Stuttgart

Published on November 29th, 2022 | by fileto

0

Θόδωρος Γαβράς μετανάστης στο Σταθμό του Μονάχου!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Τα βιώματά της από την μετανάστευση, τις προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της στη βαυαρική κοινωνία, τις επιτυχίες της και τα οράματά της για την δεύτερη και τρίτη γενιά των μεταναστών παρουσίασε στο PresseClub Μονάχου η Ελένη Τσακμάκη, μετανάστρια στο Μόναχο από το 1961 και συγγραφέας 13 βιβλίων και δημιουργός 5 θεατρικών παραστάσεων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο παρουσίασης από βαυαρικούς φορείς ενός  θεματικού εντύπου 111 σελίδων με αναλυτική έρευνα για την ιστορία της μετανάστευσης στο Μόναχο, στη Βαυαρία και στη Γερμανία. Το έντυπο περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις μεταναστών της πρώτης γενιάς και με αξιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού του Δήμου Μονάχου. Στη δημιουργία του συμμετείχαν το Τμήμα Αρχείο της Πόλης του Δήμου Μονάχου, το Ινστιτούτο για την Ιστορία της Πόλης και Κουλτούρας Μνήμης και ο Κρατικός Οργανισμός της Βαυαρίας για την Πολιτική Εκπαίδευση συνέγραψαν το θεματικό αυτό έντυπο. Ο τίτλος του εντύπου είναι «Διαπιστώσεις και προοπτικές», και υπότιτλος η φράση της κ. Τσακμάκη «Και μετά έμεινα- Νέες προοπτικές για τη μεταναστευτική ιστορία του Μονάχου από τη δεκαετία του 1950 και μετά», ενώ στο εξώφυλλο υπάρχει μια μεγάλη φωτογραφία με την Ελένη Τσακμάκη, την οικογένειά της και φίλους σε καλοκαιρινό ξεφάντωμα στη λίμνη Am Lerchenauer See Μονάχου στη δεκαετία 1970.

Στην παρουσία του θεματικού εντύπου στην PresseClub Μονάχου η κ. Τσακμάκη αναφέρθηκε στη μετανάστευσή της από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, στην άφιξή της και στις πρώτες εμπειρίες της σχετικά με την εργασία, στον πόνο του χωρισμού της από τα παιδιά της που έμειναν τα πρώτα χρόνια στη γιαγιά στην Ελλάδα, στην θέλησή της να μάθει γερμανικά για να ενσωματωθεί στη βαυαρική κοινωνία και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας της και στην φροντίδα για την οικογένειά της. Όλες τις εμπειρίες αυτές, όπως είπε, τις κρατούσε επί χρόνια μέσα στην καρδιά της και αποφάσισε τελικά να τις καταγράψει σε βιβλία. Η συγγραφική της δραστηριότητα ήταν για αυτήν, όπως η ίδια ομολογεί, μια «Θεραπεία», και για την ίδια και για τις συμπατριώτισσές της που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η τουρκικής καταγωγής μετανάστρια Makbule Kurnaz η οποία περιέγραψε τις δικές της εργασιακές και οικογενειακές εμπειρίες, τη δυσκολία της να βιώσει την τουρκική κουλτούρα της σε μια χριστιανική χώρα και γνωστοποίησε ότι γράφει στα τουρκικά ποιήματα και βιβλία.

Επίσης παρουσιάστηκαν σε βίντεο αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη με τον επίσης μετανάστη από την Καβάλα κ. Θεόδωρο Γαβρά, ο οποίος ήλθε στο Μόναχο την δεκαετία 1960 και με την εργατικότητά του και την γερμανομάθειά του κατέστη στο Μόναχο σημαντικό μέλος του εργατικού κινήματος και του εργατικού συνδικαλισμού, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου και αργότερα Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου.

Ο ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ

Το  θεματικό έντυπο αποτελεί, όπως αναφέρει ο διευθυντής του κρατικού οργανισμού της Βαυαρίας για την πολιτική εκπαίδευση κ. Rupert Grübl, ένα βοηθητικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς στα βαυαρικά σχολεία. Εκτός από τις συνεντεύξεις που εμπεριέχει για την ιστορία της ζωής των μεταναστών, διατίθενται ενημερωτικές πηγές σε διδακτικά προετοιμασμένη μορφή που είναι ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους τους αναγνώστες.

Ήδη αποφασίστηκε η διδασκαλία της ιστορίας της μετανάστευσης και της σημασίας της στη βαυαρική κοινωνία σε σχολεία Μονάχου. (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Απόστολος Μαλαμούσης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑