Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 25th, 2022 | by fileto

0

Αυγομαχίες στον Μαυρόβατο Δράμας

Το Πάσχα αποκτά μια ιδιαίτερα παραδοσιακή αίσθηση, καθώς τις ημέρες αυτές αναβιώνουν ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη του χρόνου.

Ένα από τα έθιμα αυτά είναι οι Αυγομαχίες, που έφεραν οι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος διοργανώνει για 15η χρόνια τις Περιφερειακές Αυγομαχίες, θέτοντας ως απώτερο σκοπό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της αναβίωσης του εθίμου σε όλα τα μέρη της περιφέρειας.

Ο Σύνδεσμος με τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυρόβατου “Τα Καρς” σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας και Τοπική Κοινότητα Μαυρόβατου, θα διεξάγουν τις 15ες Περιφερειακές Αυγομαχίες, την Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 και ώρα 12:00, στον Προαύλιο Χώρο της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων του Μαυρόβατου Δράμας.

Ο κάθε αυγομάχος θα πρέπει να έχει στην κατοχή του 30 βρασμένα και αριθμημένα αβγά κότας, τα οποία θα ελεγχθούν από την τριμελή επιτροπή.

Η συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 10€ και οι τρεις πρώτοι νικητές βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο, ο πρώτος των 150€, ο δεύτερος των 100€ ,ο τρίτος των 50€, ενώ για τους μικρούς αυγομάχους από 50€ στους τρείς πρώτους νικητές.

Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με τον Στάθη Τσαϊρίδη στο τραγούδι, τον Αριστοτέλη Αρχιτεκτονίδη στην λύρα, τον Θεόδωρο Κεσίδη στο κλαρίνο και τον Λάζαρο Φωτιάδη στο νταούλι.

φωτο: αρχείο


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑