Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 30th, 2024 | by fileto

0

Τι θα κάνουν οι Βούλγαροι με το χρυσωρυχείο;

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ;

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επιχειρούμενη επένδυσης εξόρυξης χρυσού στη Βουλγαρία και σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Διδυμότειχο θα ζητήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλγαρίας, προκειμένου να τεκμηριώσει την αρνητική της άποψη και για την εν λόγω επένδυση.

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», η οποία, σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρεται πως «στέκεται στο πλευρό των πολιτών, τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα, που απαιτούν να σταματήσει κάθε ενέργεια για τη λειτουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας και παρακάμπτοντας απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα. Ο Ερυθροπόταμος (επίσης γνωστός ως Μπιάλα Ρέκα, Λευκός ποταμός ή Λούδα Ρέκα) θεωρείται ένας από τους αγνότερους ποταμούς της Βουλγαρίας. Καθώς διασχίζει την Ελλάδα, γίνεται η μοναδική πηγή ουσιών για το πότισμα σε μια ολόκληρη περιοχή που βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑