε υπουργός Βουλγαράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, ενημέρωσε παρουσία του ιδίου, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, περί ύπαρξης αγνώστου λογισμικού το οποίο αποκαλύφθηκε και επέτρεπε την παρακολούθηση των τηλεφώνων.

Τα τηλέφωνα υπό παρακολούθηση ήταν 100 και παρακολουθούντο από 14 τηλέφωνα “σκιές” τα οποία ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση.

το λογισμικό απομονώθηκε και ακολούθησε εκτεταμένη συλλογή πληροφοριών, μέσω των κλήσεων, οι οποίες όμως δεν “κατέληξαν κάπου”.

Η “κυψέλη” από την οποία ενεργοποιούνταν τα 14 τηλέφωνα εντοπίστηκε στην περιοχή Λυκαβητού, Πλ. Μαβίλη, Πύργου Αθηνών και Κλινικής “Λευκός Σταυρός”.

Οι παρακολουθήσεις γίνονταν στο χρονικό διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 έως και τις 8 Μαρτίου 2005, οπότε και έγινε η απομάκρυνση, υπό την εποπτεία της Vodafone, του συστήματος που είχε παρεισφρήσει στο λογισμικό της Ericsson.

Θύματα υποκλοπής έπεσαν πέραν του πρωθυπουργού, οι Π. Μολυβιάτης, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Ντ. Μπακογιάννη, Aν. Παπαληγούρας, Γιάννος Παπαντωνίου, Γ. Βαληνάκης, Στ. Δήμας.

Το «δίκτυο» παρακολουθούσε ακόμη πλήθος κινητών τηλεφώνων της ηγεσίας των Υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, του ΓΕΝ, της ΝΔ, του της εταιρείας ΑΚΕΤΕ (επιχείρηση του εκλιπόντος πατέρα του πρωθυπουργού) και ένα τηλέφωνο της αμερικανικής πρεσβείας.

Και φτάνουμε στη υπόθεση υποκλοπής στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Έλληνα Ευρωβουλευτή μάλιστα την περίοδο -δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό- που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Πρόσθεσε δε ότι «παραιτήθηκε ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης το alter ego του Πρωθυπουργού, συγγενής και στενός συνεργάτης του.

Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων, για τα μάτια του οποίου η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε μόνη της τη μείωση των τυπικών προσόντων ώστε η επιλογή του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, να τοποθετηθεί σε αυτή τη νευραλγική θέση».

Πόσα γνώριζε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από πότε; Αυτό το καίριο ερώτημα δεν θα απαντηθεί όπως θέλει η κυβέρνηση αλλά όπως ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Μέγα κι ασυγχώρητο λάθος χαρακτηρίζει το «σκάνδαλο των υποκλοπών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής τονίζοντας ότι χρωστάει μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Οφείλω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισημαίνει πως «δεν είχα ενημερωθεί» αναφορικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ.

Αλλά τι τα θέλετε όλα αυτά πλέον είναι ιστορία μια και οι εκλογές είναι πια σίγουρο ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο χωρίς καμία καθυστέρηση.

Το περίεργο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές μια και στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή και δεσμεύεται παράλληλα και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής «από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων».

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας, Γεραπετρίτης και Πιερακάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» και «προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑